Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groot weetjesboek over de prehistorie

op 10 maart 2022 door

Groot weetjesboek over de prehistorie is onderdeel van de "Groot weetjesboek over..."-serie van Uitgeverij Pelckmans. Deze serie is vertaald uit het Frans, waar de serie "mes années pourquoi" heet.

In iets minder dan 100 pagina's wordt het prehistorische leven uitgebeeld met tekeningen en trefwoorden. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in vijf onderwerpen, met elk een eigen kleur: "De prehistorische wereld" (algemene informatie), "De oermensen" (hoe leefden de mensen in de prehistorie), "Kunst en magie" (over schilderingen, muziek en bouwwerken), "De prehistorie ontdekken" (over opgravingen en musea) en "Geheugensteuntjes" (overzichten van onderwerpen die in eerdere hoofdstukken langs zijn gekomen).
Op elke dubbele pagina staat aan de rechterkant een kolom met een vraag over het onderwerp van die pagina's, met daarop het antwoord in tekst en tekeningen, zoals "Eten kinderen snoepjes?" of "Hebben ze gekleurde kleding?".
Aan het eind van elk hoofdstuk staat een dubbele pagina met vragen over de afbeeldingen, bijvoorbeeld "zoek de tamme dieren bij hun wilde voorouders" of een zoekplaatje. De antwoorden zijn makkelijk als je de voorgaande pagina's goed hebt bestudeerd, maar soms moet je nog wel goed kijken! De antwoorden staan nergens vermeld, zodat je echt terug moet kijken in het hoofdstuk.

Tekst en tekeningen

Op de middenpagina's, die vol staan met tekeningen, staat bij elk belangrijk ding dat te zien is, het bijbehorende begrip, bijvoorbeeld "het vee laten grazen" of "de herder". Deze woorden zijn gedrukt in een schreefloos lettertype, het bekende lettertype dat in groep 3 wordt gebruikt bij het leren lezen. Opvallend is dat bij alle begrippen de lidwoorden erbij staan, dus niet "herder", maar "de herder".
De teksten in de vraag/antwoord-kolom aan de zijkant, of andere teksten die iets ingewikkelder zijn (bedoeld om voor te lezen) zijn in een ander lettertype gedrukt.

Aan Groot weetjesboek over de prehistorie hebben vier tekenaars meegewerkt, maar ze hebben allevier in dezelfde stijl tekeningen gemaakt: zonder zwarte lijnen, met gekleurde vlakken zonder (of met heel weinig) schaduwen.
Er worden nergens foto's gebruikt, maar de tekeningen geven de begrippen duidelijk weer en als je de foto's van de afgebeelde objecten kent (uit andere boeken), zie je dat alles heel herkenbaar is getekend.
Op de kaft staan momenten uit het dagelijks leven van mensen in de prehistorie afgebeeld in dezelfde tekenstijl: jagen, eten bereiden, schilderen, zorgen voor de kinderen en een huis bouwen.

Conclusie

De prehistorie is eigenlijk een hele lange periode, van dinosaurussen tot de eerste mensen.
Als je meer wil weten over dinosaurussen, kun je beter een ander boek lezen. In de Franse serie is al het Groot weetjesboek over dinosaurussen verschenen, maar die is (nog) niet vertaald naar het Nederlands. Wel is dit boek heel geschikt om de tijdlijn duidelijk te krijgen: wanneer leefden de dinosaurussen, en wat kwam daarna?
De meeste informatie in dit boek gaat over de prehistorische mens en hoe zij leefden, al komen prehistorische dieren, waar de mens op gejaagd of mee samengeleefd heeft, ook veel voor in dit boek. Ook geeft het veel simpele informatie over het leven van de prehistorische mensen.

De informatie wordt vooral gepresenteerd met begrippen en afbeeldingen. Uitgebreide informatie wordt dus niet gegeven, maar voor de leeftijdscategorie (6 tot 8 jaar) is het een mooie manier om kennis te maken met alle gebieden waarover iets uit de prehistorie bekend is.



Reacties op: Groot weetjesboek over de prehistorie

Meer informatie

Gerelateerd

Over