Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De schrik van de zee in de klas!

op 19 januari 2019 door

Dierenverhaaltjes zijn vaak favoriet bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar en vormen dan ook regelmatig de basis voor een prentenboek. In Steve de schrik van de zee maken kinderen kennis met de onderwaterwereld. Een superleuk prentenboek dat niet alleen vrolijk en grappig is, maar ook nog een informerende kant heeft. Eerder al lieten we jullie zien dat je bij prentenboeken leuke activiteiten kunt bedenken in artikelen zoals Een sneeuwman in de klas, Een beer in de klas - of toch niet? en Een tijger in de klas. Vandaag laten we je zien hoe je je klas kennis kunt laten maken met Steve, een hele enge vis!

Door Annemieke de Jong

De Zuid-Afrikaanse auteur en illustrator Megan Brewis schrijft en illustreert kleurrijke prentenboeken met een komische kant. Steve, de schrik van de zee gaat over het loodsmannetje (een soort vis) genaamd Steve. Steve is helemaal niet zo groot en heeft ook geen gigantische grote tanden, maar toch zijn alle vissen bang voor hem. En dat terwijl er vele grotere en vele engere vissen zijn dan Steve. Is Steve echt zo eng? Of zou er een andere reden zijn waarom alle vissen bang wegzwemmen als Steve eraan komt?

Thema's bespreken

Het prentenboek leent zich uitstekend om het thema angst of bang zijn te bespreken in je klas. Kijk samen met de kinderen naar het verhaal en de vissen in het boek. Bespreek het thema angst of bang zijn aan de hand van de volgende vragen:

  • Maakt Steve je bang? Of juist helemaal niet?
  • Wat zie je aan Steve dat de andere vissen bang kan maken?
  • Welke vissen in het boek zie jij waar je bang voor bent?
  • Waarom ben je daar wel/ niet bang voor?
  • Kun je nog meer dingen noemen waar je bang voor bent?
  • Wat doe je als je bang bent?
  • Hoe voel je je als je bang bent?
  • Is bang zijn altijd nodig?

Daarnaast kun je het boek ook gebruiken om de verschillen tussen groot, klein en middel te bespreken. Kijk eens samen naar de prachtige tekeningen. Welke vissen zijn groot, welke klein? Wat is de grootste vis? Wat is de kleinste vis?

En natuurlijk is de onderwaterwereld een mooi thema. In het boek staan veel vissensoorten met naam genoemd. Naast Steve, maken de kinderen kennis met onder andere een kogelvis en een hengelvis. En natuurlijk met Steve zijn beste vriend George (een haai). En voor wie nu geen idee heeft hoe het zit, hier een kleine sneakpeek van hoe het zit...

Steve is een loodsmannetje. Het loodsmannetje kiest een grote, enge vriend om hem te beschermen Slim! In ruil voor bescherming, houden loodsmannetjes hun vrienden vrij van parasieten. En ze poetsen hun tanden, zelfs die van een haai!

Knutselactiviteit: Maak je eigen griezelvis

Als het thema bang zijn of angst hebt besproken, heb je gemerkt dat ieder kind andere dingen heeft om bang voor te zijn. Als knutselactiviteit is het leuk om een eigen griezelvis te knippen, plakken en tekenen op een stevig papier. Dit kunnen de kinderen ieder voor zich doen, maar je kunt het ook met de hele klas doen op een heel groot papier. Laat de kinderen nadenken over hoe groot of klein de vis moet worden. Heeft de vis grote tanden of juist niet? Welke kleur past bij een griezelvis die anderen bang maakt?

Voor de basis kun je gebruik maken van kleurplaten van verschillende vissoorten. Alternatieven zijn het helemaal zelf tekenen of het kleien van een heuse griezelvis. Als je dit laatste gaat doen, vergeet dan de prikkers niet (want misschien vonden de kinderen in je klas de kogelvis ook wel erg eng!).

Muziekactiviteit

Ook door middel van muziek kan je kinderen kennis laten maken met het thema angst of bang zijn. Luister eens naar verschillende soorten muziek. Wat is prettig en leuk om naar te luisteren? Welke muziek is niet fijn of zelfs bang? (Denk bij dit laatste ook aan griezelliedjes voor kinderen).

Daarnaast zijn er veel liedjes over de zee en vissen, waarvan een deel zeker bij de kinderen bekend zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Visje, Visje in het water
  • Diep in de zee (uit de kleine Zeemeermin)
  • Blub, ik ben een vis (K3)

En ook deze zijn zeer toepasselijk:

Overige ideeen

Via de uitgever is deze leuke knutselplaat te downloaden voor het maken van een mobile.

Heb jij al kennis gemaakt met Steve en zijn vriend George? Heb jij nog leuke ideeën over hoe je dit boek in de klas kan gebruken? Deel deze dan met ons onder het artikel.



Reacties op: De schrik van de zee in de klas!

Meer informatie

Gerelateerd

Over