Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie kent de geschiedenisverhalen van de Kinderen van Nederland?

op 10 december 2018 door

 In Kinderen van Nederland neemt Jan Paul Schutten de lezer mee in de geschiedenis van Nederland, bekeken vanuit het kind. Wat weet jij van deze geschiedenis van Nederland? Weet jij hoe kinderen tweeduizend jaar geleden leefde? Maar ook recenter: de geschiedenis van vijftig jaar geleden? 

Geschreven door Antoinette

Kinderen van Nederland begint met een korte schets over volwassen helden uit het verleden, zoals koningen, vrijheidsstrijders en ontdekkingsreizigers. Maar wat weten we over de kinderen van deze geschiedenis? In Kinderen van Nederland komen verschillende kinderen aan bod die in een tijdlijn van tweeduizend jaar geleden tot nu, de lange geschiedenis van Nederland vertellen. De verhalen zijn gebaseerd op het echte leven. Aan de hand van bewaarde brieven, dagboekfragmenten, foto`s en opgravingen is er een beeld van hun leven op papier gezet.

a6d8ee7aebeb655b1984aa6e25b00908.jpg

Een korte impressie van de hoofdpersonen

Elva is een meisje dat leefde in de prehistorie. Haar verhaal is gebaseerd op het veenlijk dat gevonden is in het veen in Drenthe. Haar lichaam is te zien in het Drents Museum. Aan de hand van de goed bewaarde restanten hebben ze een beeld kunnen vormen hoe oud ze is geworden, hoe ze leefde en of ze gezond was. Hoe leefde Elva tweeduizend jaar geleden?

Claudius leefde als een Romein rond het jaar 69 na Christus. Hij had een beter leven dan Elva. Hij had de mogelijkheid om te leren lezen en schrijven, er waren markten, theaters en badhuizen. Claudius' vader was een belangrijk leider waardoor hun woning en leven een luxe was. Maar er was niet alleen maar mooi en luxe. De Romeinen vochten vaak, waardoor Claudius ook met geweld, oorlog en strijd te maken had.

Ovo leeft zo`n tweehonderd jaar na Claudius. In deze tijd werden mensen geofferd. Ook Ovo zal dit offerritueel bijna ondergaan. Het is een strijd tussen geloofsrituelen. Ovo wordt gered van deze verschrikkelijke dood en bekeert zich tot het christendom en zal priester worden.

Bertken leefde in Utrecht rond de vijftiende eeuw. Aan de Chorstraat ligt een gedenksteen van Bertken. Ze was een kluizenares. In haar jonge jaren leefde ze in luxe. Ze mocht naar school, terwijl veel kinderen vanaf hun achtste al moesten werken. School was zeer streng in die tijd. Wanneer ze 13 jaar is, krijgt ze les aan huis. In die tijd dronken kinderen bier. Water was namelijk vaak vervuild en veroorzaakte ziektes. Haar vader was een belangrijk persoon binnen de kerk, om deze reden ging ze elke dag naar de kerk. Als Bertken ouder is, ligt het in de verwachting dat ze gaat trouwen met een rijke man. Ze kiest echter voor God en trekt het klooster in. Uiteindelijk zal ze 57 jaar opgesloten leven als kluizenares.

Willem-prins van Oranje is pas elf jaar als hij prins van Oranje wordt. Hij krijgt les in paardrijden, wapens en militaire strategieën. Hij doet mee aan riddertoernooien en wordt een uitstekende paardrijder. Op feesten wordt er gegeten totdat men vol zit. Het is gebruikelijk om dit over te geven, en verder te eten. Wijn en bier wordt veel gedronken, waardoor deze feesten vaak eindigen in dronken en overgevende mensen. Naast dit leven, maakt hij oorlogen mee. Als hij achttien is, trouwt hij voor de eerste keer. Als zijn vrouw overlijdt, trouwt hij een aantal jaren later opnieuw. Onder Willem-prins van Oranje ontstaat Nederland.

