Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag - De kluizenaar

op 03 mei 2018 door

Eensgezindheid alom!

Auteur
JØrn Lier Horst (1970) is een Noorse politieman en auteur. Door zijn ervaringen te verwerken in zijn boeken vormen ze een combinatie van fictie en facts.

De kluizenaar
Dit boek is in de oorspronkelijke William Wisting-serie al nummer negen. Sinds 2016 brengt Uitgeverij A.W. Bruna een kwartet op de markt. De nummers zeven tot tien uit de serie worden uitgebracht als onderdeel van dat kwartet. Dit geeft nieuwe lezers de kans om in te stappen. Bijgevoegd bij het eerste deel van het kwartet, Rode sneeuw, zat namelijk een kort overzicht van de serie tot en met deel zes.

De dood is zeer dichtbij William Wistings privéleven gekomen. Drie huizen naast het zijne wordt het lichaam aangetroffen van een man die voor zijn tv zit. Hij blijkt daar al vier maanden zo te zitten. De politie treft geen sporen van geweld aan, maar Viggo Hansens dood is toch zeer verontrustend, omdat kennelijk niemand hem al die maanden gemist heeft. Een journalist kan de zaak niet loslaten - Line, William Wistings dochter. Zij besluit te onderzoeken wat het levensverhaal is van de kluizenaar Hansen. Dan wordt er in het bos opnieuw een lichaam gevonden. Ook deze man lijkt er al een hele tijd gelegen te hebben. Een opmerkelijke vondst op zijn lichaam vormt het startpunt van een van de grootste klopjachten in de Noorse politiegeschiedenis.

De deelnemers aan de leesclub
Evy, Elly, Marja, Marina, Alexandra, Robert, Bianca, Lieve, Anna, Cecile, Jack, Jos, Heleen en Linda gingen er onder leiding van coördinator Evy helemaal tegenaan!

De leesclub
Aangezien het een seriedeel is, hadden sommigen van ons al eerder kennisgemaakt met William Wisting. Voor andere deelnemers was dit de eerste kennismaking (waar hopelijk in de toekomst dan een vervolg op komt).


De cover van het boek kon niet iedereen bekoren. De meningen waren eigenlijk erg uiteenlopend. Anna vindt de cover eenvoudig en mooi. Robert vraagt zich vooral af wat de afbeelding met het verhaal te maken heeft en zou het boek op de cover nooit hebben uitgezocht. Cecile heeft het gevoel dat de cover niet origineel genoeg is. Alsof ze het al eerder heeft gezien.

William is het hoofdpersonage van het boek, maar ook dochter Line komt uitgebreid aan bod. Jack mocht beide personages wel. Elly zegt dat Line haar eigen plan trekt en dat het net daarom zo geloofwaardig overkomt.

De plot is erg belangrijk in een thriller. Voldoet het plot van De kluizenaar aan de verwachtingen? Marina zegt dat de lezer mondjesmaat delen van het plot voorgeschoteld krijgt en dat de puzzelstukjes uiteindelijk mooi in elkaar passen. Alexandra heeft net wat moeite met de korte hoofdstukken. Ze heeft het gevoel alsof de uitgeverij/auteur denkt dat de lezer intellectueel niet capabel genoeg zou zijn. Ook vindt zij de plot iets te voorspelbaar.

Spanning en geloofwaardigheid zijn ook twee belangrijke aspecten. De twee moeten elkaar in evenwicht houden. Want je wil het als auteur zo spannend mogelijk maken, zónder daarbij helemaal uit de bocht te vliegen zodat niemand je nog gelooft! Lieve leest genoeg kranten om toe te geven dat de situaties in het boek jammer genoeg erg geloofwaardig zijn. Eigenlijk was iedereen het daar wel mee eens. Het verhaal is geloofwaardig neergezet, misschien net doordat er niet te diep op de moorden ingegaan wordt (Alexandra).
Jos voelt de spanning vooral door het samenkomen van de beide verhaallijnen. Linda vindt dat de ontknoping erg verrassend is en dat er een goede opbouw in de spanning zit naar het einde toe. Bianca is het daarmee eens en benoemt dat er een langzame opbouw is en dat ze dat eigenlijk wel erg prettig vindt. Evy heeft vooral een voldaan gevoel door de ontknoping.

Net zoals de andere deelnemers, vindt Heleen dat de enorme eenzaamheid die vernoemd wordt in dit boek erg schrijnend is. Hoe kan het dat iemand al maandenlang dood in zijn huis zit zonder gemist te worden? Ze noemt het een afspiegeling van onze egoïstische maatschappij.

Marja zou dit boek, én de rest van de serie, graag verfilmd zien. Ze wil in ieder geval ook de andere boeken met William Wisting lezen na deze kennismaking.

Eindoordeel
Wat is de deelnemers vooral bijgebleven en welke kreet omschrijft het beste hun gevoel over het boek? Er lijkt erg veel eensgezindheid te zijn in ieder geval!


Anna:
Een plezierig te lezen boek voor de liefhebbers van een spannende politieroman uit Scandinavië .

Jos: De schrijver heeft oog voor detail en laat niet veel aan de verbeelding over. De apotheose van het verhaal is zonder twijfel de verrassende en heel goed geschreven plot.

Linda: Een kluizenaar? Zo noemen we ze. Mensen op de vlucht die tenslotte ondergronds gaan. Ze nemen de identiteit en het anonieme bestaan over van een persoon die toch door niemand gemist zal worden!

Evy: Dit was mijn eerste kennismaking met de schrijver Jørn Lier Horst en ik was best wel benieuwd naar diens schrijfstijl en ik moet zeggen dat deze me zeer goed is bevallen. Hij schrijf zeer vlot en weet hoe hij spanning op weet te bouwen tot de laatste letter.

Marja: Het verhaal wordt zeer gedetailleerd verteld. Soms zelfs te gedetailleerd waardoor het lezen vertraagd wordt en er geen ruimte meer is voor je eigen fantasie. De spanning wordt gedoseerd opgebouwd. Na de introductie van de potentiële daders worden deze één voor één afgeschreven totdat de werkelijke dader zich meldt. Het plot zit dan ook goed in elkaar en het boek heeft een spectaculaire ontknoping.

Alexandra: Dit boek kabbelt verder in de rustige trend van Rode sneeuw, wat wel spijtig is. Ik had graag wat meer evolutie en diepgang gezien, de participatie van de FBI in dit verhaal vult dit ook niet op. Er blijven enkele losse eindjes onbeantwoord, maar toch wil ik het vierde deel van dit kwartet ook lezen. Het is een ideaal boek om mee te nemen op vakantie, het vergt niet te veel inspanning om bij te blijven.

Jack: Horst schrijft op een zeer boeiende manier, er waren geen saaie kanten aan het verhaal, terwijl het verhaal wordt gekenmerkt door grondige, realistische kennis van de "Krimwereld". Een bijzondere en positieve kennismaking met de auteur Jörn lier Horst en dit heeft ervoor gezorgd dat ik al zijn andere boeken ook zeker ga lezen.

Bianca: De spanning bouwt zich in het loop van het verhaal op en ik vond het pas echt een pageturner worden op het moment dat je verbanden in beide verhaallijnen gaat zien.

Marina: Jørn Lier Horst weet op een sublieme wijze de barre winterse sfeer uit het Hoge Noorden te verwoorden. Hoofdstuk na hoofdstuk weet hij de spanning op de bouwen met een verrassend einde als beloning

Elly: Eenzaamheid maar ook de zoektocht naar een seriemoordenaar, de moeizame relatie tussen de politie en de media en het samenwerken me de FBI zijn belangrijke thema's in dit boek

Robert: De kluizenaar is een heerlijk boek om te lezen en Jorn Lier Horst zorgde, mede door beschrijving van de sneeuw en de gure winterse omstandigheden, voor een voor mij ijskoude verrassing, die smaakt naar meer.

Heleen: Wanneer beide verhaallijnen van vader en dochter samenkomen begint de spanning zich op te bouwen tot een bijzonder slot.

Cecile: Het boek was voor mij nét niet spannend genoeg.

Lieve: Spannend verhaal dat heel sterk wordt opgebouwd en een plot die toch een beetje onverwacht uit de hoek komt.

Waardering
Er werd maar liefst tien keer 4 sterren gegeven. Eén keer mocht het boek vijf sterren in ontvangst nemen. Daarnaast kreeg het nog vier keer drie sterren. Dit komt op een mooie eindscore van 3,8. Als we dit vertalen naar afgeronde sterren krijgen we daarmee een kleine 4 sterren voor De kluizenaar.

Bedankt iedereen om actief deel te nemen en tot de volgende keer!
Groetjes,
EvyReacties op: Eindverslag - De kluizenaar

Meer informatie

Gerelateerd