Eindverslag: Een mooie sprong

op 24 maart 2022 door

Op 15 februari kregen we allen het verlossende mailtje, we mochten zetelen in de Hebban leesclub De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam van Stefan Raatgever, een jeugdroman over Alec en Björn, een verhaal over liefde en het worstelen met je identiteit. De deuren van het leesclub gingen open en vooral de zin ‘leuk ik mag meedoen’ galmde door het leesclubcafé! Aan enthousiasme was er hier in deze leesclub zeker geen gebrek. Wat zeker een meerwaarde was de aanwezigheid van de auteur in deze gezellige leesclub.

f069d0e09eab3419f3e1d54ba69f2291.jpg

Onze verwachtingen:

Terwijl we wachtten op ons boek, bleven we natuurlijk niet stil zitten. Wat waren onze verwachtingen? We waren het eens dat dit verhaal realistisch moest blijven en emoties voelbaar.

KarinvdZee: Mijn verwachting is dat er veel emoties beschreven worden. En dat ik meevoel met de hoofdpersoon, doordat ik een kijkje in zijn hoofd krijg. Ik denk dat 't hier en daar ook wel spannend is. De titel doet vermoeden dat de hoofdpersoon wankelt, maar toch staande blijft.

Nina: De titel is ontzettend intrigerend en de achterflap omschrijving vertelt mij dat ik als lezer op reis zal gaan met Alec in zijn zoektocht naar persoonlijke identiteit en zelfacceptatie. Hiernaast klinkt Björn als een mysterieuze jongen wat het voor mij ook interessant maakt om in het verhaal te deuken en zijn mysterie te kunnen gaan ontrafelen.

Schrijfstijl & opbouw:

De jongen die sprong en zacht terechtkwam is het debuut van Stefan Raatgever, de auteur werkte tien jaar met pauzes aan Alec’s verhaal. Over de schrijfstijl waren we het niet helemaal eens, waar het merendeel de schrijfstijl aangenaam vonden, vroegen enkele deelnemers zich af of het taalgebruik wel pasten bij de leeftijd van het hoofdpersonage Alec. Na een leuke discussie waren we het allen wel eens dat dit verhaal zeker geschikt is voor jongeren in de bovenbouw (16+).

Dirk-Jan: Het is duidelijk geen zware roman, qua schrijfstijl. Het is losjes geschreven, de zinnen zijn niet te lang, de woorden niet te ingewikkeld. En daardoor leest het heerlijk vlot.

Richard: De schrijfstijl is voor mij recht toe recht aan. Heldere duidelijke formuleringen van zinnen en niet te lang of te kort. Het verhaal nodigt echt uit tot lezen wat ik dus ook in één middag gedaan heb.

Linda: Het boek begint meteen met mooie metaforen. Deze komen gedurende het hele boek terug. Dit maakt het verhaal levendig, grappig, maar op sommige momenten voegt het ook emotie toe.

Marijke: De opbouw was voor mij heel helder en uitnodigend. Eerst al die grote indeling van Proloog, deel 1 de sprong , deel 2 de landing, dan Alec zijn playlist en tot slot de titelsong. En vervolgens de mooie afgeronde kortere hoofdstukken die elk met een stuk songtekst ingeleid worden.

Nina: Ik moest persoonlijk best wennen aan hoe de schrijver bepaalde dingen vertelde/wegzette in zijn verhaal. Hierbij gaat het voor mij dan meer om de toon en uitspraken. Het boek begon met wat in mijn ogen vrouwonvriendelijke uitspraken en slutshaming. Dit is voor mij best een no go als ik een leuk verhaal wil lezen. Erg jammer vond ik dit want het idee van het verhaal sprak me wel aan. De uitvoering in schrijfstijl dus helaas minder.

Aanrader:

Hoe zouden wij het boek in een beperkt aantal woorden aanraden, we lieten onze fantasie de vrije loop en wie weet staan hier de toekomstige promotiequotes klaar!

Leonie: Zoeken naar liefde, springen en terechtkomen.

