Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel: sterrenregen voor verrassend sterk thrillerdebuut

op 22 maart 2016 door

Het is 1 april 2016 en op deze dag wordt bekendgemaakt wie de deelnemers aan de leesclub De Jager variant - Het narrenmat van Ron Hartman zullen zijn. Deze thriller is, zoals Ron zelf zegt, zijn echte debuut en is het eerste deel van een tweeluik over AIVD-agent Erik de Jager. Aan de deelnemers de uitdaging om het boek, dat in eigen beheer is uitgegeven, te lezen, te bespreken en te beoordelen.

Het verhaal
Erik de Jager, communicatie- en ICT-specialist bij de AIVD, is undercover en tewerkgesteld bij de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse bedrijf Business Relations Incorporated. Hij moet achterhalen hoe het komt dat geheime ontwikkelingen van Nederlandse topbedrijven worden gestolen en vroegtijdig, maar ook onder een andere naam, op de markt komen. Erik komt erachter dat hij met de Amerikaanse maffia te maken heeft en stopt met zijn opdracht. Hij duikt onder, maar nadat hem een persoonlijk drama overkomen is, verschijnt hij weer in het openbare leven. Erik zint op vergelding en maakt jacht op hen die verantwoordelijk zijn voor zijn leed. Ondertussen zitten zowel binnenlandse als buitenlandse organisaties en veiligheidsdiensten achter hem aan.

Ontvangst en verwachting
De deelnemers waren, nadat ze het boek ontvingen, blij verrast dat het gesigneerd bleek te zijn. Roosje en JRV maken ook een opmerking over de vormgeving: spannend en geslaagd. Vóór deze leesclub kenden de deelnemers Ron Hartman niet, dus een verwachting over de auteur zelf was er niet. Wel verwachten de deelnemers dat Het narrenmat een spannend boek zal zijn.

Tijdens het lezen
De meningen over het begin van het boek zijn enigszins verdeeld. TussenDoortje vindt het aanvankelijk zelfs vaag, maar desondanks wil ze wel meer weten en daarom pakt het verhaal haar toch ook wel weer. Jeroen Mulder vond de namen in het begin wat verwarrend, maar vanaf het moment dat hij echt in het verhaal zat, had hij daar geen enkel probleem meer mee. Het landgoed van Erik de Jager zorgt voor een aantal vraagtekens, maar de vraag die Lieke hierover aan Ron Hartman stelde gaf veel duidelijkheid. Omdat dit het debuut van Ron is, kende niemand zijn schrijfstijl, die, zo blijkt uit de reacties, vlot en prettig wordt gevonden. Zowel Wendy Koedoot als JRV merken op dat zijn stijl en methodiek wel wat weg hebben van die van Robert Ludlum. Een groot compliment aan het adres van de auteur. Ook lovende woorden over de opbouw van het verhaal: deze vond men goed, het heeft een toenemende spanning en voldoende verrassingen. Onder andere Femke gaf aan dat ze niet met lezen kon stoppen en Kees van Duyn zegt dat je al vanaf het eerste hoofdstuk nieuwsgierig wordt gemaakt. De verwachting van de deelnemers dat het en spannend boek zou worden, is uitgekomen. Kwekje vindt het einde helaas te open en KaWest vindt het wel jammer dat niet al haar vragen zijn beantwoord en hoopt dat deze in het tweede deel beantwoord worden. Naar dat tweede deel wordt door zo goed als alle deelnemers uitgekeken.

Vragen aan de auteur
In deze leesclub konden ook vragen aan Ron Hartman worden gesteld. Ron beantwoordde deze vragen snel en met veel plezier. Hij nam er ook alle tijd voor en de vragen zorgden er bij hem voor dat hij zaken weer eens tegen het licht hield. Hieronder een paar van de aan Ron gestelde vragen:
Marcel van Ommen vraagt zich af of Ron nog overwogen heeft om het bij één boek te laten zodat iedereen naar eigen inzicht kan invullen wat er met Erik en Alexandra gebeurt. Het antwoord van Ron is dat hij niet in boeken, maar verhalen denkt en dat De Jager variant voor hem dus één verhaal is. Het narrenmat is voor hem niet af en omdat er in het tweede deel, het dame eindspel, een belangrijk aspect zit dat dit boek absoluut noodzakelijk maakt.
ChantalH hoopt dat Ron het gezin van Erik niet vergeet in het vervolgverhaal. Ze vraagt of ze ergens gevangen zitten en zo ja, waar. Ron's antwoord is dat hij hen zeker niet vergeten is. Hij kan er echter niet veel meer dan dit over loslaten.

Eindoordeel
De twaalf actieve deelnemers aan de leesclub hebben De Jager variant - Het narrenmat goed gewaardeerd. Twee van hen gaven het boek drie sterren, twee vonden het vierenhalve ster waard en de overige acht gaven het boek vier sterren. Dit komt neer op een gemiddelde (op 0,1 ster afgerond naar boven) van vier sterren en dat is zonder meer een goede score. Ron Hartman geeft in zijn dankwoord aan dat hij bijzonder blij met deze voor hem onverwacht hoge waardering.


Reacties op: Eindoordeel: sterrenregen voor verrassend sterk thrillerdebuut