Advertentie

De Hebban Carrousel - hoe werkt het?

op 03 juli 2018 door

Welkom bij de eerste editie van de Hebban Carrousel. Een Hebban Carrousel is een soort extra large leesclub. Met zo veel lezers dat het lastig is ze allemaal op één plek met elkaar in gesprek te laten gaan zonder het overzicht te verliezen. Bij elke roman en elke thriller of andersoortig boek zijn er verschillende thema's te bespreken. Bij thrillers is spanning een belangrijke factor en bij literaire romans bijvoorbeeld ook schrijfstijl en sfeer. In een Hebban Carrousel kiezen we een paar hoofdthema's, verdelen we de lezers in even zo veel lezersgroepen en reizen we in een draaiende carrousel langs de thema's.

Het Jonasson Carrousel

Voor de nieuwe roman van Jonas Jonasson, De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden, reizen we langs drie etappes: humor, 100 jaar en actualiteit.

Humor

Je bent nu bij de etappe 'Humor'. In dit onderdeel van de carrousel bespreken we de humor in deze roman, maar ook humor in romans in het algemeen. Hoe werkt het, is het 'laugh out loud' of gniffelende humor, zit je in de trein te bulderen en bij welke boeken nog meer?

100 jaar

In dit onderdeel van de carrousel bespreken we het 100(pardon, 101)-jarige personage en de nevenpersonages in deze roman, maar ook geriatrische personages in het algemeen. Dat is inmiddels een heel subgenre. Welke romans met bejaarde personages ken je nog meer, waarom spreekt het aan?

Actualiteit

In dit onderdeel van de carrousel bespreken we de feiten en achtergronden in deze roman, maar ook actualiteit in romans en 'faction' (fictie met een voet in de feitelijke werkelijkheid) in het algemeen. Wat heeft Jonas Jonasson als achtergrond gebruikt, hoe is het gestoeld op ware gebeurtenissen en waar is er een creatieve, fictieve draai aan gegeven om bij de plot van het boek te passen. Kunnen we iets leren van dit boek over de huidige wereldpolitiek?

Het Leesclubcafé

We gaan natuurlijk in elke etappe van de carrousel eerst het leesclubcafé in. We hebben even tijd nodig om het boek te lezen en in circa twee weken, gaan we nog niet de discussie in. In het cafe doen we een paar dingen:

  • Een kennismakingsrondje - vertel even kort iets over jezelf
  • Tijdens het lezen - laat je medelezers en, nog belangrijker, je coördinator regelmatig weten hoe ver je bent met lezen
  • Vertel wat je verwacht van het boek, las je al eerdere romans van deze auteur?
  • Vertel wat je eerste indruk is (zonder spoilers!)
  • De coördinator zal aangeven wanneer het tijd is om de discussie in te gaan

Waar moet ik heen?

Bij aanvang van de leesclub (3 juli) ontvangen de geselecteerde deelnemers een mail, met informatie over hun te downloaden epub van het boek en over hun start-etappe. In de start-etappe blijf je wat langer hangen, omdat je daar je leestijd in het café doorbrengt. Na de leestijd van circa twee weken start de discussie in je eerste etappe. Na een week krijg je van Hebban een mail met je twee etappe en weer een week later voor je derde en laatste etappe. Je reist met dezelfde groep als je start door, dus je leert je medelezers goed kennen. In de derde en laatste etappe blijf je ook weer wat langer hangen, omdat bij die stap je recensie en eindoordeel hoort. Je krijgt dus bij elke 'verplaatsing' een mailtje van Hebban.

Mag ik ook meedoen?

De 75 epub-lezers voor deze Carrousel zijn al gekozen, maar met een eigen exemplaar van het boek mag je altijd meedoen. Kies dan bij welke etappe je wilt starten, duik daar het café in en haak aan bij het voorstelrondje daar.

De planning

In het kort is dit je reis:

Etappe 1

  • leestijd, kennismakingsrondje, verwachtingen en eerste indruk in café (circa twee weken)
  • etappe-discussie 1 (een week)

Etappe 2

  • etappe-discussie 2 (een week)

Etappe 3

  • etappe-discussie 3 (een week)
  • Schrijf je recensie!

Helder? Veel plezier!Reacties op: De Hebban Carrousel - hoe werkt het?

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken