Advertentie

Bloedbroeders van Guy Prieels (+coverfoto's)

op 23 maart 2017 door

Hij debuteerde op zijn 69e, na diverse andere carrières, deze Vlaamse Guy Prieels. Na wat romans en een misdaadroman is er nu de 'schelmenroman' Bloedbroeders, gebaseerd op waargebeurde feiten. Gruwelijk en spannend, maar ook luchtig en grappig.

Lees een fragment uit Bloedbroeders

Bloedbroeders

9e1287488d3fd5b3284f8579c06ecb11.jpgRené Verstuyft, oorlogsheld, scherpschutter en deserteur, en zijn broer Rosse Mon, mooiprater en meisjesmagneet, vormen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog een bende die rovend en moordend door straatarm Vlaanderen trekt. Ze zaaien terreur bij iedereen die de naam heeft er warmpjes in te zitten. De tipgevers, vaak lieden die zich op hun vroegere werkgever, amoureuze rivaal of een buur willen wreken, staan klaar om in ruil voor hun aanwijzingen een deel van de buit te incasseren.

Twee jaar lang is de 'zwarte bende' van de gebroeders Verstuyft de schrik van Vlaanderen. Klopjachten leveren niets op. Alle verdachten, vaak bendeleden, houden de lippen stijf op elkaar. Pas na de onnodige brute moord op een politiecommissaris wordt het menens. En insiders beginnen te roddelen. Wie praat topcrimineel René Verstuyft aan de galg? Zijn broer Mon die een tijdje achter de tralies vliegt? De jaloerse vrouw van een bendelid die bij René Verstuyft telkens weer een blauwtje loopt? Mogelijke verraders zat.

De inzet is immens. Aangeklaagd voor dertien moorden, naast die op de politiecommissaris, én voor talloze gewelddadige overvallen, worden de broers tijdens 'het proces van de eeuw' in 1924 ter dood veroordeeld door het Hof van Assisen te Gent. René aanhoort zijn straf zonder een zweem
van spijt. 'Berouw? Niemand heeft me gevraagd berouw te tonen toen ik verplicht werd mensen dood te schieten aan het front. Berouw is komedie om minder straf te krijgen.'

Bloedbroeders is een boevenepos, gebaseerd op waargebeurde feiten. Gruwelijk en spannend, maar ook luchtig en grappig. Prieels op zijn best.

Club van 10 Literatuur ontmoet.... schrijver Guy Prieels

We keren graag nog een keer terug naar die grijze zaterdagochtend, begin maart in boekhandel Limerick te Gent. De aanwezige leden van de Hebban Club van 10 Literatuur – We Love Lit! – zijn erg onder de indruk van dat magische zaaltje, waarin een groot aantal schrijfmachines (ook die van grootmeester W.F. Hermans) ons met argusogen begluurt. Lees meer...

Het mysterie van de cover

Jullie hebben je gebogen over de het geheim van de cover van ‘Bloedbroeders’: wie is René Verstuyft en wie Rosse Mon? De meeste van jullie denken dat links René en rechts zijn broer Edmond staat. René de wat introvertere broer kijkt naar beneden en Edmond, je zou zeggen dat zijn haar wat aan de lichte, rossige kant is, kijkt brutaal de wereld in.  Maar de werkelijkheid is anders.

Een paar lezers  waren dichtbij de waarheid. De foto is afkomstig uit het archief van het NSW Police Forensic Photography Archive, Justice and Police Museum, Sydney Living Museums. René en Rosse Mon staan dus niet op de cover. Dat was ook wel lastig, omdat er nauwelijks foto’s van de heren beschikbaar zijn. Wij schrijven immers 1924. Er waren destijds wel kleine fotootjes met de bekende kartelrandjes. Die foto’s waren onvoldoende van kwaliteit om ze op de cover te zetten.  

Guy Prieels heeft voor onze club een aantal foto’s aangeleverd waarop we onze ‘Bloedbroeders’ wel kunnen zien. Dat zijn foto’s die in de kranten verschenen. Tussen forse gendarmes zien Rosse Mon en Raymond er weinig indrukwekkend uit. Alleen René blijft dat aureool van ontembaarheid behouden.

Op een van de foto’s is René te zien tijdens zijn tweede proces in 1924. René was toen 30 jaar. Op de andere foto staat René als oude man. Rosse Mon staat op de derde foto.  Er zullen de komende tijd bij deze leesclubs nog foto’s verschijnen, passend bij de vragen die gesteld gaan worden.

Leesclubcoördinator Jan Stoel

 a851ef849a385ffa138ba4838c4e499a.pngc99a35e4808109e686bffded9a5cc98d.pngReacties op: Bloedbroeders van Guy Prieels (+coverfoto's)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guy Prieels

Guy Prieels

Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. In 201 verschijnt b...

Gesponsorde boeken