Advertentie

Een vriend als geen ander

op 17 juli 2020 door

Hikke is een kleine eekhoorn die wat moeite heeft met de regels die hem door zijn moeder worden opgelegd en graag op avontuur gaat. Nadat hij een libellenvleugel achtervolgt die in het water is beland, dondert hij een afgrond in. Tot zijn grote verbazing is zijn landing behoorlijk zacht. Hij blijkt bovenop een wolf terecht te zijn gekomen. Later beseft hij dat het dier in de problemen zit en hij besluit hem te helpen. Zo ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap.

Door Katy

Een vriend als geen ander is een leuk boek over de band tussen twee dieren die op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen hebben. Wie op de website van auteur Oliver Scherz kijkt ziet meteen dat het avontuur van Hikke ondertussen een vervolg heeft gekregen. Dat is niet onterecht, want het einde van het avontuur doet vermoeden dat Hikke en wolf Yaruk elkaar zeker nog zullen terugzien. Scherz schreef reeds een tiental andere kinderboeken, waarvan de meeste nog niet werden vertaald uit het Duits. Daarnaast is Scherz ook werkzaam als acteur en regisseur. 

In elf hoofdstukken die telkens een twaalftal bladzijden beslaan, ontdekken Hikke en Yaruk dat een vriendschap tussen twee dieren die eigenlijk niet met elkaar horen op te trekken niet uitgesloten is. De onstuimige eerhoorn en de mopperende wolf zijn elkaars tegenpolen en de vrienden weten dat hun band niet door iedereen geaccepteerd zal worden, maar daar laten ze zich niet door tegenhouden. Het is een uitgebreide vertelling waarin naast de natuur ook het familieleven van beide personages een plaatsje heeft. Scherz heeft fijne dialogen uitgedacht en heeft voldoende aandacht voor de spanningselementen. De kennismaking tussen Hikke en Yaruk is immers best gevaarlijk voor zo'n kleine eekhoorn en ook de andere bos- en valleibewoners doen nog een duit in het zakje. Esther Ottens heeft het geheel mooi vertaald, zodat het vlot leest.

De illustraties van Barbara Scholz zijn talrijk. Met een scala aan bruin-, grijs-, groen- en blauwtinten brengt ze de wereld van Hikke en Yaruk tot leven. De ruige natuur en het warme familieleven van de eekhoorns vormen het decor voor het boek. Scholz geeft de dieren erg expressief weer, waardoor de tekeningen knap aansluiten bij de toon van de tekst.

Een vriend als geen ander is een prettig om uit voor te lezen (5+) en erg geschikt voor vlotte lezers van een jaar of 7. De plot heeft voldoende actie en wendingen om mee te leven met zowel de wolf als de eekhoorn. Hikke is dapper en aandoenlijk tegelijk, terwijl Yaruk zich ontpopt tot een trouwe berschermer. Oliver Scherz schreef in ieder geval een onderhoudend kinderboek met een wild kantje.

Eindoordeel: 4 sterrenReacties op: Een vriend als geen ander

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken