Vraag 8 - Schrijfstijl

op 19 juli 2021 door

Wat vinden we van de schrijfstijl?

Enkele aspecten van de stijl bespraken we al, zoals de verschillen in gebruik van perspectief, de soms korte hoofdstukken vanuit het perspectief van Leie en dat er verschil zat in de manier van schrijven als het Meeus, Anton, Leie of Dirk betrof. Nu kunnen we de schrijfstijl op nog veel meer manieren bespreken. Of het boek makkelijk te lezen is of juist moeilijke zinnen bevat, of er korte of lange zinnen gebruikt worden, of er sprake is van metaforen, mooie beeldspraak of neologismen, Misschien vind je het taalgebruik heel mooi, of juist plat (ik zag dat iemand het zo verwoordde) of heel verheven, zakelijk of juist barok? 

Zoals bijna bij elke vraag heb ik een stuk theorie van internet geplukt om meer zicht te krijgen op stijl.

Bron: Cambiumned.nl

Als je het hebt over stijl van een schrijver hebt, bedoel je alles wat opvallend is aan zijn taalgebruik. Als je een beoordeling van de stijl van een schrijver moet geven, let je op:

* Zijn de zinnen kort of lang?

* Gebruikt de schrijver veel/weinig bijvoeglijke en/of zelfstandige naamwoorden?

* Is de tekst moeilijk of makkelijk geschreven?

* Gebruikt de schrijver vaak de lijdende/bedrijvende vorm (de bedrijvende vorm is directer, zorgt voor meer beleving)? [Ik heb geen idee wat hiermee bedoelt wordt? Weet iemand dit?]

* Is de tekst in de verleden/tegenwoordige tijd geschreven? De tegenwoordige tijd zorgt voor meer betrokkenheid, de verleden tijd schept wat meer afstand.

* Heeft de schrijver een voorkeur voor bepaalde leestekens? Puntjes (….) bijvoorbeeld kan je gebruiken om spanning op te wekken.

* Maakt de schrijver veel gebruik van ironie? De schrijver zegt het tegenovergestelde van wat hij bedoelt. Hij spot met bepaalde zaken of zichzelf (zelfspot) en maakt veel gebruik van neologismen (nieuwe woorden) en stijlmiddelen als overdrijvingen, understatements en beeldspraak.

  

2f7c29431259c6567d5797d8afc1c06d.jpeg

 

Vraag 8 

  • A. Wat maakt deze roman bijzonder als we kijken naar de schrijfstijl?

  • B. Hoe heb jij die stijl ervaren? Leg ook uit waarom.

  • C. Heb je een voorbeeld van een bijzondere metafoor?

  • D. Heb je een mooie of bijzondere quote die je wilt delen?

 Reacties op: Vraag 8 - Schrijfstijl

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Machteld Siegmann

Machteld Siegmann

Machteld Siegmann (1972) is geboren in Krimpen aan den IJssel. Ze studeerde Nede...