Advertentie

Extraatje - Het mysterie van de nummering van de hoofdstukken (speciaal voor Gert)

op 17 juni 2018 door

Gerda en Guy Doms gaven aan dat er nogal wat tikfouten in het boek staan. Radio Amigo moet bijvoorbeeld ‘Mi Amigo’ zijn.  Pagina 138: "... van zijn stoel om met hem de dans voor(t) te zetten." Saskia was degene die constateerde dat hoofdstuk 25 ontbrak.  Ook hoofdstuk 68 ontbreekt. Van hoofdstuk 67 springt men over naar hoofdstuk 70, dat weer gevolgd wordt door hoofdstuk 69. Hoofdstuk 69 wordt gevolgd door hoofdstuk 72. Dan komt weer hoofdstuk 71 en nogmaals hoofdstuk 72. Zou dat een geheime code zijn? Het leidde in onze leesclub tot allerlei vragen. Kortom ‘Het mysterie van de hoofdstukken’ was geboren.

Ik daagde jullie uit om met een oplossing te komen, want een schrijver als Guy Prieels denkt natuurlijk overal diep over na.  Saskia dacht dat het de nummers van een kluis waren, Ann had het over GPS-coördinaten. Gerda dacht dat het een 'foutje' was..., maar meende dat het Bluf is en dat Guy Prieels de lezer op het verkeerde been wilde zetten.  Een aantal andere deelnemers heeft  helemaal niets gemerkt aan de nummering.

Gert ging het verst. Wilde een hulplijn inschakelen, was er van overtuigd dat Guy Prieels er een bedoeling mee heeft en kwam uiteindelijk met de volgende theorie: “Voorafgaand aan het missende hoofdstuk komt Willem opeens met de bekentenis van de fraude. Omdat hij natuurlijk best door heeft dat hij tijdelijk achter het gaas zal verdwijnen bedenkt hij zijn plan om zo snel mogelijk na vrijlating weer rijk te worden. Omdat dat wel erg dicht bij de plot van het verhaal komt is dit alsnog verwijderd.”
Met de opmerking. “Maar....de werkelijkheid zal wel verbluffend anders zijn”, sloot Gert zijn theorie af.

Wat is nu de echte oplossing? Guy Prieels: “ Er ontbreekt niets aan het boek. Bij het laatste redactiewerk werd besloten ongeveer 120 van de oorspronkelijke 460 pagina`s te schrappen om de spanningsboog van het verhaal maximaal aan te trekken. Nadien is de nummering in het honderd gelopen. Maar je mist geen woord, hoor.”

Misschien een tegenvallertje, maar het mysterie heeft enkelen van ons lekker bezig gehouden, nietwaar? Feit is dat de uitgeverij dus slordig is geweest en als we de opmerkingen van Gerda en Guy, die op een gegeven moment gestopt was met het bijhouden van de foutjes, in gedachten houden dan moet er wel het nodige gecorrigeerd worden als de volgende druk van ‘Bluf’ verschijnt.Reacties op: Extraatje - Het mysterie van de nummering van de hoofdstukken (speciaal voor Gert)

Meer informatie

Gesponsorde boeken