Advertentie

De koffer: er past veel in een hart

op 25 mei 2020 door

Op een dag komt er een vreemd, stoffig, moe en bang dier aan. Hij heeft alleen een koffer bij zich. De andere dieren stellen zich daar vragen bij. Wat zit er allemaal in die koffer en zou het kunnen dat hij liegt over wat hij bij zich heeft?

Door Katy

In De koffer van Chris Naylor-Ballesteros komt er een hartverwarmend verhaal op de lezer af. Het begint met een nieuwkomer en bijzonder veel achterdocht. Vertelt die rare vreemdeling de waarheid? Een konijn, een vos en een vogel proberen het te achterhalen en ontdekken zo dat er bijzonder veel in een kleine koffer past. Wanneer ze spijt hebben van hun ondoordachte actie, maken ze het goed en belangrijker nog: ze maken een nieuwe vriend.

Chris Naylor-Ballesteros maakt eenvoudige illustraties die helemaal tot hun recht komen in dit vrij grote prentenboek. In de hoofdrol een oranje vos, een geel konijn en een rode vogel en dan komt er nog een bizar groen-blauw beestje aan dat ver heeft gereisd. Uit het gezicht van de vos spreekt de achterdocht, het konijn is goed van vertrouwen en de vogel is meer dan nieuwsgierig. Tegen een witte achtergrond speelt zich een ondervraging af, tot het diertje te moe is en even moet rusten. Enkele herinneringen van het wezen zijn paginavullend en geven een deel van zijn verleden prijs. Ondanks de eenvoud zijn de illustraties sprekend en pakkend. Het is duidelijk hoe de dieren zich voelen en hoe ze denken over elkaar. Ze tekeningen zijn fijn om te bekijken. Door het sobere kleurgebruik spreken ze aan en springen van de bladzijde.

Mooi is ook de opmaak van de tekst. Wat er gezegd wordt, staat in de kleur die bij het sprekende dier hoort. Zo is het goed te volgen welk dier welke mening is toegedaan. De zinnen zijn kort en duidelijk. Het geheel leest op deze manier gemakkelijk voor. De conversaties verlopen van links naar rechts en de acties van de personages spreken voor zich. Wanneer het diertje in slaap valt, neemt een verteller het even over en krijgt zijn reis meer betekenis. 

De koffer is het soort boek dat aan alle kinderen moet worden voorgelezen. Het laat zien hoe kritisch de maatschappij staat tegenover alles wat anders is, maar ook met hoeveel oprechtheid die ander geaccepteerd kan worden. Het is een verhaal dat hoop doet opflakkeren en dat op mooie wijze laat zien op welke manier mensen om moeten gaan met anderen in nood. 

Eindoordeel: 5 sterrenReacties op: De koffer: er past veel in een hart

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chris Naylor-Ballesteros

Chris Naylor-Ballesteros

Chris Naylor-Ballesteros studeerde illustratie en grafisch ontwerp aan Brad...