Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenfeestje

op 24 juli 2019 door

Als Hebban Jeugdliteratuur Club lezen wij met grote regelmaat prentenboeken.  In "prentenboekenfeestje" lees je onze ervaringen rondom los van elkaar staande prentenboeken. Deze keer delen Annemieke en Ilja hun leeservaringen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder...

Een feestje met Rupsje Nooitgenoeg

Dit jaar bestaat Rupsje Nooitgenoeg 50 jaar! Eerder schreef Ilja daar al een artikel over, dat je overigens hier terug kunt vinden, en dat feestje wordt opnieuw gevierd met Een feestje met Rupsje Nooitgenoeg. Het is feest vandaag! En iedereen komt langs en neemt wat mee: ballonnen, cadeautjes en natuurlijk taart. Het feest kan echt beginnen als de kaarsjes uitgeblazen zijn. 1, 2, 3...

Dit boekje van Eric Carle is echt een boekje voor peuters. Het is een kort verhaal, met dikke kartonnen pagina's. De tekeningen in het boek zijn onmiddelijk herkenbaar als die van Carle, ze komen overeen met de tekeningen in Rupsje Nooitgenoeg en ze laten zeer duidelijk zien wat er in de tekst wordt verteld. De afbeeldingen zijn daardoor goed te gebruiken als aanwijs- en vertelplaat. Een extra leuke toevoeging aan dit boek, is de glitters op de uitklapplaat. Menig peuterhart zal hiermee veroverd worden. Een feestje met Rupsje Nooitgenoeg is een leuke toevoeging aan de collectie Rupsje Nooitgenoeg-boeken en een ideaal verjaardagscadeautje voor jonge lezers!

Cirkel

Mac Barnett en Jon Klassen zijn inmiddels een bekend duo in prentenboekenland. Cirkel is het derde en laatste boek uit de vormenserie die ze samen maakte. Eerder verschenen Vierkant en Driehoek en over deze boeken verscheen eerder een artikel. Cirkel gaat samen met haar vriendjes Vierkant en Driehoek verstoppertje spelen. Er is alleen een hele belangrijke regel: je mag niet verstoppen achter de waterval. Het is daar donker en Cirkel komt daar niet graag. Driehoek houdt zich echter niet aan die regel en Cirkel moet het donker in om hem te gaan redden.

De tekeningen van Klassen zijn zo enorm simpel, maar vertellen tegelijkertijd alles. De afbeeldingen bestaan uit vormen en donkere kleuren. Met deze simplistische eigenschappen weet Jon Klassen het verhaal van Mac Barnett perfect uit te beelden. Cirkel gaat over angst en bang zijn in het donker. Een thema dat bij menig kinderen herkenbaar voor zal komen. Deze angst is tevens moeilijk in prenten uit te beelden, maar juist door de simpele vormen, komt deze angst goed over op papier, zonder dat het beangstigend aanvoelt. De vormenboeken vormen samen een serie, maar zijn ook prima los te lezen. Barnett en Klassen weten weer een pareltje af te leveren en is wat mij betreft een aanwinst voor de boekenkast of bibliotheek!

Hoor wie knort daar?

Eerder al liet de Hebban Jeugdliteratuurclub jullie kennis maken met de Belgische auteur en illustrator Guido van Genechten, met name bekend door zijn prentenboeken reeks over het konijntje RikkiOnlangs verscheen het geluidenboek Hoor wie knort daar? voor luistervinkjes vanaf ongeveer twee jaar.

De vrolijke tekeningen zal de liefhebber van de boeken van Van Genechten direct herkennen. De dieren hebben een grappige uitstraling en zijn tegelijkertijd toch realistisch. Bovendien maakt de kleurrijke leefomgeving van de dieren de pagina's erg interessant voor jongere kinderen. Daarbij komen de geluidjes die een prettig volume hebben en een mooie toevoeging vormen voor een kennismaking met de dieren van de boerderij.

Alle illustraties worden vergezeld door korte verhaaltjes, van 2 à 3 zinnen, waardoor de beoogde doelgroep zeker geboeid zal blijven bij het lezen van dit boekje. Bovendien zijn de tekstjes zo geschreven dat het geen doorlopend verhaal is. Je kunt dus ook een aantal van de pagina's lezen samen met je kindje. Een heerlijk vrolijk prentenboek dat door de geluidjes en kleurrijke illustraties een vergrootte aantrekkingskracht heeft voor jonge kinderen, maar daarnaast ook voor kinderen in de kleuterleeftijd erg aantrekkelijk is!

Welke prentenboeken lazen jullie de afgelopen periode en moeten wij zeker ook gaan lezen?



Reacties op: Prentenboekenfeestje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Eric Carle

Eric Carle

Eric Carle is een Amerikaanse kinderboekenschrijver en illustrator. Hij werd voo...

Guido van Genechten

Guido van Genechten

De Vlaamse Guido Van Genechten is illustrator en kinderboekenmaker. Zijn eerste ...