Lezen in de klas: Kleine Karels tekenclub

op 04 juli 2021 door

Heel wat teamleden van Boekenbengels & Leesbeesten werken in het onderwijs en natuurlijk doen we daar dagelijks aan leesbevordering. In deze rubriek vertellen we graag over onze (voor)leeservaringen in de klas én laten we de kinderen zelf aan het woord. Inspireert Kleine Karels tekenclub jouw kinderen tot het maken van een strip?

door Joke –

Kleine Karels tekenclub

Kleine Karel uit de succesvolle serie Dogman mag van auteur Dav Pilkey deze keer de hoofdrol spelen. Samen met kikkervis Mollie geeft Karel tekenles aan een klas kikkertjes. Dat klinkt eenvoudiger dan het is met heel wat grappige, schelmachtige situaties tot gevolg. Maar als Karel en Mollie duidelijk maken dat de kikkertjes mogen – of beter nog, moeten – falen om succes te ondervinden, creëren hun leerlingen de origineelste stripverhalen.

Pilkey blijft trouw aan de schrijf- en tekenstijl die we kennen van Dogman en Kapitein Onderbroek: een graphic novel met eenvoudige, korte zinnen, ondeugende grappen en kleurrijke, vrolijke tekeningen. De strips die de ‘leerlingen’ vervaardigen, worden integraal in het verhaal opgenomen. Daarin vond ik hier en daar een schrijffout – opzettelijk zoals ook lezers uit de doelgroep nog fouten schrijven – maar gelukkig waren dat uitzonderingen. Dat was een minpunt in eerder verschenen boeken en is nu dus beter. Misschien is dat de verdienste van vertaler Tjibbe Veldkamp? Ik weet niet of het in de oorspronkelijke versie ook zo is.

Humor is zoals steeds alomtegenwoordig maar dat verhindert niet dat de jonge lezers een belangrijke boodschap meekrijgen: durf te falen, fouten maken biedt leerkansen, probeer! Ook hoe je aan een strip begint – ideeën genereren – is opgenomen in het verhaal, net als enkele stappenplannen om een stripfiguur te tekenen.

a2b9219c75a6bb5da6457bdbacedabca.jpg

Aan de slag in de klas

De stapsgewijze manier om een strip te maken, kan je makkelijk overnemen om in de klas te gebruiken. Het einde van het schooljaar was nog vrij druk waardoor ik slechts een begin kon maken. Ik las de eerste hoofdstukken van het boek voor. Daarin moeten de kikkers van Karel een lijstje maken met vijf dingen die ze graag doen en vijf dingen waar ze van houden. Dit liet ik de kinderen doen in hun kladschrift. Bij de doe-dingen gaf ik als opdracht dat ze enkel werkwoorden mochten gebruiken. Ook als je verdergaat en echt een strip laat maken kan je zo op speelse wijze de woordsoorten inoefenen. Daarna gingen we brainstormen. De leerlingen lazen hun lijstje voor en iedereen mocht meedenken om zo tot een verhaalonderwerp te komen. Daar kwamen heel wat gekke ideeën uit en sommige leerlingen konden haast niet wachten om aan de slag te gaan. Helaas kon dat niet meer tijdens dit schooljaar maar het zou me niet verbazen als er tijdens de vakantie door deze kinderen heel wat stripsverhalen vervaardigd worden. Volgend schooljaar probeer ik het eens helemaal uit. Het leuke is dat er heel wat suggesties gedaan worden in het boek om creatief aan de slag te gaan. Zo gebruiken de kikkers hun talenten om een heel eigen strip te maken. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om aan de slag te gaan. Het boek bevat voorbeelden met foto’s, collages, kleifiguren, haiku’s,… Voor elk wat wils!

fa9307bfd99067aaaf5fbddff011ee26.jpg

Oordeel van de kinderjury:

Na de introductie was het boek voortdurend uitgeleend en zag ik veel leerlingen de stappenplannen uitproberen. Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van dit genre boeken moet ik toegeven dat je zo kinderen aan het lezen krijgt. In dit geval ook aan het creëren. Plots werden ook de boeken van Kapitein Onderbroek weer meer uit de rekken gehaald. Kinderen doen lezen, dat is uiteindelijk de bedoeling. Missie geslaagd!

Conclusie: 3,5 ster

Ik schreef het hierboven al, ik ben geen fan van graphic novels maar het werkt wel bij kinderen. En dat is waar het om gaat. Ik vind dit boek alleszins heel inspirerend. Je kan er thuis en in de klas mee aan de slag zonder veel voorbereiding. Minder vlotte lezers kunnen dit makkelijk zelf lezen en kunnen het lezen onderbreken door te tekenen en met de tips aan de slag te gaan. Dav Pilkey slaagt er ook altijd in om tussen alle gekheid door een nuttige boodschap mee te geven. Dat vind ik wel knap.

Houden jouw kinderen of leerlingen van de boeken van Dav Pilkey?Reacties op: Lezen in de klas: Kleine Karels tekenclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is een Nederlandse kinderboekenschrijver, die in 1992 debuteerde...

Gesponsorde boeken