Advertentie

De Gruweltoren 2

op 13 april 2021 door

Door Katy

Kaat wil samen met Gideon het graf van Klijf Blaffer, haar favoriete griezelschrijver, gaan bezoeken. Ze klimmen over de omheining van het Schoonselhof en gaan op zoek naar de crypte waar hij begraven werd. Ondertussen is opzichter Disko Barabax in het geheim volop zijn dansmoves aan het oefenen. Wanneer hij een ongelukje heeft, blijkt dat rondhangen op de begraafplaats niet zonder gevaar is.

De Gruweltoren 2 is opnieuw een klein feestje voor kinderen (10+) die van griezelige verhalen houden. In het eerste boek maakten de lezers reeds kennis met personages Kaat, Gideon en Klijf Blaffer. Terwijl de kinderen in de raamvertelling een uitweg zochten uit de gruweltoren, kregen ze een hoop spanning en gruwel voorgeschoteld. Dat is laatste is ook dit keer het geval. Uit de gettoblaster van Disko weerklinken geregeld verhalen die voor kippenvel zullen zorgen.

T. (11 jaar): “Ik ben heel blij dat er een vervolg op De Gruweltoren is gekomen. Ik lees ze alleen niet graag ’s avonds laat, want het is zo al griezelig genoeg.”

Auteur Tom Thys bouwt in dit nieuwe boek verder op de gebeurtenissen uit het eerdere deel, maar voorkennis is niet strikt noodzakelijk. Het is leuk om te weten wie Kaat en Gideon precies zijn en wat ze hebben meegemaakt, al wordt er voldoende verklaring gegeven voor hun tocht naar het kerkhof. De griezelverhalen zijn erg divers en hebben ook kinderen in de hoofdrol. Het ene verhaal eindigt al wat abrupter dan het andere en een aantal zaken worden daarmee aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Ook in de raamvertelling valt er wat te griezelen wanneer Kaat, Gideon en Disko in moeilijkheden raken. Details worden vanwege het leesplezier even achterwege gelaten, maar ongeschonden komen ze niet uit de strijd.

S. (12 jaar): “Sommige verhalen zijn echt eng! I love it!”

Elk verhaal werd voorzien van een illustratie door Leslie Saurus. De tekeningen zijn zwart-wit, passen goed bij de sfeer die de verhalen oproepen en doen zelf ook een duit in het zakje. Ze stralen een ongemakkelijk gevoel uit en ogen wat sinister.

Tom Thys heeft een vlotte stijl. Beeldend en beschrijvend, maar niet te grafisch voor het doelpubliek. Hij heeft goed voor ogen wie zijn lezers zijn en jaagt ze graag de stuipen op het lijf. De belevenissen van Kaat en Gideon zorgen telkens voor ontlading, waardoor het nooit té veel of té eng wordt. De sfeer wordt mooi opgebouwd en Thys heeft duidelijk talent. De Gruweltoren 2 zal na afloop in ieder geval nog even door het hoofd van de lezers spoken.

Eindoordeel: 4 dikke sterren!Reacties op: De Gruweltoren 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tom Thys

Tom Thys

Tom Thys (Antwerpen, 1983) is de auteur van meerdere verhalenbundels, waaronder ...

Gesponsorde boeken