Advertentie

HRC: Lees een debuut: Elvis & Jones

op 29 juni 2019 door

Juni is debutenmaand. Nog geen debuut gelezen voor je Hebban reading challenge? Dan helpen wij je uit de nood met jeugdboekentips. Een kinderboek leest vlot en zo kan jij op de valreep deze categorie nog afvinken. Joke las Elvis & Jones, verschenen begin juni én het debuut van Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox.

door Joke –

Niet zomaar een debuut

De cover sprak me aan, de titel klinkt vlot en de korte inhoud klonk aantrekkelijk voor de doelgroep, tussen 6 en 9 jaar. Dat was voldoende voor mij. Van de auteurs had ik – als Vlaamse – nog nooit gehoord. Enig zoekwerk vertelt me dat ze in Nederland heel bekend zijn. Marie-Claire Witlox is actrice en haar man Jeroen van Koningsbrugge is acteur en zanger. Komend najaar wordt hij waarschijnlijk ook in Vlaanderen wereldberoemd want dan zal hij in de jury van De slimste mens ter wereld zetelen. Naast elkaars betere helft zijn ze ook ouders van een zoon en dochter. Het vele voorlezen voor hen inspireerde : Witlox volgde een schrijverscursus waarna het koppel samen dit verhaal bedacht. Het staat erg dicht bij hun echte gezinsleven. Deels zijn de karakters van de hoofdpersonages gebaseerd op dat van hun kroost net als de namen - Elvis en Jones zijn de tweede namen van hun kinderen – en het verhaal speelt zich af in de buurt waar ze ook echt wonen. De spannende speurtocht is het fictieve sausje.

Spannende speurtocht?

Het verhaal gaat over broer en zus, Elvis en Jones. In hun huis in Amsterdam vinden ze in een verborgen gat in de muur een oude doos. In die doos bevindt zich een brief uit 1967, geschreven door Hannah, 11 jaar, die er op dat moment woont. Hannah en haar broer Otto hebben een speurtocht gemaakt in de hoop dat volgende bewoners deze zouden vinden. De speurtocht door Amsterdam begint en blijkt zelfs niet geheel ongevaarlijk…

Het onderwerp is goed gekozen voor de doelgroep want wie wil er nou niet zo’n vondst doen én het is niet onvoorstelbaar dat zoiets echt kan gebeuren. De hoofdstukken zijn niet te lang en worden door een witruimte nog eens onderverdeeld in stukken van ongeveer één bladzijde. Daardoor is dit een ideaal voorleesboek. Door de vele dialogen kan het ook heel goed ingezet worden voor toneellezen of drama in de klas. Het onderwerp van een speurtocht is niet nieuw maar wél heel populair bij deze leeftijdsgroep én het zit in een heel hedendaags jasje. Leuk, echter stoort het me dat een tienjarige een gsm bezit. Realistisch is dat wel maar wat mij betreft hoeft promoten niet. Het is duidelijk dat de auteurs dicht bij de leefwereld staan van de jonge lezers. Ze weten heel goed wat deze kinderen spannend en leuk vinden. De taal is eenvoudig en er is veel actie wat het tempo ten goede komt.

De tekeningen van Kim White – een jeugdvriendin van Witlox – vormen een mooie aanvulling bij het verhaal. Vooral de gekleurde plattegrond helemaal vooraan en een doorsnede van het huis van Elvis & Jones en dat van de buurvrouw achteraan, zijn niet alleen nuttig maar ook mooi om te zien.

De cover is erg aantrekkelijk en heel geschikt om voor en na het lezen de details te zoeken en te bespreken. Vooraf ga je oriënterend te werk, nadien kan je aan de hand van de voorwerpen nagaan of je kind zich herinnert wat dit met het verhaal te maken heeft. Zo weet je of het begrijpt wat het heeft gelezen.

Conclusie: Dit verhaal zal kinderen zeker aanspreken en het is vooral heel goed inzetbaar in de klaspraktijk. Ook thuis kan je er creatief mee aan de slag. Wat is er leuker dan zelf een speurtocht maken? Zo krijg je de jeugd weer eens buiten en leren ze de omgeving kennen. Echt iets om deze vakantie uit te proberen.

Meer junior debuten lezen?

De ondergrondse boomgaard – Matt Larkin

Otter en pinguïn – Michelle Arts

Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria – Adam Cece

Dromen van succes – Barbara Barend (winnaar Hotze de Roosprijs, beste Nederlandstalige kinderboekendebuut)

De gorchels – Jochem Meyer

Lampje – Annet Schaap

De bijzondere uitvinding van Boris Bord – Nathalie Stroobant

Dertiendagh – Maria Postema en Maarten Bruns

Te waar om mooi te zijn – Roxanne Wellens

Voorlopers – Mirjam Hildebrand

En niet te vergeten, een oudje, maar één van mijn persoonlijke favorieten:

Duet met valse noten van ALMA 2019 winnaar Bart Moeyaert

Welk kinderboek lazen of kennen jullie voor deze HRC categorie?Reacties op: HRC: Lees een debuut: Elvis & Jones

Meer informatie

Gerelateerd

Over