Advertentie

Met kosmomuizen de ruimte in!

op 13 januari 2019 door

De schrijversmuis Geronimo Stilton heeft een nieuw avontuur klaar. Deze keer trekt hij met zijn kosmomuizen de ruimte in. Op aanraden van haar eigen kleine leesbeesten, trok Katy haar ruimtepak aan en begaf zich naar een onbekend planeet om voor de eerste keer kennis te maken met Geronimo en de rest van de muizenfamilie.

Kapitein Stiltonox wordt hardhandig gewekt door één van de robots aan boord van het ruimteschip de Zwarte Gaten Kaas en moet zich onmiddellijk naar het controlecentrum begeven. Daar leert hij al snel dat de speciale brandstof op aan het raken is en dat hij zo snel mogelijk een nieuwe voorraad te pakken moet krijgen als hij een ramp wil voorkomen. Ze reizen hiervoor naar planeet Blubber. Wanneer ze de zeldzame stof gratis krijgen, wekt dat achterdocht en gaan Thea, Geronimo, Klem en op onderzoek uit op de planeet.

Blubber! Bliep, bliep! is alweer deel zevenenzeventig uit de Geronimo-reeks en daarnaast zijn er nog talrijke spin-offs andere zoals Fantasia, Oerknagers en de boeken over Thea Stilton. Deze kleine kaasliefhebber is dan ook onwijs populair onder de jonge lezers (6+).

In dit boek beleeft Stilton een spannend avontuur in de ruimte. De namen van de muizen zijn aangepast aan het kosmische element en de hele familie wordt Stiltonox genoemd in plaats van Stilton. Geronimo Stiltonox zelf staat een beetje huiverig tegenover avontuur, hij wil immers liever boeken schrijven, maar als kapitein kan hij niet anders dan aan de actie deelnemen. De anderen zijn wat meer ondernemend aangelegd en weten best van aanpakken.

b8bb958cae2b7c43ac5552855f30e3ed.jpgNaast de muizen draven er ook tal van andere figuren op. Er zijn een aantal ruimtewezens aan boord, zoals de kok, Slons. Het ruimteschip wordt bovendien ondersteund door enkele robots, waaronder de betweterige Omnifix en een nogal hooghartig hologram.

Het avontuur zelf is best aardig. Eerst leert de lezer het schip wat beter kennen en de figuren die er rondlopen, waarna blijkt dat het probleem echt wel groot is. De oplossing lijkt echter snel gevonden, maar de kosmomuizen vertrouwen het zaakje niet. Terecht, zo zal blijken, want planeet Blubber is niet helemaal wat hij lijkt. Het gevaar bevindt zich niet alleen op de planeet zelf, maar ook op het schip waar neefje Benjamin en Pandora zijn achtergebleven.

Kenmerkend voor de Stilton-boeken is de opmaak waarbij op elke pagina gespeeld wordt met de opmaak en de kleur van een aantal woorden. Dat is erg leuk voor vlotte lezers, maar lezers die wat meer moeite hebben, kunnen hier hinder van ondervinden. Het maakt de woorden immers niet gemakkelijker om te lezen en het boek schuwt wat complexer taalgebruik niet. Het verhaal daagt de lezers uit door de leuke setting en de lotgevallen die met wat humor worden ingekleed. Ondanks het feit dat er al heel wat boeken in de reeks zijn verschenen, voelt het niet voorgekauwd of flauw. Het geheel leest prettig. Daarnaast wordt elk hoofdstuk opgefleurd door mooie prenten in kleur die de inhoud goed weergeven en tegelijkertijd vaak een glimlach weten te ontlokken. Hier en daar valt een ‘ruimteweetje’ te lezen, waardoor het Stiltonox-universum verder wordt ingekleed.

Deze eerste kennismaking met Geronimo Stilton toont op een geslaagde manier waarom de knagers zo graag gelezen worden door kinderen. De terughoudendheid van het hoofdpersonage in combinatie met een dappere crew zorgt voor een mooie mix aan belevenissen en perspectieven.  Blubber! Bliep, bliep! mag er dan ook best zijn.

Eindoordeel: 3,5 sterrenReacties op: Met kosmomuizen de ruimte in!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton is een man. Nou, een muis eigenlijk, een deftig warhoofd. Hij i...