Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's go retro met De zevensprong

op 02 november 2018 door

In de tweede editie van deze bijzondere rubriek waarbij we oudjes herlezen en bespreken staat weer een bijzonder boek centraal. Een gouwe ouwe waar we vroeger zo van hebben genoten. Dit keer bespreekt Sanne een boek waar ze veel warme herinneringen aan heeft: De zevensprong van Tonke Dragt.

Geschreven door Sanne

Mijn herinneringen

Aan de boeken van Tonke Dragt heb ik vele warme herinneringen. Mijn liefde is het grootst voor De brief van de koning. Eerste liefdes zijn altijd speciaal, toch? Maar ook haar andere boeken heb ik met veel plezier verslonden. Ik vond het jammer dat er geen boeken van Tonke Dragt meer in de bibliotheek stonden die ik nog niet had gelezen. De spannende avonturen waarin kinderen belangrijke rollen speelden, wisten mij helemaal uit de werkelijkheid te slepen. Ik moest en zou weten hoe de verhalen afliepen.

Toch is er één boek van Dragt dat ik volgens mij nooit heb gelezen. De zevensprong las ik, voor zover ik mij kan herinneren, niet. En dat kwam doordat ik op een hele andere manier kennis heb gemaakt met het verhaal. Een manier die me ook warme herinneringen bezorgde en die ik niet wilde doorhalen met het lezen van het boek. Mijn herinneringen met het boek zijn ontstaan door de serie op televisie. Elke zomervakantie weer werd de verfilming van het boek uitgezonden op een Nederlandse tv-zender. En elk jaar zat ik weer voor de buis. Het verhaal blijft spannend, ook al weet je hoe het afloopt. 

Hoogtijd dat ik het boek eens zou gaan lezen. Maar ook dit keer "las" ik het niet, maar liet ik mij voorlezen door Jeroen Willems. Samen met mijn kinderen luisterde ik tijdens autoritjes naar het luisterboek van De zevensprong.

Over De zevensprong

Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven, heb je wel gehoord van de zevensprong? Het kinderliedje dat vast iedereen kent en waarin de zevensprong een belangrijke rol speelt. Ook het boek van Tonke Dragt is vernoemd naar dit kruispunt van wegen. 

Frans van der Steg is meester op een school en hij geeft les aan de vijfde klas (nu groep zeven). Zijn kinderen vertelt hij spannende avonturen, waarbij hij suggereert dat hij ze zelf heeft beleefd. Op een dag vertelt hij dat hij een geheimzinnige brief heeft gekregen. Die avond, tijdens een heftige onweersbui, ontvangt hij een brief. Die brief! Ondertekend met Gr Gr. Is het een grap van zijn klasgenoten? Of is het een echte brief? Al snel blijkt dat een kind hulp nodig heeft en Frans verwikkeld is in een complot. Hij zal langs de zevensprong moeten gaan en de raadsels oplossen om het kind te kunnen helpen.

Over Tonke Dragt

Tonke Dragt, geboren op Jakarta Indonesië, is inmiddels 87 jaar oud. Ze schreef meerdere jeugdboeken zoals De brief voor de koning, De geheimen van het wilde woudTorenhoog en mijlen breed, Verhalen van de tweelingbroers, De torens van februari en nog vele meer. Eind vorig jaar verscheen een bundel met daarin bekende en minder bekende verhalen van haar hand: Als de sterren zingen. Wie haar verhalen kent of leest zal zich er niet over verbazen dat ze docente en kunstenaar is (geweest). Haar verhalen zijn creatief en vol fantasie. Ze weet als geen ander hoe ze kinderen moet boeien.

Het luisterlezen

Samen met mijn kinderen van 6 en 8 jaar luisterde ik naar De zevensprong. Al snel was het doodstil in de auto. Hoewel het boek behoorlijk dik is en het in totaal meer dan 9 uur aan luisteraandacht vroeg (gelukkig niet in een ruk achter elkaar), konden ze hun aandacht er goed bijhouden. Het taalgebruik is voor de kinderen van nu wat oubollig. Niet alle woorden zeiden hen wat. Toch gaf dat ook weer een mooie aanleiding om hun woordenschat te vergroten. We zetten het boek op pauze en bespraken de zin en de betekenis van het woord. Soms wisten ze het door de context wel, maar soms ook niet.
Na al die jaren is het raadsel rondom het trappenhuis en Graaf Grissenstein nog steeds boeiend en spannend! Geen wonder dat het boek de Griffel der Griffels ontving en daarmee het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar is.

Herkennen jullie je in mijn herinneren met De zevensprong? Vertel!



Reacties op: Let's go retro met De zevensprong

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...