Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 07 maart 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Verwachtingen

Nog even en je hebt het gratis boekenweekgeschenk in handen. 

1 A. Wat zijn jouw verwachtingen van De eerlijke vinder? (We komen hier in de laatste vraag nog op terug)

Vraag 2: De Cover

2a Wat vind je van de cover

2b Kan je een connectie vinden met het verhaal?

Vraag 3: Ik ben alles

Vandaag staat er een interview met Lize Spit op Hebban.

3a Heb je het gelezen?
3b Beantwoord het vragen die je zelf ook had?

In de vierde vraag beantwoord ze de vraag: Wat betekent het Boekenweekthema 'Ik ben alles' voor jou?

Het lijkt me leuk om die vraag ook hier te stellen, dus:

3c Wat betekent het Boekenweekthema 'Ik ben alles' voor jou?

Vraag 4: Jimmy en Tristan

In De eerlijke vinder gaat het over Jimmy en Tristan en hun vriendschap. Twee verschillende jongens met verschillende achtergrond die door het lot worden gekoppeld en vrienden worden.

4a Wat kan je zeggen over Jimmy en Tristan?

4b Hoe vind je dat de vriendschap is uitgewerkt?

Vraag 5: Titel en setting

5a Het boek heeft de titel De eerlijke vinder meegekregen. Past deze bij het verhaal? Leg uit.

Lize Spit heeft gekozen om voor de setting terug te keren naar het dorp van Het smelt in de jaren '90. In de Mezza van 4 maart stond een interview met Lize Spit en Raoul de Jong.

Ik heb er een stukje uit gekopieerd:

De eerlijke vinder speelt zich af in een schuur in Bovenmeer, het dorp dat ze eerder beschreef in Het smelt, waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht, en dat in zestien talen is vertaald. De schuur staat op het erf van een gevluchte familie uit Kosovo en wordt door dorpsbewoners ‘Klein Kosovo’ genoemd. ‘Ik weet nog dat ik die plek in één zinnetje omschreef en dat ik direct wist: hier ga ik nog niet te veel aandacht aan besteden, want ik wil hier later nog eens naar terug. Toen ik besloot erover te schrijven voor het geschenk, belde ik direct mijn jeugdvriendin Elbie Zenelaj. Zij is in de jaren negentig uit Kosovo gevlucht en in ons dorp opgenomen. Dat gesprek activeerde allemaal herinneringen die ik nu heb gebruikt.

5b. Wat vind jij van de gekozen setting en tijdskeuze? Kwam dat goed naar voren in het verhaal?

Vraag 6: Schrijfwijze

Dat Lize Spit goed kan schrijven is bekend. Ze speelt met woorden en taal en verwerkt dat in haar boeken. Ik las in het café dat ze regelmatig gebruik maakt van Vlaamse woorden. Voor de Vlamingen zal het herkenbaar zijn, voor de Nederlandse lezers wellicht een beetje puzzelen.

6a. Wat vind jij van haar schrijfwijze? 

6b. Zijn jou de Vlaamse woorden opgevallen? Heb je nog betekenissen opgezocht of was het altijd duidelijk wat er werd bedoeld. 

De eerlijke vinder is een novelle van 90 pagina's, maar toch omvat het een compleet verhaal. Over de opbouw zullen we het in vraag 7 gaan hebben. Voor vraag 7 lijkt het me leuk om mooie/indrukwekkende/bijzondere (enz) zinnen en scènes te benoemen en te delen met elkaar.

6c Wat is jou opgevallen, welke zin of scène heeft jou geraakt of getroffen en waarom?

Vraag 7: Opbouw en het einde

De eerlijke vinder is een novelle van 90 pagina's maar omvat een compleet verhaal. Opvallend is dat het boek een indeling heeft van vier delen.

7a.Wat vind jij van de opbouw van het boek

Naarmate het verhaal vordert, wordt naar het einde toe de spanning steeds verder opgevoerd

7b. Wat vond jij van het einde?

7c. Het is een open einde, maar je hebt vast nagedacht over hoe het zou zijn afgelopen. Wat denk jij dat er met de jongens is gebeurd?

Vraag 8: Quote's en het boek in 15 woorden

Het beschrijven van een boek is als een spel met woorden. Ik ben een aantal recensies gaan bekijken en heb een paar mooie quote's genoteerd.

Al vanaf het begin van ‘De eerlijke vinder’, [..] kruipt er een sinistere ondertoon in het verhaal. (Coen Peppelenbos/Leeuwarder Courant)

Vriendschap en solidariteit kunnen danig op de proef worden gesteld. Dat toont De eerlijke vinder, het boekenweekgeschenk van dit jaar, waarin tederheid gepaard gaat met rauwheid. (Pauliene Kruithof/Friesch Dagblad)

De eerlijke vinder van Lize Spit is alles wat je van het Boekenweekgeschenk hoopt (Bo van Houwelingen/Volkskrant)

In de ontknoping is Spit op haar best als ze de beschadigde en onbeschadigde mensen op scherp, en tegenover elkaar zet. Prachtverhaal. (Nico Voskamp/Bazarow)

Het zijn pakkende zinnen uit recensies en geen korte omschrijvingen van het boek, maar dat is wel leuk om te bedenken.

Vraag 8:Hoe zouden jullie het boek beschrijven als je maximaal vijftien woorden mag gebruiken

Vraag 9: Heb jij nog een vraag?

In een leesclub mag de leesclubhost vragen bedenken over het boek en de auteur. Maar met ruimte voor 10 vragen, blijven er altijd nog vragen niet-gesteld.

9. Welke vraag zou jij nog willen stellen aan je medelezers?

En dan is het wel zo leuk als die medelezers daar antwoord op gaan geven.

Vraag 10: Verwachtingen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...