Over (het lezen van) graphic novels en hun makers

op 17 juni 2017 door

bba207ecf71cb06bbc25b8869b2e16b1.png

Video's:

Nb. sommige video's hebben prima ondertitels, soms zelfs Nederlandse!

Boeken:

 • Understanding Comics van Scott McCloud
 • Making Comics van Scott McCloud
 • The Graphic Novel, An Introduction van Jan Baetens en Hugo Frey
 • Cartoons en strips tekenen voor Dummies (in herdruk... verwacht in september 2017)

Online bronnen:

TV-programma:

 • Kunstuur: Serie over Graphic novels mei - juni 2015

  Wat is een graphic novel? Is het een strip? Of een roman? Of beiden? Wie maken graphic novels in Nederland en waarover gaan deze beeldromans? Kunstuur wijdt voor het eerst een serie aan dit bijzondere genre. Zes verschillende auteurs komen aan het woord. Onder meer underground virtuoos Peter Pontiac, hij werkt op dit moment aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk.

  De graphic novel heeft literaire ambities en is daardoor moeilijk te plaatsen. In de boekhandel hoort de beeldroman niet bij de romans, maar ook niet bij de geïllustreerde boeken. Op een eigen plank dus. Omdat de oplages klein zijn en de opbrengsten beperkt beschikken deze makers over een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Wat drijft hen?

  Tekenaar en ontwerper Joost Swarte introduceert in iedere aflevering één van de zes vertegenwoordigers van het genre; van jonge veteranen tot gelauwerde talenten.

  Erik de Graaf (1961) is overdag directeur van een ontwerpbureau, maar ’s avonds verandert hij in een tekenaar. Hij gaf vorm aan zijn jeugdherinneringen en werkt nu aan het tweeluik Scherven over de Tweede Wereldoorlog.

  N.B. Vanwege het overlijden van Pontiac op 20-1-2015 is de laatste uitzending - die van 1 juni - vermoedeijk niet (af)gemaakt en ontbreekt daarom bij de uitzendingen?

Lijsten:Reacties op: Over (het lezen van) graphic novels en hun makers

Meer informatie