Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Woutertje Pieterse prijs 2018: En de winnaar is… 

op 05 april 2018 door

Met dit artikel eerst een kleine primeur: achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een jeugdliteratuur club! Vanaf half april zullen we jullie een paar keer per week trakteren op fijne en interessante artikelen met betrekking tot jeugdliteratuur. Officieel zullen we aankomende week de club aan jullie gaan voorstellen, maar tot die tijd wilden we niet wachten met dit artikel over de Woutertje Pieterse prijs.

Want vandaag werd de Woutertje Pieterse prijs voor de 31e keer uitgereikt! Een van Nederlands belangrijkste prijzen op het gebied van jeugdliteratuur. Sinds 1988 worden Nederlandse jeugdboeken bekroond met deze prijs, waarbij alleen uitzonderlijke exemplaren op het gebied van taal, illustratie, vorm of vormgeving kans maken.

Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Stella van Gerda Dendooven (2017), Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden (2016), Verkocht van Hans Hagen (2008) en Iep! van Joke van Leeuwen (1997).

De genomineerden 2018

Dit jaar waren de volgende vijf boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs:

  • De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) - Annet Huizing en Margot Westermann
  • En toen, Sheherazade, en toen? - Imme Dros en Annemarie van Haeringen
  • LampjeAnnet Schaap
  • Onder mijn matras de erwt - Ted van Lieshout
  • Wij waren hier eerst Joukje Akveld

Alle vijf stuk voor stuk bijzondere exemplaren. Maar er kan er slechts één de winnaar zijn.
De Woutertje Pieterse prijs 2018 gaat naar:

Lampje

De jury bestaande uit Noraly Beyer (juryvoorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan waren lovend over Lampje: “De jury koos dit jaar wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt.”

Ook op Hebban wordt Lampje met 4,5 sterren zeer goed beoordeeld. Hebban recensent Anouk van Bruggen over Lampje: "Lampje is het debuut van Annet Schaap, bekend van haar werk als illustratrice van bijvoorbeeld de ‘Hoe overleef ik…’-serie van Francine Oomen. Haar avontuur over het dappere meisje Lampje is zó beeldend, dat het bijna leest als een illustratie. Een verhaal dat je werkelijk van de eerste tot de laatste pagina prikkelt en nieuwsgierig houdt."

Over Lampje

Lampje is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Wij zijn erg benieuwd, heb je een van de genomineerde boeken gelezen? Wat vond je er van? Reacties op: Woutertje Pieterse prijs 2018: En de winnaar is… 

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Margot Westermann

Margot Westermann

Margot Westermann is grafisch vormgever en productontwerper. Ze is gespecialisee...

Annet Huizing

Annet Huizing

Annet Huizing schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Met haar jeugdroman&n...

Imme Dros

Imme Dros

Imme Dros (1936) is een Nederlands schrijfster van jeugdboeken. Ze heeft ee...

Annet Schaap

Annet Schaap

Met Lampje debuteert Annet Schaap (1965) als schrijver. De succesvolle illustrat...

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is een echte duizendpoot: hij schrijft gedichten, v...

Joukje Akveld

Joukje Akveld

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwass...

Gesponsorde boeken