Mika maakt vrienden

op 30 juli 2020 door

Prentenboeken kunnen - zonder twijfel - een prachtige ingang zijn. Ze kunnen volwassenen helpen om met kinderen bepaalde onderwerpen te bespreken, of kinderen herkenning bieden en ze laten zien dat ze niet alleen zijn. De teksten in combinatie met prachtige illustraties vormen een grote aantrekkingskracht voor veel kinderen en kan daarmee enorm helpend zijn. Mika maakt vrienden is zo'n prentenboek. Het biedt hulp bij het maken van vrienden!

Door Annemieke de Jong

Auteur en illustrator

Schrijver en illustrator Tom Percival is al zo lang hij zich kan herinneren aan het lezen, tekenen en verhalen aan het verzinnen, bovendien is hij niet van plan er op korte termijn mee te stoppen (tom-percival.com)! Hij vindt het belangrijk dat kinderen leren lezen omdat zijn ervaring is - als kind al - dat ze lezen hem heeft geholpen een beeld van de wereld te vormen.

En is dat niet precies wat hij nu doet met zijn eigen boeken? Hij helpt kinderen een beeld van de wereld te vormen. En hoe mooi is het dan ook om terug te zien in zijn illustraties dat hij een compleet beeld schetst waarin allerlei kinderen zich kunnen herkennen, kinderen die verschillen qua uiterlijk door hun afkomst, kinderen met een handicap.

De Nederlandse vertaling is gemaakt door Denise Mordang. Eveneens een liefhebber van boeken, zoals blijkt uit haar website van Verhalen Verslinders.

Mika maakt vrienden

Mika is een bijzonder meisje. Ze is dol op knutselen en dingen maken. Wel heeft ze er last van als het te druk en te lawaaierig is. Dat vindt ze niet fijn. Mede hierdoor vindt ze het moeilijk om vrienden te maken... 

Mika vond het maken van vrienden zo moeilijk dat ze zich afvroeg of het haar ooit zou lukken...

Maar gelukkig helpt haar eigen creativiteit haar op weg!

De boodschap van het verhaal

Het boek Mika maakt vrienden is prachtig weergegeven. Op de illustraties vindt je kinderen met verschillende afkomsten, en ook kinderen met een handicap. Mede hierdoor kan dit boek voor veel verschillende kinderen herkenning en ondersteuning bieden.

Het thema vriendschap is een thema dat bij veel kinderboeken aan bod komt, het maken van vrienden is echter een heel ander thema. Want waar het voor veel kinderen een natuurlijk proces lijkt te zijn, is dat zeker niet voor alle kinderen het geval. Het is mooi om te zien hoe Tom Percival hier oog voor heeft in zijn boek. En nog mooier om te zien dat Mika er, juist door zichzelf te zijn en uit te gaan van haar eigen krachten, in slaagt om vrienden te maken.

Daarmee geeft het boek een belangrijke boodschap mee aan jonge lezers. Vertrouw op je eigen kunnen en wees jezelf. Juist dat kan je helpen bij het maken van vrienden!

Eindoordeel: 5 sterren

Percival is er in geslaagd een prachtig prentenboek neer te zetten, waarin het maken van vrienden voor alle kinderen centraal staat. Daardoor is het boek bij uitstek geschikt om in te zetten in het onderwijs of de kinderopvang. Het is prachtig hoe de eigenheid van Mika wordt ingezet om Mika te helpen met het maken van vrienden!Reacties op: Mika maakt vrienden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken