Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Roald Dahlweek: Matilda

op 15 september 2018 door

Deze week staat schrijver Roald Dahl in de kijker op de Hebban Jeugdliteratuurspot. De favoriet van menig clublid kan in deze week natuurlijk niet ontbreken. Vandaag besteden we daarom aandacht aan... Matilda!

Door Ilja.

Matilda is een bijzonder meisje. Op zeer jonge leeftijd kan ze extreem goed lezen, rekenen en is ze haar eigen ouders qua intelligentie al ver voor bij. Als ouders ben je dan super trots, toch? Nou, nee. Tenminste niet de ouders van Matilda. Ze vinden haar maar lastig en een onderkruipsel. Matilda bedenkt allerlei straffen om haar ouders een lesje te leren en daar stopt ze niet mee als ze naar school gaat en kennismaakt met juffrouw Bulstronk.

Matilda in English

Voorafgaand aan deze week, had ik enkel de boeken van Roald Dahl in het Nederlands gelezen. Ik ben fan van de taalspelletjes in de boeken van Dahl, maar las eigenlijk alleen maar een vertaling. Speciaal voor dit artikel ben ik het Engelse boek gaan lezen, om te kijken hoeveel er van Dahl's kwaliteit wegvalt in de vertaling.

Allereerst verdienen de vertalers van het werk van Roald Dahl een applaus. In de Nederlandse taal weten zij een soortgelijke sfeer, humor en taalgrapjes neer te zetten, zoals Dahl dat in zijn oorspronkelijke werk doet. Taal is ontzettend cultuur- en humorgebonden en daarom moeilijk om over te nemen in een vertaling. Dat het meeste overkomt in de Nederlandse Matilda is dus complimentwaardig.

Matilda in het Engels lezen, bracht me weer terug naar de eerste keer dat ik Matilda in het Nederlands las. Ik werd opnieuw verrast door de kracht van taal in combinatie met de inhoud. Elk woord is perfect gekozen en daar kan ik ontzettend van genieten. Ik weet natuurlijk hoe het verhaal loopt, maar de wijze waarop een verhaal verteld wordt en daardoor verrast worden, is onderdeel van het leesplezier. Doordat ik het boek in een andere taal las, kon ik dichtbij het gevoel komen van mijn eerste kennismaking met Matilda.

Waarom houdt iedereen van Matilda?

De kleine Matilda beschikt over krachten die iedereen wel zou willen hebben. Ondanks haar gave, is ze heel bescheiden. Ze bezwijkt niet onder haar ouders en juffrouw Bulstronk. Dit tezamen maakt haar een soort heldin, iedereen wil wel een beetje op Matilda lijken en dat maakt haar zo geliefd. 

Wat is jullie favoriete Dahlboek? En waarom lees je Matilda zo graag? Houd bovendien onze spot in de gaten, want morgen verschijnt weer een nieuw artikel over Roald Dahl online!



Reacties op: Roald Dahlweek: Matilda

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...