Advertentie

De Carrouseldiscussie - actualiteit #2 [Marieke]

op 26 juli 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

Actualiteit

Je bent nu bij de etappe 'Actualiteit'. In dit onderdeel van de carrousel bespreken we de feiten en achtergronden in deze roman, maar ook actualiteit in romans en 'faction' (fictie met een voet in de feitelijke werkelijkheid) in het algemeen. Wat heeft Jonas Jonasson als achtergrond gebruikt, hoe is het gestoeld op ware gebeurtenissen en waar is er een creatieve, fictieve draai aan gegeven om bij de plot van het boek te passen. Kunnen we iets leren van dit boek over de huidige wereldpolitiek?

De drie à vier leesclubvragen worden een voor een onder dit artikel geplaatst door de coördinator.

Vraag 1:
We kunnen er niet omheen: deze roman staat werkelijk bol van de actualiteit. Heel wat bekende, beroemde of beruchte (?) politici spelen hierin een rol.

a. Als je geen rekening houdt met Donald Trump, Kim Yung-un en Angela Merkel: welke actuele figuur - die voorkomt in het boek – krijgt dan je voorkeur? Waarom?

b. Als je wel rekening houdt met alle politici uit de roman: wie zet Jonas Jonasson dan helemaal raak neer volgens je?

Vraag 2:
Actualiteit betekent niet alleen internationale politiek. Ook andere elementen, recente gebeurtenissen zijn daar onderdeel van. Kun je een actueel feit/fenomeen noemen uit het boek en verklaren waarom precies dit je bijzondere aandacht kreeg? (Denk dan bijvoorbeeld aan: Wat heeft je geraakt? Waarmee ga je echt niet akkoord? Is de auteur daar te ver gegaan?)

Vraag 3:
Welke persoonlijkheid of gebeurtenis uit de recente actualiteit – niet vermeld in het boek - had je graag teruggevonden in het verhaal? Vertel ook waarom.

De discussie van de vorige groep vind je hier.Reacties op: De Carrouseldiscussie - actualiteit #2 [Marieke]

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken