Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De stad, een plek voor grappige avonturen

op 21 februari 2019 door

Tijdens het kamperen ontmoette illustrator en auteur Terry Denton de vastberaden Wombat voor het eerst en raakte zo zijn voorraad koekjes kwijt. Zijn ontmoeting met Vos dateert van een nacht toen het dier de kippen uit zijn achtertuin probeerde te stelen. Tegenwoordig spreekt hij deze vrienden regelmatig en legt hij hun avonturen vast in boekvorm.

Door Katy

Wombat is een zeldzame stadwombat die erg koppig is, maar ook kalm en cool. Zijn beste vriend Vos draagt een masker, is behoorlijk knorrig, maar ook onhandig en gevoelig. De twee kunnen het goed vinden met Krok, maar hebben een hekel aan de vijf super irritante apen die niets liever doen dan plagen. In Wombat & Vos - Avonturen in de stad vertelt Terry Denton drie verhalen over het leven van deze dieren. 

In Wombats geluksdollar vindt Wombat op een dinsdag een dollar en belt naar Vos om hem op een ijsje te trakteren. Jammer genoeg loopt het niet zoals hij had gepland en raken ze in problemen. Vos staat in Supervos Goudschoen op het voetbalveld, maar slaagt er maar niet in om de bal in het doel te schieten. Wanneer de vijf apen zich ermee bemoeien, gebeurt er een ongeluk en moet Vos snel een oplossing zoeken. Een warme nacht in de stad laat zien hoe moeilijk Vos en Wombat het hebben om in slaap te raken tijdens een hittegolf. Gorilla heeft airconditioning, helaas zijn de vijf apen daar, dus wil Vos er niet naartoe. Ze zoeken dus andere manieren om af te koelen. 

Wombat en Vos zijn guitig getekend. Ze zien er knuffelbaar uit en zo veroveren ze meteen het hart van de lezer. De zwart-wit illustraties dragen bij aan de grappen in de tekst en versterken die. De illustraties overheersen zelfs, maar het boek bevat voldoende tekst om uitdagend te zijn. De verhalen in het boek lenen zich goed tot voorlezen (5+) en zelf lezen (7+). Ze gaan over herkenbare dingen en Wombat en Vos doen alles constant in de soep draaien. Het leest prettig en doet gniffelen.

Oh, voor wie het niet doorhad: ja, dit boek is van dezelfde beroemde Terry als de Terry van het duo Andy en Terry uit de Waanzinnige Boomhut-reeks. Maar dit keer heeft hij alles voor z'n rekening genomen, zowel het tekenen als het vertellen. Tjibbe Veldkamp vertaalde het boek dan weer uit het Engels en deed dat waarschijnlijk op een computer, omdat hij volgens de informatie in het boek zo slorig schrijft dat hij het vaak zelf niet meer kan lezen.

Wombat & Vos - Avonturen in de stad is een boek met grappige en leuke avonturen. De humor is minder absurd dan die van de Waanzinnige Boomhut en de verhalen zijn niet vergelijkbaar, maar Wombat en Vos zijn geinige figuurtjes die onbedoeld van de ene belevenis in de andere rollen. Denton laat hier zien dat hij ook in z’n eentje fijne verhalen kan bedenken die in de smaak zullen vallen bij veel jonge lezers. 


Eindoordeel: 4 sterren

 



Reacties op: De stad, een plek voor grappige avonturen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...