Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kameel weet heel veel zeker

op 04 maart 2019 door

Hoe voel je je als je op een dag wakker wordt en je bent op een onbekende plek? Het is er koud, nat en er is niemand die je kent. Het eten is anders en het ruikt er zelfs anders. Denk je in, hoe zou jij je dan voelen? ... Nou zo ongeveer voelt Kameel zich ook. Kameel weet het zeker: hij is ongelukkig. En Kameel weet nog een heleboel heel zeker.

Door Sanne

Kameel weet het zeker: zijn verhaal is herkenbaar

Wanneer je op een andere plek bent, ver van huis, voel je je verlaten en alleen. Je mist kleine dingen en zelfs geuren kunnen anders zijn dan thuis. Ook al zijn de mensen om je heen niet per se onaardig, je kunt je behoorlijk alleen voelen. Dat zal iedereen herkennen. En dat is ook wat Kameel overkomt.

Als Kameel op een ochtend wakker wordt is hij ineens ver van de woestijn, ver van thuis. Nu staat hij in een dierentuin in een grijs land met donkere wolken. Het hok is klein. De andere kamelen willen er niet weg, in tegenstelling tot Kameel. Hij wil naar huis! Als op een dag het jongetje Vos in de dierentuin verschijnt, groeit er een band tussen de twee en krijgt Kameel weer hoop. Vos zal hem helpen, Vos zal hem naar huis brengen. Maar kan een jongetje, dat leeft met zijn eigen verdriet, er wel voor zorgen dat Kameel in Egypte komt?

159de8ee473d76ebf9a797b8a7a73146.jpeg

Kameel weet het zeker: de schrijfster geeft hem een stem

Lenneke Westera die het verhaal van Kameel heeft geschreven, werkte voordat ze kinderboeken ging schrijven in de gezondheidszorg en met paarden. Dat ze gewend is aan dieren, wist je misschien al toen je Schaap en Geit of De muizen las. Maar ook al las je nog niets van haar, ook in Kameel weet het zeker zal je merken dat ze graag over dieren vertelt. Gedetailleerd beschrijft Westera niet alleen hoe Kameel zich voelt, maar ook de textuur van zijn vacht, de geur van zijn omgeving, zijn bewegingen en gedachtes. 

159de8ee473d76ebf9a797b8a7a73146.jpeg

Kameel weet het zeker: de illustrator weet hoe hij eruit ziet

Wie denkt dat een wiskundeleraar alleen oog heeft voor feiten en berekeningen en niets moet weten van fantasie en creativiteit, die heeft het mis. In Kameel weet het zeker heeft Peter-Paul Rauwerda om de paar hoofdstukken een prachtige spread met een kleurrijke illustratie verzorgd. De prenten in Oosterse sferen nemen ons mee naar warme en verre oorden. Rauwerda heeft vooral gebruik gemaakt van geel en roodtinten wat de illustraties rustig houdt, goed passend bij de rustige Kameel. De getekende Kameel bevindt zich in een setting die deels uit tekeningen en deels uit afbeeldingen van voorwerpen bestaat. Wist je dat een boterham een berg kan worden en je van een satéprikker een omheining voor een kameel kan maken?

159de8ee473d76ebf9a797b8a7a73146.jpeg

Kameel weet het zeker: het verhaal is ontroerend

Het verhaal van Kameel zit vol emoties: eenzaamheid, verdriet en heimwee. Gelukkig bevat dit boek niet alleen verdrietige emoties, maar ook fijne gevoelens zoals het hartverwarmende en gelukkige gevoel dat vriendschap je kan geven.

"Het geluk past nauwelijks in zijn buik."

De gevoelens van Kameel zijn hele herkenbare emoties voor kinderen. Door er vanuit Kameel over te praten lijken ze iets verder van de jonge luisteraar af te staan, maar worden deze, soms best heftige emoties, juist makkelijker om te bespreken. Door over Kameel te praten en wat hij voelt, hoeven kinderen niet gelijk over zichzelf te vertellen. Als een kind te maken heeft met verlies, het overlijden van een dierbare, verhuizing of eenzaamheid, biedt Kameel weet het zeker genoeg gespreksstof. 

159de8ee473d76ebf9a797b8a7a73146.jpeg

Kameel weet het zeker: het leven is een ontdekkingsreis

Naast deze emoties die een belangrijke rol hebben gekregen in het boek, geeft Kameel weet het zeker ook een kijkje in een ander land en een andere cultuur. Samen met Kameel reist de lezer af naar Egypte. Het land van de zinderende warmte.

"De zon lijkt van goud. Een felblauwe hemel strekt zich boven hen uit. De oneindige vlakte ademt geruisloos. De lucht is vol met van alles, maar je weet niet met wat."

Westera beschrijft niet alleen hoe het land er uit ziet, met zijn hitte en zanderige vlaktes, maar juist ook kleding, voedsel en de mensen die een land maken tot wat hij is, bespreekt ze uitgebreid. Vijgen, sappige perziken, zoete dadels, couscous, platte broodjes en eten gemaakt in een tajine komen voorbij, net als uiensoep, rijst en olijven. Lange mouwen en een sjaal om het hoofd beschermen de bezoekers tegen de brandende zon en het snijdende zand.

Voor kinderen is dit een prachtige kennismaking met het Noord-Afrikaanse land en geeft dit boek veel ruimte om Egypte beter te leren kennen. De beleving is compleet als de klanken van de woorden, het beeld van de prenten en de smaak van oosterse hapjes het gehoor binnendringen.

159de8ee473d76ebf9a797b8a7a73146.jpeg

Ik weet het zeker: je zult hier van genieten

De kwaliteiten van Lenneke Westera en Peter-Paul Rauwerda komen goed samen in Kameel weet het zeker. De woorden van Westera hebben de beelden van Rauwerda niet nodig, maar zonder Rauwerda's werk was het boek niet zo volledig geweest. Ze zijn een mooie afwisseling en halen de lezer even uit het verhaal. Mijmerend over zandvlaktes staar je mee met Kameel. Reacties op: Kameel weet heel veel zeker

Meer informatie

Gerelateerd

Over