La vida es bella: Sprong in het duister - wie doet licht aan?

Timetravel: Liefde in vele vormen; een jeugdige coming out.

Realistisch:

Tijdens het bespreken van onze verwachtingen waren we het eens: dit jeugdig coming out verhaal moest leunen tegen de realiteit. De eensgezindheid was groot in ons gezellig leesclub, de auteur was zeker trouw gebleven aan échte emoties zonder deze zeemzoet voor te stellen.

MireillePz: Ik vind het verhaal zeker wel realistisch, natuurlijk is de situatie om Bjorn geromantiseerd, maar wel dusdanig dat het nog steeds echt kan gebeuren.

Teddy12: Zeer realistisch, voor velen een grote steun om uit de kast te komen.

Een streepje muziek:

Elk hoofdstuk begint met een songtekst die aansluit op de gemoedstoestand van het hoofdpersonage Alec: vonden we dit een meerwaarde aan het verhaal? Voor sommige onder ons was de muziek een meerwaarde toch vonden enkelingen de muziek niet écht nodig om zich te verplaatsen in het verhaal.

Francisca: Ik vond het leuk en anders dan anders. Het was maar een paar keer dat er ook iets van de songtekst voor mij heel duidelijk terugkwam in het hoofdstuk. Een leuke aanvulling vond ik ook de playlist op Spotify van de auteur die ik al meermaals geluisterd heb.

Marijke: Ik kan me voorstellen dat dit voor middelbare scholieren een mooi pluspunt van dit boek is. En dat de docenten muziek, Nederlands en maatschappijleer hiermee een mooi handvat hebben voor een project. Inhoudelijk vond ik dit geen meerwaarde geven aan het verhaal, omdat de teksten en de muziek hierin niet terug komen. Het blijft bij een inleiding.

Conclusie:

De meeste lezers hun verwachtingen waren ingelost, enkele deelnemers misten hier en daar wat spanning of mysterie en bleven wat hangen aan het open einde. Waar sommige deelnemers riepen op een vervolg van Alec’s verhaal, hadden andere hier geen behoefte aan en vonden Alec’s verhaal mooi afgerond. Toch bleef het voor de meesten onder ons een prettige leeservaring en een bemoedigend boek dat verplicht op de schoollijst moet staan.

Timetraveler: 'De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam' laat zich goed lezen door zowel volwassenen als pubers, benadrukt het belang van liefde, warme en gezien worden in verschillende facetten van het leven en is een verfrissend coming-of-age verhaal.

Michelle: Voor mij was het echt een PAGETURNER. Ik geef 5 sterren
Een boek die mij zo boeit dat ik hem in een dag uit heb, verdient gewoon 5 sterren.

La vida es bella: LGTB+ : alhoewel de G of de H in dit boek centraal staat, zal het toch een steun voor de hele gemeenschap zijn. Hoe oud of jong je ook bent en je worstelt met gevoelens over je geaardheid: dit verhaal is echt een aanrader!

Richard: Een verhaal wat lekker wegleest zonder een al te hoge spanningsboog.
Vergis je echter niet; het is een bitterzoet verhaal. De kwalificatie achterop het boek (Brokeback Mountain in de Nederlandse polder ) geeft al een behoorlijke indicatie.

Voor we de deuren achter ons dicht deden moesten we natuurlijk kleur bekennen, sterren werden uitgedeeld met 2x5, 4x9, 3x3 en 1x2 sterren sluiten we deze leesclub af met een mooi gemiddelde van 3,8 sterren!

Ik wil jullie allen bedanken voor jullie antwoorden en mooie persoonlijke verhalen, het was een plezier om deze leesclub te coördineren. Een dikke dank je wel aan Stefan Raatgever om al onze vragen te beantwoorden, je gaf ons een mooie kijk achter de schermen van dit boek. Deze leesclub en verhaal heeft ons zeker één ding geleerd ‘blijf gewoon jezelf, gooi angsten overboord en spring’!

WendyReacties op: Eindverslag: Een mooie sprong

Meer informatie