Advertentie

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 30 juli 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

 1. Welke verwachtingen had je vooraf over dit boek? Enkelen onder jullie hebben The Book Thief ook gelezen, werden je verwachtingen over Bridge of Clay hierdoor beïnvloedt?
 2. Bridge of Clay wordt op de ene website Zusak’s nieuwe YA boek genoemd en op de andere zijn eerste boek voor volwassenen. Wat denken jullie hierover en waarom?
 3. Markus Zusak wordt door sommigen een meesterverteller genoemd. Wat kunnen jullie zeggen over zijn schrijfstijl en hebben jullie een favoriete quote uit dit boek? Zo ja, welke?
 4. Markus Zusak beschrijft Bridge of Clay als een boek dat inside out en back to front vertelt is. Denken jullie dat hem dit gelukt is en hoe heeft hij dit gedaan? Hoe ontwikkelt het plot zich?
 5. Sommigen onder jullie hadden het al over de titel en dat hij een dubbele betekenis heeft. Welke (dubbele) betekenis heeft de titel volgens jullie? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?
  Extra: Wat vinden jullie van de Nederlandse titel (De Bruggenbouwer)? Dekt hij beter/even goed/minder de inhoud van het verhaal en waarom?
 6. In het werk van Zusak zijn altijd wel een paar interessante en belangrijke thema's te vinden. Welke hoofdthema’s kun je in dit boek onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?
 7. Denk je dat Zusak de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?
 8. Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?
 9. We hebben het al gehad over enkele elementen die dit tot een speciaal boek maken, maar wat was voor jou het opvallendste element in dit verhaal? Waarom?
 10. Sommigen hebben hier al iets over laten vallen bij andere antwoorden, maar voor deze laatste vraag gaan we er toch wat dieper op in. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. De deadline voor de recensie en het beantwoorden van alle vragen is 10 oktober.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken