Wombat en Vos vieren vakantie

op 02 augustus 2020 door

Het is heerlijk weer. Ideaal voor een uitje naar zee. En wat voor boek kan je dan beter meenemen dan eentje dat zich aan de kust afspeelt? Dus maak je klaar om samen met Wombat & Vos het strand te verkennen en lol te trappen met de vijf apen.

Door Katy

Wombat & Vos vieren vakantie
is het derde boek van Terry Denton over deze grappige vrienden. Eerder verschenen al Wombat & Vos – Avonturen in de stad en Wombat & Vos zoeken het gevaar. Nog niet gelezen, maar klinkt de naam Terry Denton toch bekend in de oren? Dat kan, want samen met Andy Griffiths maakt hij de boekenserie rond De waanzinnige boomhut. Die is ondertussen aan deel 9 toe en telt 117 verdiepingen. Daarnaast creëerden ze samen ook Het waanzinnige boek over je lichaam en Het waanzinnige boek over de billosaurus en andere dino's. Hij is dus zeker geen onbekende in kinderboekenland.

In Wombat & Vos vieren vakantie trekken Wombat en zijn vriend Vos naar zee waar ze in het huis van Borstelrat mogen verblijven, tenminste als ze de vijf apen voor kunnen zijn. Die willen er namelijk ook logeren en dan is er geen plaats meer voor Wombat en Vos. Het duo doet dus z’n uiterste best om als eerste te arriveren, maar dat is niet gemakkelijk. Daarnaast doen ze ook nog mee aan een wedstrijd zandkastelen bouwen en gaan ze op een uitje om krabben te vangen, al loopt dat anders af dan verwacht.

De verhalen in het boek zijn eenvoudig verteld, zodat het gemakkelijk leest. Denton gaat niet de absurde toer op zoals in De waanzinnige boomhut, maar schreef drie degelijke en amusante avonturen. Die zitten dan wel weer propvol humor. Dikwijls heeft die te maken met de capriolen van de vijf apen, maar ook Krok, de zusjes Nijlpaard en de Pinguïns zijn van de partij en laten zich niet onbetuigd. Tjibbe Veldkamp zorgde voor een vlotte vertaling. Lezers vanaf 7 jaar zullen zich een breuk lachen met alles wat er misloopt tijdens de vakantie aan zee.

De illustraties van Denton zijn in zwart-wit en herkenbaar wat betreft de stijl. Hij heeft oog voor detail en verwerkt grappige elementen in de prenten. Zo liggen er op de vloer van het appartement van Vos onder andere een ananas en een gebroken ei op de grond en plakt de hele koelkast vol met plaatjes. Wombat fotografeert de hele vakantie lang en op het einde van het boek is het resultaat daarvan te zien.

Wombat & Vos vieren vakantie
is grappig en onderhoudend. De dingen die ze doen zijn lekker herkenbaar, zoals een ijsje eten en luieren en spelen op het strand en de dynamiek tussen de verschillende dieren zit goed. De apen en Vos leven constant op voet van oorlog, de zusjes Nijlpaard zijn streng, maar rechtvaardig en Krok die wil gewoon een gave vakantie beleven. Dit is licht en leuk leesvoer dat het zomergevoel versterkt.

Eindoordeel: 3,5 sterrenReacties op: Wombat en Vos vieren vakantie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is een Nederlandse kinderboekenschrijver, die in 1992 debuteerde...

Gesponsorde boeken