Advertentie

Twee fonkelrode sterren sterren in de blinkend witte sneeuw

op 13 augustus 2020 door

De Italiaanse Davide Morosinotto is journalist en vertaler van videogames. Daarnaast is hij schrijver van Science Fiction en kinderboeken. Zijn eerste boek werd gepubliceerd in 2007 en sindsdien zijn er ruim 30 boeken van hem verschenen. In Nederland hebben we Morosinotto leren kennen dankzij het boek Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn. Onlangs verscheen zijn boek Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw in het Nederlands, de vertaling uit het Italiaans staat op naam van Pieter van der Drift en Manon Smits. Ik dook in 'Het verbijsterende verhaal van de tweeling Viktor en Nadja'. Nieuwsgierig wat ik er van vond? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Het boek

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw is een historische jeugdroman, die uitermate geschikt is voor jeugdige lezers én volwassen lezers. Een boek dat - aldus Morosinotto zelf - gaat over zowel verzonnen personages als personages die echt hebben bestaan. Het boek bevat zowel feiten als verzinsels die waargebeurd hadden kunnen zijn. Met het schrijven van zijn boek heeft Morosinotto getracht de wereldgeschiedenis zo kloppend mogelijk in zijn verhaal te verwerken. En wat een verhaal is dat!

De Russische tweeling Viktor en Nadja is altijd bij elkaar geweest. Maar wanneer hun vader naar het front wordt gestuurd nemen hun ouders een drastische beslissing, waarvan ze op dat moment de gevolgen niet kunnen inschatten. Ze regelen een plek voor de tweeling op één van de vele kindertransporten. Wanneer de tweeling echter op het station is, worden ze van elkaar gescheiden. Nadja gaat met de ene trein mee en Viktor moet wachten op de volgende trein. In eerste instantie geen reden tot zorg, maar wanneer Viktor zijn trein de kapotte trein van Nadja voorbij gaat op het spoor en er daarna maar geen trein komt met zijn zusje er in weet Viktor dat hij maar een keuze heeft. Hij moet zijn zusje gaan zoeken...

Wanneer er vervolgens het bericht komt dat de trein gebombardeerd is en er geen overlevenden zijn, laat Viktor zich niet van zijn wijs brengen. Als zijn tweelingzusje er niet meer was, dan zou hij dat zeker weten! En dus blijft hij vastbesloten... om zijn zusje te vinden neemt hij beslissingen met grote gevolgen. Hij overtreedt regels en brengt zichzelf en de vrienden waarmee hij reist in het gevaar. Ondertussen beschrijft hij alles wat er gebeurd in zijn schriftje - net zo als dat Nadja dat in haar schriftje doet. 

Schriftjes die de basis vormen voor dit boek, maar vooral ook voor onderzoek door de CCCP. De grote vraag is niet alleen of Nadja en Viktor hereningd worden, maar ook welke gevolgen hun keuzes hebben voor hun vrienden, familie en voor zichzelf! 

Vormgeving

Het boek springt er zonder twijfel uit door zijn prachtige vormgeving. Het onderscheidt tussen de kleuren rood en blauw zorgt ervoor dat de lezer duidelijk weet wat door Nadja en wat door Viktor is geschreven. Daarnaast zijn er de aantekeningen van Kolonel Smirnov en een veelvuldigheid aan 'echte' afbeeldingen die gedurende het verhaal zijn toegevoegd.

baab69819695dbadb9de82113249d145.png

De keuze voor deze bijzondere vormgeving maakt het boek erg bijzonder! Het vergroot de aantrekkingskracht voor jeugdige lezers - omdat het boek niet alleen uit lappen tekst bestaat, maar juist ook historische elementen met een sterke toevoegende waarde en een vorm helemaal passend bij zo'n bijzonder verhaal bevat.

Eindoordeel

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw is een boek die - door zijn bijzondere opmaak - aantrekkelijk oogt voor jeugdige lezers. Tegelijkertijd is het ook een boek dat - mede door die opmaak - wat tijd vraagt. Het is even wennen om te lezen vanuit verschillende perspectieven, waarbij de ervaringen van Viktor en Nadja door elkaar lopen. Daarbij komen de opmerkingen van Kolonel Smirnov die langs de tekst met peilen zijn genoteerd. Iets waar ik enorm van kon genieten, toen ik er eenmaal aan gewend was.

Het boek biedt een groot avontuur in een duidelijk historisch perspectief. Dit maakt het boek uitermate geschikt voor jeugdige liefhebbers van oorlogsverhalen en/ of historische jeugdromans. Wel is het een boek dat met name geschikt is voor de meer ervaren lezer!

Dit boek laat je meeleven met Viktor en Nadja en belicht een kant van de Tweede Wereldoorlog die we niet vaak terugzien in jeugdboeken, of in historische romans. De bijzondere vormgeving maakt het boek des te aantrekkelijker voor jeugdige lezers. Een absolute aanrader voor liefhebbers. Dit boek heeft zijn **** dik verdient!

Houden jullie ook zo van historische jeugdboeken? Kennen jullie Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw al? Hebben jullie tips voor de liefhebber?Reacties op: Twee fonkelrode sterren sterren in de blinkend witte sneeuw

Meer informatie

Gerelateerd

Over