Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 5: Titel en setting

op 15 maart 2023 door

Vraag 5: Titel en setting

5a Het boek heeft de titel De eerlijke vinder meegekregen. Past deze bij het verhaal? Leg uit.

Lize Spit heeft gekozen om voor de setting terug te keren naar het dorp van Het smelt in de jaren '90. In de Mezza van 4 maart stond een interview met Lize Spit en Raoul de Jong.

Ik heb er een stukje uit gekopieerd:

De eerlijke vinder speelt zich af in een schuur in Bovenmeer, het dorp dat ze eerder beschreef in Het smelt, waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht, en dat in zestien talen is vertaald. De schuur staat op het erf van een gevluchte familie uit Kosovo en wordt door dorpsbewoners ‘Klein Kosovo’ genoemd. ‘Ik weet nog dat ik die plek in één zinnetje omschreef en dat ik direct wist: hier ga ik nog niet te veel aandacht aan besteden, want ik wil hier later nog eens naar terug. Toen ik besloot erover te schrijven voor het geschenk, belde ik direct mijn jeugdvriendin Elbie Zenelaj. Zij is in de jaren negentig uit Kosovo gevlucht en in ons dorp opgenomen. Dat gesprek activeerde allemaal herinneringen die ik nu heb gebruikt.

5b. Wat vind jij van de gekozen setting en tijdskeuze? Kwam dat goed naar voren in het verhaal? Wat viel op?

5c. Voor wie Het smelt heeft gelezen: Kan je je Klein Kosovo herinneren?Reacties op: Vraag 5: Titel en setting

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in versc...