Advertentie

De Gruffalo is jarig!

op 29 juli 2019 door

Ken jij dat vreselijke monster met slagtanden, knarsende kaken, platvoeten, oranje ogen, paarse stekels en vlijmscherpe klauwen? Natuurlijk het is De Gruffalo die menig (kinder)hart in de afgelopen jaren voor zich heeft gewonnen. Dit ongekend succesvolle prentenboek van Julia Donaldson met tekeningen van Axel Scheffer is niet meer weg te denken uit peuterspeelzalen en kleuterklassen. Maar wisten jullie dat de oorspronkelijke versie verscheen in 1999? En dus is het tijd voor een verjaardagsfeestje!

Door Annemieke de Jong

Wie is de Gruffalo?

Voor wie de Gruffalo nog niet kent... Op een dag wandelt er een klein muisje door het bos. Tijdens zijn wandeling komt hij verschillende dieren tegen, die de muis wel een lekker hapje vinden. Al wandelend gebruikt het kleine muisje een fantasie-wezen als argument om niet bij de dieren op bezoek te hoeven gaan. Hij fantaseert er rustig op los en komt tot een wezen met slagtanden en vlijmscherpe klauwen, met knarsende kaken die alles kauwen. Met eeltige knieën, platte voeten en een wrat op zijn neus. Met oranje ogen, een zwarte tong en paarse stekels van zijn staart tot zijn kop. Dit is voldoende voor alle dieren om weg te vluchten...

'Ha!' lachte de muis. 'Hij geloofde het zó! Natuurlijk bestaat er geen Gruffalo...'

Maar dan is daar zomaar ineens de Gruffalo... en net als de andere dieren lust hij best een hapje muis. Hoe zal de kleine muis zich daar uit gaan redden? 

Het prentenboek, dat geheel op rijm geschreven is door Julia Donaldson bevat prachtige illustraties van Axel Scheffer. Hierbij is er bewust voor gekozen de dieren op een realistische manier en zonder kleren weer te geven. Dankzij deze illustraties kun je als kind (en als volwassene) helemaal opgaan in het verhaal.

De jubileumeditie

In de afgelopen 20 jaar is de Gruffalo de favoriet gebleken van mening kind én mening volwassene. Bij veel liefhebbers zal het boek daardoor dan ook al lang in de kast staan. Wat maakt dan dat je de jubileumeditie absoluut niet mag missen? 3 redenen waarom je deze echt aan je collectie moet toevoegen:

  1. De prachtige kaft van deze editie verschilt van de originele kaft. Met zijn glanzende elementen is een lust voor het oog. ec288a92320045022a93fe3d8cc2c7bb.jpg
  2. Het boek heeft zijn eigen mini-theater met uitdrukfiguren. Hierdoor kun je zelf heerlijk het verhaal naspelen. Bovendien bevat het boek zelfs suggesties voor het geven van een echte voorstelling! f5c200a6148eaca999585a642b8bc8dd.jpg
  3. Achter in het boek zitten tal van leuke extra's, hierbij moet je denken aan weetjes over Donaldson, Scheffer en het boek de Gruffalo, een kwis en het Gruffalo-lied.

Wist je trouwens dat De Gruffalo in 76 verschillende talen te lezen is?

Dit maakt dat het boek ook erg veel suggesties bevat voor als je het in de klas wilt gebruiken.

Meer Gruffalo!

Het boek De Gruffalo was het begin van een legende, maar inmiddels zijn er meer - wellicht minder bekende - exemplaren over de Gruffalo verschenen, onder andere Het kind van de Gruffalo en Wie is er bang voor de Gruffalo? Daarnaast zijn er een echt kookboek en een serie boekjes voor jonge lezers (Mijn eerste Gruffalo) uitgebracht. Ook zijn er verschillende versies. Er zijn bijvoorbeeld kartonboeken en puzzelboeken verschenen. Knuffels en handpoppen zorgen ervoor dat je de verhalen tot leven kan laten komen!

En wat de echte liefhebber waarschijnlijk al lang weet is dat er zelfs een film van is verschenen.

Dus kortom, er zijn tal van mogelijkheden om van dit geweldige verhaal te genieten!

Houden jullie ook zo van de Gruffalo?Reacties op: De Gruffalo is jarig!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Julia Donaldson

Julia Donaldson

Julia Donaldson (1948) is bekend als bedenkster van de Gruffalo. Met Rockie heef...

Gesponsorde boeken