Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenfeestje

op 15 februari 2021 door

Het is alweer een maand geleden dat wij ons vertrouwde 'prentenboekenfeestje' hier nieuw leven inbliezen. En dat smaakte zeker naar meer. Want zijn prentenboeken niet voor heel veel mensen een soort van 'guilty pleasure'. Boeken waarvan je als volwassene enorm kan genieten, ook al zijn ze eigenlijk voor kinderen bedoelt. En zo komt het dan ook dat er inmiddels een immense collectie prentenboeken in mijn kast staat. Deze maand las ik nieuwere en oudere prentenboeken. Nieuwsgierig? Kijk dan snel verder. 

Door Annemieke de Jong

Wat is de sneeuw mooi - 4 sterren

46d0dd9139ad5cbaf04d408be8ca6ae8.jpgEmiri Hayashi heeft een hele reeks stevige prentenboeken voor kinderen vanaf circa twee jaar gemaakt. Wat is de sneeuw mooi is er daar één van. In het boekje volgen we een lief - zacht (dankzij het voelelement in het boek) konijntje dat door het winterse bos loopt. Tijdens zijn wandeling in het bos komt hij vanalles tegen, van rendieren, tot beren, tot marmotten. Bovendien zijn het er steeds meer, waardoor je tijdens het lezen samen de beestjes kunt tellen. 

Het heerlijke van Wat is de sneeuw mooi is dat het erg stevig is en daardoor geschikt is voor kleinere kinderen om zelf doorheen te bladeren. De platen zijn erg aantrekkelijk door de combinatie van grijs, wit en zilver en het contrasterende roze. Bovendien is er op de platen enorm veel te zien. En dat is precies wat kleine nieuwsgierige oogjes nodig hebben. Een prentenboek dat je tijdens het lezen geheel in winterse sferen brengt - hoe heerlijk is dat!

Dat is niet mijn flamingo... - 4 sterren

1e6f39c6fb8c6b534f1526c6c4ac0d2c.jpgFiona Watt is er samen met illustrator Rachel Wells in geslaagd een kleurrijk en grappig boekje neer te zetten - compleet met voelelementen dat een bijzonder verhaal vertelt. In Dat is niet mijn flamingo... zien we hoe een klein muisje op zoek gaat naar zijn flamingo. En ik kan je wel vertellen, dat is geen gemakkelijke zoektocht!

Het stevige en kleurrijke boek vol voelelementen heeft een sterke aantrekkingskracht voor kleine boekenfans. Dit is mede te danken aan de felle kleuren en het duidelijke contrast in het boekje. Tegelijkertijd kan het boekje ook voor oudere kinderen aantrekkelijk zijn, zeker doordat termen als ruw, glad en donzig gecombineerd worden met de vele voelelementen. Zo nodigt dit boek uit tot het ontdekken van verschillende texturen.

Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter - 5 sterren

9cca1851da728066fa17825b51e5d50c.jpgHazeltje en Grote Haas zijn niet meer weg te denken uit prentenboekenland - en dus verdienen ze alle aandacht. In Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter stelen Sam McBratney en illustrator Anita Jeram opnieuw ons hart. Wederom ontstaat een prachtig en liefdevol verhaal wanneer Hazeltje en Grote Haas 'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' spelen in een bos vol sneeuw. Hazeltje doet enorm zijn best om steeds iets nieuws te verzinnen... maar uiteindelijk wordt het steeds geraden... En dan komt Grote Haas met een wel heel moeilijk raadsel...

Raad eens hoeveel ik van je hou en alle varianten die daaruit inmiddels zijn voort gekomen maken me altijd nieuwsgierig. Een pop-up winterverhaal moet dan ook bekeken worden. Het is prachtig om te zien hoe het liefdevolle karakter van zowel Hazeltje als Grote Haas telkens weer terug komt in de verhalen. Want waar het verhaal steeds anders is, blijft de boodschap onmiskenbaar hetzelfde. Grote Haas houdt van de kleine Hazeltje - heel veel zelfs. Een prachtige winterse variant waarvan je alleen maar kan genieten!

Kennen jullie deze prentenboeken? Hebben jullie nog een heerlijk 'winters' prentenboek voor ons, dat we gewoon moeten lezen? Deel het met ons!



Reacties op: Prentenboekenfeestje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sam McBratney

Sam McBratney

Sam McBratney (1943-2020) was docent op het Trinity College in Dublin, op een mi...