Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuw leesvoer: november!

op 28 oktober 2019 door

Gezelligheid troef tijdens de laatste maanden van het jaar. De ideale periode om je met een boek in de zetel te nestelen, onder een warm dekentje met een warme choco. Hmmmmm. Geen wonder dat er in november zoveel fantastisch nieuw leesvoer verschijnt. Smullen maar!

- door Joke -

6b1dea904d780e4602ac794aeaa52566.jpgDe Eindeling # 2 - Katherine Applegate (1 november)

Voel angst en kies voor moed
Nog niet lang geleden was Byx bang om de laatste dariene te zijn. De eindeling. Nu is zij de eerste die naar het onbekende reist. De eerste die een dodelijk geheim ontdekt. Zij zal degene zijn die alles verandert. Om erachter te komen of zij echt de laatste van haar soort is, moet Byx met haar vrienden door de besneeuwde bergen van Dreyland reizen. Daar hoopt ze de waarheid achter de legende van een verborgen darienekolonie te ontdekken. Maar iedere dag wordt de dreiging van een oorlog in Nedarra groter.

23e16b7c9bb54c6969d8f16921faf51e.jpgDe laatste wilde dieren - trilogie - Piers Torday (1 november)

De laatste wilde dieren van meesterverteller Piers Torday is het superspannende avontuur over een jongen die de laatste, levende dieren moet redden. Lees daarna meteen verder in De dieren van het Duister (deel 2, bekroond met de Guardian Children’s Fiction Prize) en De dieren van Ver (deel 3).

De 12-jarige Kester zit gevangen in een strenge instelling. Ook daarbuiten is weinig vrijheid. Factorium heeft alle macht in handen en iedereen moet zich strikt aan de leefregels van deze voedselproducent houden. Dieren zijn er nauwelijks meer, doordat ze zijn getroffen door een dodelijk virus. Maar op een dag roepen enkele overgebleven dieren de hulp van Kester in. Hij moet hen helpen zoeken naar een medicijn tegen het virus. Wanneer Kester weet te ontsnappen uit de instelling begeeft hij zich met het groepje heldhaftige dieren op weg. Zijn reis is niet zonder gevaren, want steeds duiken er mensen op die er belang bij hebben dat Kesters missie mislukt…

9c2d28ede1f6d623e27015e3ead7f3b4.jpgDe wilde robot - Peter Brown (5 november)

Na een schipbreuk spoelt de lading van een vrachtschip aan op een onbewoond eiland. Uit een van de kapotte kisten komt Roz tevoorschijn, een robot. Ze snapt niet wat er gebeurd is en wat ze nu moet doen. Kan een robot wel overleven in de wilde natuur?
De dieren op het eiland zijn bang voor haar of gedragen zich agressief. Pas als Roz zich ontfermt over een jong gansje zonder ouders, maakt ze vrienden en gaat ze zich thuis voelen op het eiland. Maar dan verschijnen er een aantal robots die Roz met geweld terug willen halen omdat haar grondstoffen heel kostbaar zijn. Roz en haar nieuwe vrienden gaan het gevecht aan!
De avonturen van Roz en de wilde dieren op het eiland zijn in Amerika zeer succesvol. Mede door de korte hoofdstukken, het spannende en ontroerende verhaal en de vele illustraties. Het wordt er ‘een moderne klassieker’ genoemd. Het is in meer dan 20 talen vertaald.

bec8202c11e3a3e4b6e8bbeca84d5d72.jpgIjshart - Jamie Littler (7 november)

Denk Hoe tem je een draak? en Frozen, met nog een flinke schep humor en avontuur daarbovenop en je krijgt IJshart van Jamie Littler.
Ash woont in een kleine nederzetting aan het eind van de wereld en wacht al jarenlang op de terugkeer van zijn ouders. Door de watermonsters in de zeeën eromheen zijn de inwoners van alles en iedereen afgesloten. Op een dag ontdekt Ash dat hij over magische krachten beschikt, en wordt hij samen met een chagrijnige yeti als oppasser verbannen. Wanneer er een handelsslee met een luidruchtige kapitein langskomt, aarzelt hij geen moment en gaat mee aan boord. Zij kunnen zijn hulp goed gebruiken. Kunnen zij hem misschien helpen zijn familie terug te vinden?

11e3010d03454738e43a87644d42822a.jpgDe magische apotheek - Het mysterie van de zwarte bloem - Anna Ruhe (7 november)

Lucie Alvenstein heeft een groot geheim. Diep onder haar huis heeft ze een verborgen ruimte gevonden: een magische apotheek! Hier worden magische geurtjes gebrouwen waarin enorme krachten schuilen. Lucie, haar buurjongen Mats en haar broertje Benno hebben de opdracht gekregen om de apotheek te beheren.
Op een dag verdwijnt het meteoorpoeder, het belangrijkste ingrediënt van alle magische geuren. Zonder dit poeder kan Mats zijn vader niet genezen van de werking van het liefdeloze luchtje! In hun zoektocht naar de dief komen Lucie en haar vrienden terecht in Amsterdam. Daar krijgen ze hulp van een chagrijnige bloemenkweker – en van een man die al heel lang niet meer in leven hoort te zijn. Lukt het Lucie en haar vrienden om het meteoorpoeder te vinden en de magische apotheek te redden?

c08fc724edc79e0f059751b96988a332.jpgHet kattenmannetje en andere sprookjes - Janneke Schotveld (12 november)

