Advertentie

Lees je wijs! Onder de aardkorst

op 21 mei 2019 door

In deze nieuwe Lees je wijs! nemen we je mee naar dat wat zich onder de aardkorst bevindt. Het is zo vanzelfsprekend, die aarde waarop wij lopen, maar wat zit er eigenlijk onder al die klinkers, asfalt en graslappen?

- Door Sanne -

Hoewel we weten van het bestaan op de aarde (we lopen er immers op!) is het maar de vraag hoeveel we weten over alles onder die aardkorst. Hoe diep bevindt zich de kern? Hoe warm is het daar? Hoe ontstaan vulkanen? En wat zijn fossielen precies? Wat gebeurt er nou eigenlijk onder die laag aarde? En wat leeft er onder de aardkorst?

Onder de aardkorst

Een heel compleet boek dat antwoord geeft op vele van dit soort vragen is Onder de aardkorst, een boek uit de Wow!-serie van Clavis. In dit ruim zestig pagina's tellende boek vertelt Mack van Gageldonk kort over alle onderwerpen die zich onder de aardkorst bevinden. Denk aan hoe de aarde is opgebouwd, maar ook aan grotten, vulkanen, bodemschatten, geisers, diepzee en aardbevingen.

Met een paar bladzijden, waarin tekst wordt ondersteund door tekeningen en grote foto's, legt Mack elk van de onderwerpen in hoofdlijnen uit. Als kinderen vragen hebben over fossielen, pak je het boek erbij en blader je naar het gedeelte waarin fossielen worden uitgelegd. Wil het weten hoe aardbevingen ontstaan? Zoek dan het stuk over aardbevingen en het geeft de nodige achtergrondinformatie.
Het is geen boek dat je van achteren naar voren helemaal uitleest, maar wat wel mooi is om door heen te bladeren. Kinderen worden uitgenodigd de afbeeldingen te bekijken en dat wat aanspreekt, lees je.

Niet alleen met afbeeldingen is getracht de aandacht van kinderen op te eisen, ook met verschillende lettertypes en letterdiktes is gezorgd voor een speels effect. Dikgedrukte woorden krijgen de aandacht en accentueren de belangrijkste onderwerpen in de tekst. Tocht past alles goed bij elkaar en is het nergens rommelig of chaotisch.

Onder de aardkorst is een kleine encyclopedie voor kleine onderzoekers. Kinderen vanaf een jaar of 5/6 kunnen dit prima met hun ouders lezen. Sommige woorden zijn wat moeilijk en daarbij zullen ze ondersteuning van een volwassene nodig hebben. Kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen dit stukje voor stukje heel goed zelf lezen.

Verder lezen

Wil je meer lezen of doen over het onderwerp onder de aardkorst, dan vind je hieronder nog een aantal andere tips:

Doen:

  • De aarde: Knutsel en weetjes boek 

In dit boek leren kinderen coole weetjes over de aarde. Daarnaast bevat het opdrachten en mogelijkheden om te knutselen.

Meer informatie:

  • Het grote boek over de aarde van Mark Brake

In dit boek ontdekken kinderen hoe aarde, lucht, vuur en water de planeet hebben vormgegeven en alles wat vandaag bestaat, hebben gecreëerd. Met de hulp van de wetenschap, geschiedenis en aardrijkskunde neemt dit boek kinderen mee op een spannende reis langs het heden, het verleden en de toekomst van deze planeet. 

  • De serie Willewete

In deze serie informatieve boeken voor kinderen kun je een aantal uitgaves vinden die meer informatie geven over de aarde:
- De zon, aarde en maan
- Dinosaurussen
- Vulkanen
- Aardbevingen

Leven onder de aardkorst:

  • De grond onder mijn voeten van Charlotte Guillain

Wat bevindt er zich in de grond onder je voeten? Dat toont dit prentenboek: buizenstelsels, kabels, allerlei dieren, het riool en archeologische vondsten. Daar onder rijdt de metro, en weer lager zijn er allerlei soorten afzettingsgesteenten met metalen en mineralen. Dat deel van ca. 35 km diep noemt men de aardkorst. Boek met gedetailleerde getekende illustraties en korte informatieve teksten. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

  • Neem een kijkje onder de grond van Karen Latchana Kenney

Dit boek geeft een klein kijkje boven de grond, maar vooral wat er gebeurt onder de grond: de verschillende lagen van de aarde, de dieren die er leven, de wortels van planten en bomen, water. Informatief boek voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Avontuur:

  • Geronimo Stilton - Reis naar het middelpunt van de aarde

Professor Otto Lidenbrock stuit op een stukje perkament met daarop een oude en onbegrijpelijke tekst. Samen met zijn jonge neef Axel weet hij het perkament te ontcijferen. Ze lezen: Als je vóór 1 juli afdaalt in de vulkaan Sneffels -via de krater die zich in de schaduw van de bergtop Scartaris bevindt- kom je bij het middelpunt van de aarde uit. Ik heb het gedaan. Arne Saknussemm.
En zo begint een waanzinnig avontuur naar het middelpunt van de aarde. Reacties op: Lees je wijs! Onder de aardkorst

Meer informatie

Gerelateerd