De hemel is van blik van Keisha Bush

op 04 mei 2022 door

Over het boek

Door een onbekende koranleraar worden Ibrahimah en Etiènne meegenomen vanaf het platteland naar de stad Dakar. De ouders van de zesjarige Ibrahimah zijn ervan overtuigd dat hij met zijn neef Etiènne naar de koranschool gaat, maar als de jongens in de stad zijn aangekomen, worden ze de straat op gestuurd om te bedelen en de zakken te vullen van maraboet Ahmed, de koranleraar. Hun bittere lot kent twee kanten: ze moeten zowel de wrede maraboet binnenshuis als het rauwe bestaan op de straat overleven. Alleen wanneer ze elkaar beschermen en voor elkaar opkomen, maken ze een kans om heelhuids naar hun ouders terug te keren. De hoop dat ze op een dag weer herenigd zullen zijn met hun familie, is het enige wat de jongens op de been houdt.

Leesfragment

Dit schrijnende maar hoopvolle verhaal laat zien hoe sterk we zijn als we geen andere keuze hebben dan te overleven. Spreekt de roman je aan en is dit voor jou het moment om kennis te maken met auteur Keisha Bush? Hieronder vind je alvast een sneak preview van De hemel is van blik.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Tijdens haar werk in Dakar, de hoofdstad van Senegal, merkte ze op hoe groepen jongens op straat rondhingen en om geld bedelden. Hun leeftijden varieerden van drie tot twaalf jaar oud, waren vuil en liepen op blote voeten. Van haar vrienden hoorde ze dat ze 'talibé' werden genoemd. Het was de bedoeling dat de jongens een religieuze opleiding kregen. Om nederigheid te leren en geld in te zamelen, werden ze de straat op gestuurd om te bedelen. Dat geld brachten ze terug naar maraboets, mannen met een hoge religieuze positie.

'My American friends who had lived in the country much longer than I, said they didn’t give the Talibe money, just food, as the kids were required to bring the money back to their Marabout. In their view, not giving the kids money was a way of rejecting the Marabouts and their alleged abuses of the boys.'

Bush zag met eigen ogen welke uren de kinderen werkten, ze waren om zeven uur 's ochtends al op de been en hingen 's avonds rond voor de laatste restjes eten en geld om elf uur 's avonds. De hemel is van blik is gebaseerd op deze talibé, en twee van hen in het bijzonder. Hoewel ze zichzelf wat vrijheid heeft gegeven met betrekking tot specifieke feiten, zijn de omstandigheden van de jongens op waarheid gebaseerd.

Hoewel ze in 2006 een non-profit oprichtte om de talibé in Dakar te helpen, ontdekte ze al snel dat het niet genoeg was. 'I needed to do something to bring attention to the story of these boys,' vertelt ze op haar website. Dat werd het schrijven van haar debuutroman De hemel is van blik. Ze wilde de wereld vertellen over deze jongens, maar voelde zich tegelijkertijd ook schuldig tijdens het schrijven.

'Guilt that I didn’t give the boys like them money more often. I didn’t learn of the depth of the physical abuses the boys suffer until later when conducting my research for the novel, and when I did, I knew their plight needed a bigger platform. I decided to use fiction as the medium because it allowed me to extrapolate that which I was not able to witness first hand in my time there, while weaving in parts of my own firsthand experience in Senegal that were important context to represent.'Reacties op: De hemel is van blik van Keisha Bush

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Keisha Bush

Keisha Bush

Keisha Bush behaalde een master in Creative Writing. Na een carrière in het bed...