Recensie - Meneer Victors vreselijke vertellingen

op 16 augustus 2018 door

Wie dacht dat er in de lage landen alleen door Paul van Loon degelijke griezelverhalen worden geschreven, moet zeker eens Meneer Victors vreselijke vertellingen lezen. Binnen een amusante raamvertelling komen er een aantal soms gruwelijke, soms mysterieuze, maar zeker erg spannende vertellingen op de lezer (10+) af.

Door Katy

a51293e7df0649f141fc034a1f9446de.jpgHet is herfstvakantie en Fabian verveelt zich. Hij is alleen thuis met zijn stiefmoeder en ze kunnen het helaas niet zo goed met elkaar vinden. Zijn vader is op zakenreis en zijn vrienden zijn er niet. Hij besluit door de stad te wandelen en ontdekt zo toevallig het winkeltje van meneer Victor. Meneer Victor is een super vriendelijke man die graag vreselijke verhalen vertelt. Hij kan dat zo goed dat Fabian er elke dag opnieuw naartoe gaat, maar wie is meneer Victor eigenlijk écht?

Pieter Feller en Tiny Fisscher schreven een griezelboek vol intrigerende verhalen. Soms voelen ze in essentie bekend aan, maar dat wordt goed gemaakt door de goed geschetste setting en de sfeer die ze weten op te roepen. Het verhaal van de relatie tussen Fabian en zijn stiefmoeder breekt de spanning en zorgt voor rustmomenten in het boek.

De toenadering tussen Fabian en zijn stiefmoeder en de clou van het verhaal zijn redelijk transparant, maar het is fris en toegankelijk geschreven, waardoor het zeker niet banaal aanvoelt. De auteurs gebruiken heldere taal op maat van het doelpubliek. Ondanks dat er telkens andere personages de hoofdrol spelen in de griezelverhalen, blijven ze niet te tweedimensionaal. Feller en Fisscher geven ze wat beknopte achtergrond mee, waardoor de lezer met hen mee gaat voelen.

Mariëlla van de Beek maakte bij ieder verhaal de illustraties. Ze zijn zwart-wit en geven de geest van het verhaal goed weer, maar zijn niet angstaanjagend. De illustratrice maakte ook prenten van Fabian met meneer Victor en zijn stiefmoeder om een beeld te schetsen bij de raamvertelling. Net zoals de andere prenten spelen ze in op de stemming.

Meneer Victors vreselijke vertellingen is een aanrader voor iedereen die houdt van een goed griezelverhaal. Het zijn geen super originele verhalen en wie vaker dit soort boeken leest, zal de grote lijnen van een aantal verhalen zeker herkennen, maar voor nieuwkomers is het een verrassend aangename kennismaking met het genre. Al moet dit boek misschien niet gelezen worden als verhaaltje voor het slapengaan, tenzij het nachtlampje aan mag blijven.

Beoordeling: 4 sterrenReacties op: Recensie - Meneer Victors vreselijke vertellingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pieter Feller

Pieter Feller

Pieter Feller (1952) is een Nederlandse auteur. Hij maakte in 1993 zijn debuut a...

Tiny Fisscher

Tiny Fisscher

Eigenlijk ben ik een prinses, maar dat hou ik geheim. De erwt hou ik ook geheim....

Gesponsorde boeken