Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 07 augustus 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1 = Opwarmvraag. NB: Niet Spoileren! (klik hier voor de link)

Vraag 1 is bedoeld om alvast een beetje in de stemming te komen en op te warmen voor de inhoudelijke vragen beginnen. Het is nodig en leuk om de eerste tien minuten van de boepresentatie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te bekijken. Voor de vragen hieronder hoef je niet het hele filmpje te bekijken, maar het is meer dan de moeite waard om de hoofdstukken 19 t/m 25 beeldend te krijgen.

1a. Tom Vanderlaken is het pseudoniem van Tom Buijtendorp die een aantal non-fictie boeken op zijn naam heeft staan. Kijk je door deze informatie anders aan tegen het feitelijke mysterie en het gevolgde spoor, zoals beschreven tot en met hoofdstuk 25? Motiveer je antwoord.

1b. De auteur maakt bij "5.57min" in het filmpje verschil tussen lectuur en literatuur. Wat vind je van de metaforen die hij gebruikt, en ben je het er mee eens? Leg uit.

1c. Vanaf "7.23min" vertelt Vanderlaken over zijn inspiratiebronnen voor het schrijven van De geheime oorsprong. Welke bron(nen) vind jij het meest vergelijkbaar tot en met hoofdstuk 25 en waarom?

Vraag 2: Schrijfstijl en opbouw (klik hier voor de link)

Vanaf nu mag je lekker spoileren!

2a. Wat vind je van de schrijfstijl? Wat vind je er sterk aan en wat is naar jouw mening minder goed geslaagd?

2b. Hoe zou je de stijl van Vanderlaken omschrijven? (Denk bijvoorbeeld aan kort, bondig, uitgebreid, poëtisch, hoogdravend, wollig, etc.)

2c. Wat vind je van de opbouw van het boek? Vind je de afwisseling in perspectief prettig? En wat vind je van de verhouding feiten en fictie; oftewel (archeologische en religeuze) informatie en verhaal?

Vraag 3: Personages (klik hier voor de link)

3a. Hoe zou jij de karakters van de hoofdpersonages Nicolas en Gina omschrijven?

3b. Worden de beide personages voldoende uitgediept voor het verhaal, zijn ze geloofwaardig en komen ze tot leven voor je?

3c. Wie van de twee spreekt je het meest aan, en waarom?

3d. Wie van de overige personages vind je het meest boeiend, en waarom? (Het mogen er ook meer dan één zijn.)

3e. Als het gaat over archeologie, hiërogliefen, de Bijbel en geschiedenis kun je de rollen van Nicolas en Gina zien als deskundige en amateur, of als meester en leerling. Gaandeweg het verhaal lijken die rollen af en toe omgedraaid. Is dit een logische twist in het verhaal, of zie je het als inconsequent?

Vraag 4: Titel en thema's (klik hier voor de link)

4a. Op pag. 210 mag Lucas de paradijsscherf uit Damascus in de Kist van de onware Genesisteksten leggen. Denk je dat een dergelijke verzameling teksten in het echt bestaat? Motiveer je antwoord.

4b. Wat is de belangrijkste reden (in het boek) dat deze teksten nooit openbaar gemaakt mogen worden?

4c. De titel van het boek De geheime oorsprong wordt niet alleen met betrekking tot de Genesisteksten genoemd. Welke andere verwijzing naar de titel spreekt jou het meest aan? Motiveer.

4d. Welke drie thema's uit het boek springen er voor jou uit? Leg uit.

Vraag 5: Quotes (klik hier voor de link)

"Als ik het u verder uitleg, ontneem ik u de kans het te begrijpen. Uw zoektocht is volbracht, en net begonnen."

In dit boek staat een aantal mooie quotes. Bovenstaande op pagina 337 is er één van.

5a. Wat vind je van deze quote en wat wordt er mee bedoeld?

Lees nu eerst de antwoorden van je medelezers op vraag 5a.

5b. Noem één quote die nog niet genoemd is. Waarom springt deze er voor je uit?

