Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verschrikkelijke Vrienden

op 12 oktober 2018 door

Als volger van de Hebban Jeugdliteratuurclub viel het niet te missen. We zitten midden in de Kinderboekenweek 2018 met het thema Vriendschap. Er zijn veel boeken over vrienden, maar zijn ze altijd even leuk? Lees snel verder en maak kennis met de 'Verschrikkelijke Vrienden' van Manon Sikkel.

Door Annemieke de Jong

Auteur Manon Sikkel is met haar eerdere boeken, maar liefst drie keer bekroont met een Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Nu laat ze de jonge lezer opnieuw lachen met één van haar boeken. Dankzij Lees je mee! lieten we jullie eerder al kennis maken met Geheim Agent OmaEen grappig kinderboek over een wel heel bijzondere oma, met illustraties van Katrien Holland. Bij het schrijven van Verschrikkelijke Vrienden ging Sikkel opnieuw de samenwerking met haar aan. Samen zorgen ze voor een heerlijk beeldend kinderboek met een gezonde dosis humor.

30d1e948ac8bc25b65c3da699a7e7ebd.jpg

Het boek vertelt niet slechts één verhaal. Het bestaat uit 9 relatief korte verhalen rondom het thema vriendschap. Het gaat hier niet zomaar over vriendschappen. Zo is er de vriendschap tussen twee Vikingen, maar wat gebeurt er als daar ineens een meisje tussen komt? Wat dacht je van de giganotosaurus die als enige is overgebleven en daarom helemaal geen vrienden meer heeft? Of het verhaal van de vreselijke Meester Frits, die er in al zijn vreselijkheid voor zorgt dat Sara zomaar vriendinnen krijgt in haar klas. Dankzij zijn korte verhalen is het boek uitermate geschikt als voorleesboek, maar tegelijkertijd is het zo toegankelijk geschreven dat het ook voor kinderen zelf leuk is om te lezen.

Maar het boek biedt meer dan deze leuke verhalen! Want voor wie het nog niet wist, er zijn tal van wereldrecords rondom het thema vriendschap. Sikkel deelt met jullie deze prachtige, onbekende records. Want zeg nou zelf, heb jij ooit gehoord over de langste vriendschap tussen mens en dier (van maar liefst 103 jaar)? Of van de Amerikaanse Timothy Treadwell die werd opgegeten door zijn beste vrienden - de grizzlyberen? Of de langste vriendschapsarmband, die maar liefst 660 meter en 48 centimeter lang was? Nieuwsgierig naar meer weetjes over vriendschap. Dit boek is ideaal en geeft antwoord op vragen als het wereldrecord de oudste vriendschap, de sterkste vriendschap en je beste vriend knuffelen.

En alsof dat nog niet genoeg is, vindt je aan het einde van de boek een heuze vriendschap-test. Dankzij maar liefst 29 vragen en een afsluitende opdracht, kun je je eigen vriendschap testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over hoe je perfecte dag eruit ziet, waar je later wilt wonen en waar je het meest dankbaar voor bent? Als je alle vragen in vult en elkaar eens goed in de ogen kijkt, zal je ontdekken hoe waardevol jullie vriendschap is. Dus wacht niet langer en ga jullie vriendschap testen!

Hebben jullie de 'verschrikkelijke vrienden' van Manon Sikkel ontdekt? Laat ons weten wat je van het boek vond. Welk weetje sprong er voor jullie uit? Was de uitkomst van jullie vriendschapstest ook zo verrassend?Reacties op: Verschrikkelijke Vrienden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Manon Sikkel

Manon Sikkel

Manon Sikkel (1965) is journalist, psycholoog en schrijfster van kinderboeken. S...