Advertentie

Winnaars Kinder -en Jeugdjury Vlaanderen

op 08 mei 2018 door

Op zondag 6 mei 2018 werden de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2018 bekend gemaakt. We lijsten de winnaars in de verschillende groepen hieronder voor jullie op.

Door Joke

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV): Wat is dat?

Kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar kunnen lid worden van de KJV. Ze kunnen aansluiten bij een leesgroep in hun buurt of zelfstandig deelnemen als internetjurylid. Er zijn zes leeftijdsgroepen. Per leeftijdsgroep worden er acht boeken genomineerd door een vijftal KJV nominatielezers die gekozen worden uit oud-juryleden, leerkrachten, bibliothecarissen en boekenliefhebbers. Zij lezen alle Vlaamse boeken die in één jaar uitgekomen zijn. Een extra team kiest de volgens hen tien beste buitenlandse boeken. De nominatielezers maken een finale keuze van vier Vlaamse en vier buitenlandse boeken tijdens een bijeenkomst. Die worden allemaal door elk jurylid gelezen. Hun top acht noteren ze op het stemformulier. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Dit jaar namen wel 8271 juryleden deel. Met het organiseren van de KJV streeft men in de eerste plaats naar leesbevordering.

De winnaars

Die telling resulteerde in volgende winnaars:

Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)    Suzie Ruzie in het diepe – Jaap Roppen en Benjamin Leroy


fa767c5209c1458f3a4e8c3328f234c2.jpgSuzie Ruzie is een eigenzinnig meisje met eindeloos veel energie en fantasie. Net als elke peuter maakt ze elke dag weer van alles mee. Deze keer gaat Suzie naar het zwembad, waar ze met een plons in het diepe springt. Rustig baantjes zwemmen is er voor de andere badgasten niet meer bij, dus vist de badmeester haar met een grote haak uit het diepe en zet haar in het pierenbadje. Maar dat laat Suzie natuurlijk niet op zich zitten…

De top drie wordt vervolledigd met Ben je bang in het bos, grote wolf? van Jan de Kinder en Eén monster te veel van Annemarie van Haeringen.

Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)    Bobbi Bolhuis, redder in nood – Kate DiCamillo

dae63e842a5044b4114d543449dbac2e.jpgMeneer en mevrouw Bolhuis hebben een varken dat Bobbi heet. 
Bobbi slaapt het liefst bij hen in het grote bed. 
Maar samen zijn ze wel wat zwaar. En dan, midden in de nacht...
BOEM! KRAK!
...zakt ineens het bed door de vloer! 
Bobbi rent de deur uit. Haalt ze hulp? Of zet ze de hele buurt op stelten?

De top drie wordt vervolledigd met De appel van Magritte van Klaas Verplancke en Een vriendje voor altijd van Eoin Colfer en Oliver Jeffers.

Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)    Armstrong – Torben Kuhlmann

283bb8eb9346dc6a474b78cc91224340.jpgAmerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: "Ik word de eerste muis op de maan!" Een spannend verhaal met achterin een korte geschiedenis van de ruimtevaart.

De top drie wordt vervolledigd met Mammoet van Stefan Boonen en Melvin en Arthur wordt beroemd van Håkon Øvreås.

Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)    Alaska – Anna Woltz

2dceec23550b525aa79bc73d5727de2c.jpgOp de eerste dag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b. Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont - als zijn hulphond. Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat 's nachts.

De top drie wordt vervolledigd met Keverjongen van M.G.Leonard en Stukjes hemelsblauw van Sue Durrant.

Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)    Het offer van de Baobab – Kate Kriske

ecbe2f8b12255fa783c87f658c21f3cb.jpgDe zestienjarige cadet en freerunner Marcus Holme mag deel uitmaken van het Special Abilities Team (SPAT), een geheim team van jonge spionnen dat opereert onder de radar van de gewone inlichtingendiensten. Maar als Marcus een overtreding begaat op school, wordt zijn overplaatsing naar het SPAT op non-actief gezet en moet hij de rest van het schooljaar op het PAC, een andere middelbare school, doorbrengen. In dat instituut heeft de helft van de leerlingen een handicap en Marcus baalt dat hij een half jaar bij een 'stelletje kreupelen' moet gaan zitten. Maar wanneer hij de mysterieuze jonge spionne, Victoria Falls, ontmoet en het PAC toch een verborgen link blijkt te hebben met het SPAT komt Marcus alsnog in een wereld van undercoveroperaties terecht. De confrontatie met huurmoordenaar Cliff Coleman zal zijn leven voorgoed veranderen ...

De top drie wordt vervolledigd met Mistland: de Sobmanwetten van Ludo Enckels en Nelle:Blankgoud van Marc de Bel.

Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)    Slaves: Raven I – Miriam Borgermans

8e26ad4826e1a295ec72b728fc35ddbc.jpgHet jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

De top drie wordt vervolledigd met Zout van de zee van Ruta Sepetys en De zilveren raaf van Geert Klaasen.

Al deze winnaars ontvangen een symbolische prijs. 

Lazen jullie iets uit deze lijst en wat vonden jullie van dat boek?

Reacties op: Winnaars Kinder -en Jeugdjury Vlaanderen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is een veelzijdig schrijver, dichter en theatermaker. Van 200...

Benjamin Leroy

Benjamin Leroy

Benjamin Leroy werkt al verschillende jaren als illustrator. In zijn tekeningen ...

Kate DiCamillo

Kate DiCamillo

Kate DiCamillo is één van de meest toonaangevende Amerikaanse kind...

Anna Woltz

Anna Woltz

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige...

Kate Kriske

Kate Kriske

Kate Kriske is het pseudoniem van Kathleen Stas, taalkundige, en Kris Geluykens,...

Gesponsorde boeken