Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 23 november 2017 door

Aan alles komt een eind, dus ook aan het praten over en interpreteren van Grime. Tijd voor de laatste vraag waarin jullie weer - zoals gebruikelijk :) - los kunnen gaan en elkaar vertellen welke verwachtingen je had van het boek en of die verwachtingen ingelost zijn, overtroffen zijn of dat je gekregen hebt wat - ook achteraf - niet wil(de) hebben. Vraag 7 dus! 

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De vragen gaan nog aangepast worden. Muv de nulde :).

0. Wat weet en verwacht je op basis van de eerste zin van het boek en waarom denk je dat de schrijver zo begint?

Zelden was ik zo roekeloos.

En - als je je toch niet beheersen kon en de rest van het hoofdstuk hebt gelezen - is, nadat je het hele eerste hoofdstuk hebt gelezen, dat wat je meende te weten en te kunnen verwachten, veranderd?

1a. Hieronder staat het complete gedicht Dream song 29 van John Berryman. Wat vind je van het gedicht?

Dream Song 29
There sat down, once, a thing on Henry’s heart   
só heavy, if he had a hundred years
& more, & weeping, sleepless, in all them time   
Henry could not make good.
Starts again always in Henry’s ears
the little cough somewhere, an odour, a chime.
And there is another thing he has in mind   
like a grave Sienese face a thousand years
would fail to blur the still profiled reproach of. Ghastly,   
with open eyes, he attends, blind.
All the bells say: too late. This is not for tears;   
thinking.
But never did Henry, as he thought he did,
end anyone and hacks her body up
and hide the pieces, where they may be found.
He knows: he went over everyone, & nobody’s missing.   
Often he reckons, in the dawn, them up.
Nobody is ever missing.

1b. (optioneel) Welke thema's vind je terug in het gedicht en waarom denk je dat Versteeg (deze zinnen uit) het gedicht als motto voor het boek gebruikt?

9c733c3ac122f1cf13ad0873e2f31351.png2. Waarom denk je dat het eerste hoofdstuk Glasachtig lichaam heet, en wat kom je te weten over Nino, Sophie, Suyin en Michael?

3. Wie of wat is Grime, waar komt Grime vandaan en welke rol speelt/heeft Grime in het boek?

4. Aan wie en waarom zou je dit boek aanraden? Of, als je het niemand zou aanraden, waarom dan niet? 

5. Velen van jullie hebben aangegeven een liefhebber van (of zeer bekend te zijn met) de verhalen van Stephen King. Er moet dus iets geweest zijn in de steekwoorden en/of het fragment dat jullie aanzette tot het kiezen van deze blind date. Kun je de overeenkomsten en verschillen aangeven tussen de algemene schrijfstijl/vertelwijze van Stephen King en die van Wytske Versteeg ihgv Grime? Denk daarbij aan flashbacks / flashforwards, (wisselende) vertelperspectieven, tempo, ritme, samenhang, enz. Als je wilt kun je het ook doen adhv een specifiek boek van King, natuurlijk. Of nadat je het audioboek van Stephen King On writing hebt afgeluisterd voor tips :)))

Voor de overige deelnemers (degenen die zelden of nooit iets van King gelezen hebben) geldt dat ze die vergelijking natuurlijk niet kunnen maken... maar dat staat een mening over de schrijfstijl van Versteeg natuurlijk niet in de weg, dus ook die kunnen losbranden (en tegelijkertijd kennis opdoen van de schrijfstijl van Stephen King!)

6. Welke hoofdthema's kun je onderscheiden? Kun je van een van die thema's vertellen hoe die wordt uitgewerkt in Grime? Denk je dat Versteeg een boodschap heeft willen meegeven via Grime en zo ja, welke?

7. Welke verwachtingen had je vooraf over dit boek? Zijn je verwachtingen ingelost, overtroffen of viel het tegen en waaraan lag dat?

8. De omslag is gemaakt door Brigitte Slangen, waarover je hier eea kunt lezen. Wat zie je, en op welke wijze past de omslag bij het verhaal? 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gesponsorde boeken