Advertentie

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 04 december 2017 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1.a Voldeed het boek aan je verwachtingen? Ging het verhaal volgens jou het meeste over Syrië of over België (Brussel)?

1.b Hier staat er een filmpje van Kader Abdolah waarin hij iets over dit boek zegt: https://youtu.be/ZHi13f_ydK4 . Kan je het beluisteren en zeggen wat hij hier mee bedoelt volgens jou?

2.a Een hoofdthema van dit boek is democratie, en hoe dat te bereiken. Kijk maar naar de ondertitel: ‘Een reis naar democratie’. Hoe en door wie wordt Aylan beïnvloed in dit boek over dat thema? Komt hij er uit zichzelf toe om hier vragen over te stellen? 

2.b Hij leest er een aantal boeken over ook. Welke boeken zijn dit, en zijn dit volgens jou de juiste titels die daarover gaan?

En hier is vraag 3 dat nog even verder ingaat op die reis naar de democratie: Aylan is op zoek naar de democratie. Hij doet dat vanuit Syrisch perspectief dat alles in het westen beter is en dat daar echte democratie is.

3a) Is dat wel zo, en hoe is de situatie dan in België (als voorbeeld uit het boek)?

3b) En wat vindt de schrijfster daarvan?

Het verhaal:

4a) Het TOEVAL maakt een belangrijk deel uit van dit boek. In het begin van het verhaal van Aylan en dan later in België rond o.a. het liefdesverhaal dat zich verder ontplooit. Kunnen jullie voorbeelden geven van de vele gelegenheden die zich zo toevallig voordoen in het leven van Aylan, en wat zijn leven verder in de toekomst zal bepalen? 

4b) "Toevalligheden bepalen soms het echte leven meer dan ze in boeken doen." Dit is een uitspraak van een boekenkenner, naar wie ik eens aan het luisteren was. Wat denk je van deze uitspraak? Is dat in dit boek ook zo of is het te veel van het goede? Bevallen of storen de toevalligheden je eerder?

5) In hetzelfde rijtje van symbolen en links naar sprookjes en legendes die Wil al aanhaalde, vroeg ik me af wat de stad Palmyra jullie zegt en het feit dat de 'witte koningin' van Aylan daar vandaan komt? Waarvoor zou deze witte koningin als metafoor kunnen staan volgens jou?

6a)Wat vinden jullie van de ontwikkeling van het verhaal en van het einde van het boek?

6b) Wat denken jullie van de afwisseling tussen de fictie en de non-fictiedeeltjes? Leerzaam? Evenwichtig? Zijn er voldoende dialogen? Is er jullie nog iets opgevallen aan de opbouw, de constructie? Flashbacks, keerpunten in het verhaal? Dingen waar jullie nog aan denken? Laat het hieronder maar allemaal weten! 

7a) Hoe ontwikkelen de personages zich? Welk personage uit dit boek is jouw favoriet? 
7b) Een personage dat veel evolueert is een rond karakter, als er nauwelijks ontwikkeling wordt waargenomen, spreken we over een 'vlak karakter'. Kan je van de hoofdpersonages zeggen welke ronde karakters zijn en of er ook vlakke karakters tussen zitten? Kan je dit motiveren of hiervan een voorbeeld geven?

Vraag 8 van leesclubdeelnemer Wil: "Ook een vraag waar ik toch steeds aan denk, is de standaardvraag over de titel. Ik vermoed dat er binnen deze leesclub heel wat varianten bestaan, m.a.w. dat er meerdere geheimen zijn. Of heb ik daar alleen last van...?"

9) Zouden jullie dit boek aanraden aan lezers in jullie buurt en zo ja, aan wie? 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken