Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 6, 7, 16 en 17

op 08 april 2021 door

Elke maand delen wij onze tips voor de Hebban Reading Challenge met jullie. Wij vinden jeugdliteratuur vaak verrassend genietbaar voor volwassenen. Daarbij kost het je minder leestijd en zo vink je die challenge in één,twee, drie af. In april is het de beurt aan sportieve of luie boeken en boeken van beginners of veteranen.

door Joke –

Lees een sportief of een lui boek

Sportieve boeken bij de vleet in Jeugdboekenland want wij tellen alle boeken mee waarin gerend, gefietst, gezwommen of gedanst wordt. Verder zijn er ook heel veel informatieve boeken over een specifieke sport of bijvoorbeeld over de Olympische Spelen. En ook luie boeken zijn goed vertegenwoordigd: dunne boeken, boeken zonder woorden, strips, … En euh, elk boek dat je lekker lui gelezen hebt? Afvinken maar!

6. Een sportief boek

Wie houdt van prentenboeken kiest misschien voor Rennen, Honden doen niet aan ballet , Sport is niks voor jou of Suzie Ruzie in het diepe.

Jonge liefhebbers van voetbal (vanaf 7 jaar) vinden Storm en de uitvinding van het voetbal zeker leuk om zelf te lezen. En als het ietsje meer mag zijn: De jongen die met de dieren schaatste, Voetballen in de hemel of Een voetbal voor de vrede.

Dansliefhebbers vinden hun gading bij Dans! of De balletschoenen van Aya. En waterratten lezen het grappige en spannende De verschrikkelijke badmeester of het waargebeurde verhaal van een doorzetter: Kampioen.

Vink je graag sportief en lui tegelijk af? Kies dan voor Het fietsboek van Paul De Moor. ‘Voor zweetdieven, pedaalridders en wieltjeszuigers. Maar ook voor luierikken die houden van luchtfietsen.’

7. Een lui boek

Wij houden van boeken zonder woorden, niet omdat we lui zijn, wel omdat ze vaak prachtig zijn: Zwerveling, De aankomst, Alfabet, De gele ballon, Kunst met taart, Bosch, Ik neem je mee, Monkie, De jager en zijn hond, ...

Stripverhalen passen ook zeker in deze categorie. Er zijn natuurlijk de klassiekers zoals Jommeke, Suske en Wiske of Kiekeboe. Maar kennen jullie deze al? Mausart, Zibeline of Het dagboek van Cerise?

Psssst, als je een strip leest kan je tegelijkertijd volgende categorieën afvinken: 43. Lees een boek met plaatjes of 44. Lees een genummerd boek en wil je het nog creatiever lees dan een bewolkt boek (19. vanwege de tekstwolken!)

Deze prentenboeken met dat ietsje meer – dus niet voor kleuters – lees je in een oogwenk uit. Lekker lui dus! Frida, Cicade, Einstein, Het bos slaapt, Dulle Griet , Altijd dichtbij en Het hele leven.

Lees een boek van een beginner of van een veteraan

Debuten of eerder boeken van iemand die al heel veel boeken schreef. Of het eerste jeugdboek van een auteur die eerder enkel voor volwassenen schreef.

16. Een boek van een beginner

Wist je dat Zwerveling van Peter Van den Ende op de lijst staat van 25 beste kinderboeken van 2020 volgens The New York Times? Je kan dit luie boek ook bij deze categorie afvinken, want het is een debuut. En het past eveneens bij een boek met plaatjes, een groot boek, een nat boek, een donker boek, een ver weg boek, een onwaar boek, een goed boek (cfr. die lijst) en – als je nog nooit van dit boek gehoord hebt – een onbekend boek. Vermits er vogels en vissen in voorkomen mag je van ons ook een gevederd en een geschubd boek afvinken. Tien in één klap!

De Hotze de Roosprijs gaat ieder jaar naar een debutant die jeugdliteratuur schrijft. In 2020 ging de prijs naar What the h@ck van Maria Genova. Benieuwd of zij even bekend wordt als voorgangers Janneke Schotveld (Villa Fien) of Manon Sikkel (Is liefde besmettelijk? Door Izzy Love)?

Recent verscheen Boerman het eerste jeugdboek van Gouden Stropwinnaar Dominique Biebau. Hij was niet de eerste die (even) overschakelde van volwassenen naar jeugd: Jo Claes met de serie Niet voor mietjes of Jo Nesbø met de reeks over Dr. Proktor.

17. Een boek van een veteraan

Om deze categorie af te vinken kan je de nostalgische toer opgaan en een boek (her)lezen uit jouw jeugd (of de mijne ;)): Thea Beckman, Roald Dahl, Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt, Jan Terlouw, Max Velthuijs, Guido Van Genechten, ...

Ontdekte je de recentste boeken van deze veelschrijvers al? Het dorp van de zwaluwenDe knaap, de knecht, de meid, de moord, Boer Boris start de motor, Een vriend, wat is dat? of Superjuffie in Australië.


Dit waren onze tips voor deze maand. Er zijn hier natuurlijk meer boeken niet dan wel vernoemd. Wat is jouw ultieme tip voor deze categorieën? Hebben we je kunnen inspireren?



Reacties op: De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 6, 7, 16 en 17

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is een Vlaamse schrijver die in 1983 debuteerde met de jeugdroman ...

Dominique Biebau

Dominique Biebau

Leraar en schrijver van misdaadromans 'IJslands Gambiet', 'Russisch voor Beginne...

Marc de Bel

Marc de Bel

Marc de Bel is een Vlaams jeugdauteur. Eerder was hij jarenlang onderwijzer. Hij...