Vraag 6: Ribbroederschap (klik hier voor de link)

6a. Het Ribbroederschap blijft door het hele boek een onzichtbare, dreigende en grootse macht met tentakels over de hele wereld. Als ik het broederschap in één zin moet weergeven, zeg ik: Het Ribbroederschap is een geheime rechts-extremistische afsplitsing (afdeling) van de Maltezer Orde.
Ben je het hier mee eens? Beschrijf het broederschap in één zin.

6b. Alle ribsoldaten hebben een ingebouwde microchip (tevens explosief). Waarom, en waar doet het aan denken?

6c. De Hoogste Broeder: wie is hij, en welk karakter heeft hij?

6d. 'Wij helpen God die onalmachtig is.' Met die zin sluiten de ribbroeders het gebed af. Wat zegt deze zin over het broederschap?

6e. Wat wil je zelf nog kwijt, of vragen over het Ribbroederschap?

Vraag 7: Op het witte doek (klik hier voor de link)

Stel dat De geheime oorsprong van Tom Vanderlaken wordt verfilmd. Een aantal van jullie heeft daar in de voorgaande vragen al naar gerefereerd.

7a. Welke acteurs (nationaal en/of internationaal) spelen de rollen van Nicolas, Gina, (vader) Chimanti en Lucas?

7b. Welke scène(s) moet(en) zeker verfilmd worden, en waarom?

7c. Welke bestaande song, of muziekstuk wordt de soundtrack?

7d. Naast de film komt er ook een Nederlandstalig luisterboek. Wie moet het boek voorlezen? (Het mag niet de auteur zelf zijn.)

Vraag 8: De oorsprong (klik hier voor de link)

Op pagina 286 en 287 staan de volgende zinnen van Nicolas en Gina: "Het oostelijke paradijs ligt in de Hoorn van Afrika." "...hebben we er als wetenschappers al die eeuwen vanuit een verkeerd perspectief naar gekeken." "Beangstigend..."

8a. Wat vind je van deze ontdekking, en waarom wordt het als beangstigend betiteld?

Tijdens de ballonvaart hebben Nicolas en Gina het over de Blue Marble en hoe die foto uit 1972 de kwetsbaarheid van de aarde (Gina) en de oorsprong (Nicolas) vastlegde.

8b. Hoe interpreteer je dit, en ben je het er mee eens? Hoe kijk jij aan tegen deze beroemde foto?

De Masai op pagina 340 en 341 heeft het over de god Engai die voortkomt uit de aarde en zowel vrouwelijk als mannelijk is.

8c. Stel we zouden geloven dat Engai al eeuwenlang onze God is. Hoe zou de wereld, de mensheid etc. er nu uit hebben kunnen zien? Je mag het zo groot(s) maken als je wilt.

Vraag 9: Genre (klik hier voor link)

Bij de inschrijving van deze leesclub werd De geheime oorsprong aangeduid als literaire thriller, en onder die noemer staat het boek (nog steeds) op Hebban. Op de cover staat historische fictie.

9a. Onder welk genre past dit boek volgens jou het beste, en waarom? (Mag ook een heel ander genre dan bovenstaande twee zijn.)

9b. Had je je voor de leesclub ingeschreven als het Hebban-label historische fictie was geweest? Waarom wel/niet?

9c. Zou je opnieuw een fictief boek van Tom Vanderlaken lezen? Waarom wel/niet?

Vraag 10: Vergeten vragen (klik hier voor link)

Vandaag de laatste vraag over De geheime oorsprong en daarmee is het een mooi moment om de bal bij jullie te leggen.

10. Wat is die ene brandende vraag die ik niet gesteld heb? Stel hem hier! En het zou erg leuk zijn als iedereen elkaars vraag wil beantwoorden, zodat we er een spetterende einddiscussie van kunnen maken. Succes!

Rest mij alleen nog om jullie te bedanken voor deze fijne leesclub en voor jullie betrokkenheid. En uiteraard ook Tom Vanderlaken bedankt voor alles wat je met ons deelde.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tom Vanderlaken

Tom Vanderlaken

Tom Vanderlaken is het pseudoniem van een wetenschapsjournalist die jarenlang we...