Advertentie

Help, ik wil geen kritische lezer meer zijn

op 20 juli 2021 door

Veel mensen hier op Hebban zullen zich vast in deze titel herkennen, of op zijn minst in een deel van deze titel. De kritische lezer. Naarmate je meer leest wordt je kritischer, dat is onvermijdelijk. Dat kritisch zijn heeft wel een groot nadeel: het vergalt je leesplezier enigzins. Is dit nog te stoppen? Ik wil helemaal geen kritische lezer meer zijn!

In 2017 begon ik met bloggen. Ik was nog amper ervaren in het schrijven van recensies en mijn eerste recensies las ik laatst terug met het schaamrood op de kaken. Ik heb toen ook heel weinig recensies hier op Hebban geplaatst. In de loop der jaren merkte ik een verandering bij mezelf. Dat je van genre verandert of breder gaat lezen is normaal, dat hoort erbij. Maar dat je nergens echt je draai kunt vinden door de kritische lezersblik, is ronduit irritant.

Zo las ik vroeger voornamelijk thrillers. Na een tijdje begon alles op elkaar te lijken en kreeg ik een genre bore-out. Ik ontdekte het young adult genre en ook daar kan ik niet meer voor de volle 100% voor gaan. Ik lees breed, maar merk dat ik de laatste tijd niet meer vol overtuiging van een boek kan genieten. Ik vind altijd wel iets wat niet goed is. Ik heb in de afgelopen jaren zeker 50 boeken niet uitgelezen, volgens mij loopt dit inmiddels al tegen de 60. Dit zijn voornamelijk boeken die op sociale media een gigantische hype waren.

Ik merk dat boeken mijn aandacht niet volledig (meer?) vast weten te houden, dat de rust ontbreekt omdat ik steeds iets nieuws wil oppakken en dat de kritische blik het leesplezier een beetje verpest. Zo lees ik nu De laatste halte van Casey McQuiston. Was ik van haar vorige boek overtuigd, van dit boek ben ik dat dus niet. Ik kom er niet lekker in en tot nu toe vind ik het gewoon meh. Dit kan aan zowel het boek als mijzelf liggen, maar ik keek heel erg uit naar dit boek.

Ik wil hier vanaf

Het moge duidelijk zijn, ik ben klaar met het zijn van een kritische lezer. Alleen is de vraag, kom ik hier ooit nog vanaf en hoe dan? Minder recenseren? Stoppen met bloggen? Ik heb het allemaal overwogen. Ik ben wat dat betreft rusteloos, want dan wil ik niet bloggen (ik heb het voor de duidelijkheid over mijn blog buiten Hebban), maar een paar dagen later wel weer. Ik wil gewoon lezersrecensies kunnen schrijven zoals ik dat wil, zonder dat het moeite kost. Dat doet het nu wel. Ik probeer misschien iets te krampachtig aan de Hebban recensie stijl vast te houden - die ik ook niet in de vingers heb maar dat terzijde -, ik heb gesolliciteerd als recensent. Dit loslaten lukt maar moeilijk, het zit er nu eenmaal in. Minder lezen? Neuh, dat gaat echt niet lukken. Het zijn van en kritische lezer is dus een irritant probleem waar ik het liefst vanaf zou willen, maar het is nog maar de vraag of dit ooit gaat lukken.

Ben jij een kritische lezer en stoor jij je hier ook weleens aan?Reacties op: Help, ik wil geen kritische lezer meer zijn

Meer informatie

Gesponsorde boeken