Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schrijfster in de kijker: Ilona de Lange (interview)

op 01 december 2020 door

Met haar serie over miljonairskind Zilver schonk Ilona de Lange een fantasierijk avontuur aan kinderen vanaf een jaar of acht. Sanne las en besprak zowel Het geheim van het onderhuis als De geheime verdieping. Als klap op de vuurpeil mochten we Ilona de Lange van alles vragen over haar boeken. Het interview met de Boekenbengels en Leesbeesten lees je hier. En ze deelt een nieuwtje met ons!

-Door Sanne-

In het kort over Miljonairskind

In de serie Miljonairskind zijn inmiddels twee los te lezen delen verschenen: Het geheim van het onderhuis en De geheime verdieping. De boeken gaan beide over Zilver wiens ouders miljonair zijn geworden toen zij de loterij wonnen. Het lijkt heel leuk om rijk te zijn, maar de ouders van Zilver willen niet dat iemand het weet, ze zijn bang dat hun geld gestolen wordt. En dus moet Zilver in te kleine schoenen naar school en lijkt het of hun huis aan de buitenkant klein en verwaarloosd is. Wie eenmaal binnenkijkt merkt dat niets minder waar is. Het onderhuis heeft een achtbaan en een dierentuin, en de geheime verdieping een slime ball arena. Hoe vet?! Maar is het wel zo leuk om rijk te zijn? Als je dat met niemand kan delen, tegen iedereen moet liegen en bang bent bestolen te worden?

In gesprek met Ilona de Lange

24e03705fc266577d505be01ab8d0c2b.pngInmiddels zijn er twee boeken verschenen over Zilver en het onderhuis. Beide verhalen zitten barstensvol gadgets en attracties. Natuurlijk willen we weten of het verhaal van Zilver misschien op waarheid gebaseerd is. Ziet het huis van Ilona de Lange er net zo uit als het huis van Zilver? 

Ilona: "Als ik een geheim onderhuis zou hebben, zou ik dat natuurlijk niet verklappen. Maar helaas, ik woon in een heel normaal rijtjeshuis. Wanneer er vriendjes van mijn kinderen langskomen die het boek hebben gelezen, willen ze soms even in de voorraadkast kijken om te zien of er écht geen geheime lift is. Ik zou niet met Zilver willen ruilen, maar ik ben wel een klein beetje jaloers op zijn zwembad. Het lijkt me geweldig om in de ochtend, via een glijbaan in mijn slaapkamer, zó het water in te plonzen!"

Met Zilver zou ze niet willen ruilen, maar zou Ilona wel net zo rijk als Zilver en zijn familie willen zijn? 

Ilona: "Een klein beetje rijk zijn lijkt me best leuk. Dan kan ik meer tijd vrijmaken om te schrijven en leuke dingen te doen met mijn gezin. Toch denk ik dat het niet alleen maar leuk is als je superveel geld hebt. Kijk maar naar Zilver en zijn familie, zij moeten altijd op hun hoede zijn."

Zonder te verklappen wat er aan het einde van De geheime verdieping gebeurt, komt er een derde deel over Zilver en Lennon?

Ilona: "Hij is nog niet officieel aangekondigd, maar… Ja, Miljonairskind krijgt een derde deel! Ik ben nu druk aan het schrijven. Ik kon Zilver en Lennon natuurlijk niet achterlaten zoals deel twee eindigt. Bovendien hebben ze nog een groot avontuur te beleven!"

Dat is goed nieuws voor alle liefhebbers van Miljonairskind! Hoe bent u eigenlijk op het idee gekomen om Miljonairskind te schrijven?

Ilona: "Op een avond zaten we met het hele gezin op de bank, toen op televisie een reclame voorbij kwam van de loterij. We fantaseerden over wat wij zouden doen met zo’n miljoenenklapper. Een nieuw huis, een nieuwe auto, een luxe vakantie? Toch dachten we ook aan de andere kant. Als je zo rijk bent wil iedereen iets van je. Al fantaserend met het gezin kwamen we tot de oplossing: een geheim onderhuis. Meteen zag ik in mijn hoofd het verhaal voor me, en binnen een maand stond de eerste versie van Miljonairskind op papier!"

Dus samen met uw kinderen komen de beste ideeën naar boven. Hoe is het om verhalen voor kinderen te schrijven?

Ilona: "Dat is het allerleukste! Je kan er zoveel fantasie in kwijt. Ik schrijf wat ik leuk vind om te schrijven en wat ik zelf als kind graag had willen lezen. Het is een soort apenkooien in mijn eigen hoofd!"

Micky Dirkzwager, die de illustraties voor Miljonairskind verzorgde, is een jonge illustrator. Heeft u invloed gehad op wie de illustraties bij uw verhaal maakte?

Ilona: "Zeker! Ik mocht beschrijven hoe ik het boek voor me zag. Toen heb ik aan mijn eigen kinderen gevraagd wat hen aanspreekt. Zij waren heel duidelijk: het moest vrolijk en vooral niet te ouderwets zijn. In het verhaal komen veel kamers en apparaten voor en het leek me leuk als dat op een grappige manier in de illustraties naar voren zou komen. De uitgever kwam met Micky en toen ze een ontwerp voor het omslag had gemaakt was ik meteen verkocht!"

U verklapte al even dat er hard gewerkt wordt aan een derde deel van Miljonairskind. Welke wensen heeft u nog als schrijver?

Ilona: "In mijn hoofd zitten nog wel honderd boekideeën, dus ik hoop dat ik nog heel lang kan blijven schrijven. Voorlopig ga ik lekker door met het maken van kinderboeken. Toch lijkt het me ook heel tof om eens iets te schrijven voor tieners of volwassenen. Stiekem heb ik ook best een duistere kant, dus dat kan dan zomaar een heel eng verhaal worden."

Is er nog iets dat u aan de lezers wilt meegeven?

Ilona: "Zorg dat je boeken leest die je zelf leuk vindt! Beter leren lezen begint met leesplezier en de rest komt vanzelf."

Zo te lezen kunnen we nog genoeg van Ilona de Lange verwachten. Wil je meer weten over Ilona de Lange, Micky Dirkzwager of de boeken over Zilver? Kijk dan eens op de website van de uitgever.

Ken jij de serie Miljonairskind al?



Reacties op: Schrijfster in de kijker: Ilona de Lange (interview)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ilona de Lange

Ilona de Lange

Ilona de Lange (1980) woont in Zoetermeer met haar man, kinderen en katten. Vana...