Hermen leefde in de zeventiende eeuw. De tijd van de VOC. Veel schepen voeren over de hele wereld om handelswaar te verkopen en te kopen. Dit verliep niet altijd zonder strijd. Vele oorlogen won Nederland, omdat ze goede wapens hadden. Zo werd grond in het buitenland van Nederland. De reis op de schepen was gevaarlijk. Je kon in een storm terechtkomen, in oorlog, ziektes of het schip leed schipbreuk. Hermen mag als een van de jongsten mee op een schip, waarbij veel bemanning ziek raakt. Niet veel later vergaat het schip en overleven niet veel mensen de ramp. Uiteindelijk komt Hermen na zeven jaar weer thuis.

Otto, elf jaar leeft aan het eind van de zeventiende eeuw, in deze tijd kwam de interesse in de natuur en wetenschappen zoals sterrenkunde en natuurkunde. Deze stroming wordt ook wel 'de verlichting' genoemd. Hij wordt streng opgevoed. Zo moet hij elke dag in zijn dagboek schrijven, want op deze wijze wordt hij een perfect kind met kans op een goede toekomst en baan. Daarnaast zijn ze thuis strenggelovig. Voor het ontbijt moet Otto uit de bijbel lezen. Zijn ouders zijn welgesteld en hebben een landgoed waar ze in de zomer wonen. Ook Otto kent oorlog. In deze tijd vochten de patriotten en aanhangers van Willem van Oranje met elkaar. Otto wordt maar 18 jaar oud.

Neeltje Doff leefde in de negentiende eeuw. Kinderen moesten vaak werken in fabrieken, terwijl er al een wet van kracht was dat kinderen gratis naar school konden. Neeltje is al vaak verhuisd. In Amsterdam leeft ze het liefst op straat tussen de armen en rijken. Tot haar twaalfde kan Neeltje naar school, daarna gaat ze werken. Ze trouwt met een rijke uitgever en schrijft het bekende boek Keetje tippel.

Evelien leeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar vader wordt opgepakt en naar kamp Amersfoort gebracht. Haar vader komt terug en zet zich in voor de ondergrondse. Opnieuw wordt hij kort opgepakt. Evelien maakt de gehele Tweede Wereldoorlog mee.

0cd76f3769d23315d467a0da4f265953.jpg

De geschiedenis van vandaag

De auteur sluit het boek af met deze titel. Want ook nu gebeurt er van alles in de wereld wat de geschiedenis ingaat. Hij vertelt over de laatste vijftig jaar. We hadden toen nog geen internet of mobiele telefoons. Ook waren we minder bezig met duurzaam leven en hadden we nog gloeilampen. Wat zal de geschiedenis over vijftig jaar zijn? Wat is er nu vernieuwend en straks belangrijk om als geschiedenis in de boeken te gaan?

Het boek is een plaatje als je het openslaat. Elk personage is opgenomen in de tijdlijn boven aan de bladzijden. De tijdlijn begint leeg en vult zich gedurende het verhaal met de namen uit de verhalen. De tekeningen zijn gemaakt door Paul Teng. Een prachtige toevoeging aan dit bijzondere geschiedenisboek. En wil je specifiek wat opzoeken, achterin het boek is een register waardoor je snel terug kan zoeken naar een persoon of trefwoord.

Kinderen van Nederland wordt aanbevolen vanaf 9 jaar. Het is makkelijk en begrijpelijk geschreven. Hierdoor is het een aanrader voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Nederland.

Heb jij ook een bijzonder geschiedenisboek gelezen? Of is er een tijdperiode die jou aanspreekt? Laat het ons weten in een reactie hieronder!



Reacties op: Wie kent de geschiedenisverhalen van de Kinderen van Nederland?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970) schrijft voornamelijk informatieve boeken voor kinderen...