Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rupsje Nooitgenoeg wordt 50!

op 14 april 2019 door

Ik durf wel te stellen dat elke jeugdboekenliefhebber ooit van deze rups gehoord heeft: Rupsje Nooitgenoeg! Het kan ook bijna niet anders, want werelds bekendste rups wordt dit jaar 50! Eric Carle bedacht dit figuur namelijk in 1969. Reden dus voor een verjaardagsfeestje en dat wordt gevierd met...? Uiteraard! Een jubileumeditie!

Door Ilja.

Eric Carle

Deze Amerikaanse kinderboekschrijver en illustrator werd in 1929 geboren. Toen hij 6 jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland en hij rondde daar ook zijn opleiding aan de Akademie der bildenden Künste in Stuttgart af. Op 23-jarige leeftijd verhuisde Carle weer terug naar Amerika en ging daar aan het werk als grafisch vormgever. Gelukkig voor ons, kreeg Eric op een dag de vraag of hij illustraties voor een kinderboek wilde maken. Dat vond hij zo geweldig dat hij vanaf toen kinderboeken is gaan maken. Inmiddels zijn er al meer dan 70 verschenen en worden ze over de hele wereld verkocht.

Rupsje Nooitgenoeg

Dit boek is dus 50 jaar geleden voor het eerst uitgegeven, maar zou nooit in deze vorm verschenen zijn als redacteur Ann Beneduce voorstelde om een rups de hoofdrol te laten spelen. Carle had namelijk het idee om het verhaal over een boekenworm met de naam Willi te maken. Het idee ontstond door een papier en een perforator en dat idee is gebleven. Carle maakte van Willi een rups en de rest is historie. Het boek is in 63 talen verschenen en meer dan 50 miljoen keer verkocht. 

In de jublieumeditie staan foto's waarop te zien is hoe Eric Carle zijn prenten opbouwt. Ook staan er schetsen in het boek van Willi de worm. Daarin zie je eigenlijk het idee van Rupsje Nooitgenoeg in terug. Naast de foto's staat er ook een stuk tekst over het ontstaan van het boek en een persoonlijke boodschap van Eric Carle zelf. Hierdoor wordt het boek net wat specialer en het is leuk om meer te weten te komen over dit bekende boek. Wist je overigens dat deze jubilieumeditie de 134e druk van dit boek is?

50 jaar, nog even leuk

Ondanks dat het verhaal al best oud is, is het nog steeds van deze tijd. Het spreekt kinderen nog steeds aan, het is herkenbaar en de prenten blijven naar mijn mening mooi. Eric Carle heeft een herkenbare stijl, je herkent zijn werk meteen. Dat is voor mij ook de kracht van het werk van Carle, het is zo herkenbaar! Niet alleen in stijl, maar ook in onderwerp.

Wat ook bijdraagt aan de blijvende populariteit van Rupsje Nooitgenoeg zijn de vormen waarin het boek is uitgegeven. Hierdoor is er voor elke type lezer wel een geschikt Rupsje Nooitgenoegboek te vinden. Zo is er een stoffen boekje, een badboekje, een mega groot exemplaar, een kleurboek, een flapjesboek, een buggyboekje en ga zo nog maar even door. Het boek is zelfs omgewerkt naar een theatervoorstelling!

Wil je meer weten over Rupsje Nooitgenoeg? Kijk dan eens op de website.

Rupsje Nooitgenoeg is wat mij betreft een boek dat nog makkelijk 50 jaar mee kan. Wat denken jullie? Is de populariteit van dit boek tijdloos?



Reacties op: Rupsje Nooitgenoeg wordt 50!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Eric Carle

Eric Carle

Eric Carle is een Amerikaanse kinderboekenschrijver en illustrator. Hij werd voo...