In Het kattenmannetje en andere sprookjes passeert een bonte stoet sprookjesfiguren de revue, van dappere ridsters en moskabouters tot extreem kleine tovenaartjes en extreem grote reuzen. Maak kennis met Mijntje, die besluit haar broertje in een konijn te veranderen. Met Vidor, die alles van draken denkt te weten – totdat hij een wel heel bijzonder exemplaar tegenkomt. Met Ali Baba, wiens naam je misschien bekend voorkomt, want zijn overoveroverovergrootvader was best beroemd. En natuurlijk met het kattenmannetje, dat precies kan verstaan wat de katten om hem heen hem te vertellen hebben, maar zelf niemand heeft die naar zijn problemen luistert. Of toch wel?
De vijftien verhalen in deze geestige en ontroerende sprookjesbundel worden elk vergezeld door fullcolour illustraties van een andere topillustrator, onder wie Martijn van der Linden, Tanneke Wigersma, Milja Praagman, Annet Schaap, Georgien Overwater en Jan Jutte.

9bf0d32449e29a78e17eddf2fc8216fc.jpgWaar is Paulie Fink? - Ali Benjamin (14 november)

Van de auteur van Suzy en de kwallen, winnaar van de Gouden Lijst 2017. Caitlyn Breen is een buitenbeentje op haar nieuwe school. In haar klas zitten maar tien andere kinderen en die kennen elkaar al jaren. Haar klasgenoten hebben geen aandacht voor haar, want die hebben een eigen probleem: Paulie Fink, grappenmaker, onruststoker en kwaadaardig genie, is opeens weg dit schooljaar. Er is maar één manier om het grote Paulie Fink-gat te vullen: de klas moet een nieuwe Paulie Fink vinden. Daarom organiseren de kinderen een wedstrijd, in de stijl van hun favoriete realityshow. De enige objectieveling die deze wedstrijd kan beoordelen is natuurlijk nieuwkomer Caitlyn – en dat terwijl ze Paulie Fink nooit ontmoet heeft! Wie was deze geheimzinnige jongen eigenlijk, een grappenmaker, kunstenaar, filosoof of idioot? Caitlyns zoektocht naar Paulie Fink leert haar onverwacht meer over zichzelf dan ze ooit had kunnen bedenken. Waar is Paulie Fink? is een verrassend ontroerende verkenning van hoe we onze eigen mythes opbouwen en afbreken over anderen en onszelf.

9a59a8df11682a622500a2fe64c02703.jpgHet geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman (15 november)

Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert.

cd4d3db4274b61861c78a3ea25d9a551.jpgDe gouden Kokosnoot - Tosca Menten (19 november)

De familie Kokos heeft een familietraditie: iedere zomer wordt tijdens een grote barbecue de Gouden Kokosnoot uitgereikt aan het familielid dat het afgelopen jaar de grootste blunder heeft gemaakt. De onberispelijke vader en moeder van Pom Kokos hebben een afkeer van al dat geklungel en de Gouden Kokosnoot willen ze beslist nooit winnen. Maar Pom wel! In het jaar van de honderdste Gouden Kokosnoot bedenkt Pom samen met oom Petter, de grootste kluns van de familie, een plan om de prijs in de wacht te slepen. Helaas zijn er in een familie vol geboren stuntelaars veel kapers op de kust. En de honderdste Kokosnoot is kennelijk heel geliefd, want in de weken voor de uitreiking regent het opeens blunders in de hele familie… Stap in de hilarische wereld van een bloedstollend familiespel, vol list en bedrog en een heleboel zuivere pech!
Absurdistische humor, kleurrijke personages en een knotsgekke wedstrijd: in deze standalone is Tosca Menten op haar best! Een feest om voor te lezen vanaf 7 jaar of zelf te lezen vanaf 9 jaar, met geestige illustraties van Geert Gratama.

40534d5887ddf0f7335d133a166d8c23.jpgHet beest met de kracht van tien paarden -  Lida Dijkstra (22 november)

Het beest met de kracht van tien paarden is de nieuwe hervertelling van Lida Dijkstra over Theseus en de Minotaurus, een verhaal uit de Griekse mythologie. Met prachtige illustraties van Djenné Fila. Elke negen jaar worden veertien jongeren geofferd aan de Minotaurus in het labyrint. Alleen zo kan een oorlog tussen Kreta en Athene worden afgewend. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil eens en voor altijd afrekenen met de monsterlijke stier-mens, en meldt zich vrijwillig aan. Maar het avontuur ontrolt zich anders dan hij voor ogen heeft… Het beest met de kracht van tien paarden is een wervelend verhaal over helden en antihelden, tragische gebeurtenissen en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot.
Lida Dijkstra werd voor haar Verhalen voor de vossenbroertjes bekroond met de Vlag en Wimpel en De ring van koning Salomo kreeg een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017.

Welk boek maakt kans om bij jou op de sofa te belanden?



Reacties op: Nieuw leesvoer: november!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katherine Applegate

Katherine Applegate

Katherine Applegate (1956) is een Amerikaanse auteur. Samen met haar man Michael...

Anna Ruhe

Anna Ruhe

Anna Ruhe is een Duitse schrijfster van kinderboeken. De eerste twee delen van h...

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld werkte jarenlang als juf in het basisonderwijs. In 2007 begon ...