Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Is De meisjes een terechte zomerhype?

op 01 juni 2016 door

Is De meisjes een terechte zomerhype?

Met veel enthousiasme zijn 50 lezers begonnen aan de leesclub en buzzboek De meisjes van Emma Cline. De uitgeverij over De meisjes: “Hét grote debuut dat dit jaar in de USA verschijnt: klassiek coming of age-verhaal, gesitueerd in 1969, over een meisje dat onder de invloed komt te staan van de vrouwelijke leden van een gewelddadige commune”.
In dit verslag lezen jullie wat wij er van vonden. Is het een hype? Voldoet het aan de verwachtingen? Of viel het tegen en zijn we (lichtelijk) teleurgesteld?

Over de meisjes
Emma Cline voert ons mee naar de explosieve zomer van 1969, naar de zinderend hete straten van Marin County, Californië, in het hoofd van een 14-jarig meisje, de verveelde en zwaarmoedige Evie. Ze staat eenzaam tussen twee pasgescheiden ouders, vol van een wanhopige rusteloosheid, maar vindt steun in de toevallige vriendschap met het oudere en intrigerende meisje Suzanne. Verbijsterd dat er eindelijk iemand is die haar ziet staan, komt Evie al snel terecht in een commune waarvan zeer binnenkort de hele wereld de naam zal weten, en wordt ze verleid door diens waanzinnige leider. Sneller dan ze ooit had kunnen vermoeden wordt ze meegezogen in een wereld vol misdaad en geweld.
Emma Cline's verhaal over een stuurloos meisje tegen het einde van de roerige jaren '60 levert een ontzagwekkend, trefzeker onderzoek op naar de werking van macht, hoe angstaanjagend beïnvloedbaar een pubermeisje kan zijn, en hoe ver zo'n meisje zal gaan om gezien en geliefd te worden.

Leesclubcafé
Op het leesclub/buzzboek hoeven we deze ronde niet te wachten. De vijftig lezers ontvangen allemaal een e-book van de uitgever. De meeste lezers melden zich dan ook snel in het leesclubcafé en het lezen kan beginnen. Het is een gemengde groep die één passie gemeen heeft en dat is lezen. De meisjes staan snel op alle e-readers en de eerste reacties komen binnen.

Edakanja (Anja Smulders)
Heel leuk dat ik weer mee mag doe, naast het vrijwilligerswerk voorlezen aan peuters ben ik een echte lettervreter. Maar vind het vooral leuk om met elkaar over een boek van gedachte te wisselen. Ben 67 jaar doe ook mee aan de challenge en van de 25 boeken heb ik er al 18 gelezen dus dat gaat zeker lukken. Heb ook een privé leesclub met 7 personen die 1 keer per maand samen komen om een boek wat we gelezen hebben te bespreken. Heb niet echt een voorkeur voor auteurs maar hou wel van afwisseling. Zoals spanning en literatuur af te wisselen. Iedereen die mee doet heel veel leesplezier. groet Anja

Tijdens het lezen komen steeds dezelfde woorden naar voren. Ik mis het “wauw” gevoel wordt regelmatig gezegd. De meisjes is rauw geschreven. De puurheid van het verhaal is bijzonder.

TineM zegt:
Ik ben op pagina 100. Het doet me van sfeer en stijl wat denken aan 'Het smelt' van Lize Spit (ook een debuutroman). Hoewel het verhaal heel rauw is, vind ik het wel intrigerend. Je voelt dat er nog een ontknoping gaat volgen en dat maakt het ook spannend.

De meisjes is geen boek dat we snel uitlezen. De traagheid komt iedereen tegen en de ene vindt dit fijn en de andere kan hierdoor het boek makkelijk weg leggen. Er komt veel informatie voorbij en dan is geconcentreerd lezen het best om te doen. We lezen vaker stukjes terug omdat we de verhaallijn missen of niet meer weten wie een personage ook al weer was.

De meisjes gaat over de Manson Family maar dit wordt met geen woord benoemd. De meeste kennen deze geschiedenis van eind jaren zestig.

Nel Crea zegt:
Ik ben bijna op de helft van het boek. Het is wel even wennen de schrijf stijl maar ik geniet ervan. Vind het puur, rauw en ook wel heel eerlijk. Snap wel dat het in die tijd zo ging. 

Leesclubdiscussie

Aan de hand van tien verschillende vragen wordt er door de deelnemers over het boek gediscussieerd. Over de schrijfstijl van Emma Cline zijn de meningen verdeeld.

Zo vindt Annetde stijl “te bloemig met overdreven woordspelingen die het verhaal ongeloofwaardig maken”.

Anoushka daarentegen vindt: “De schrijfstijl is mooi en fijn, ik heb het boek af en toe even weg moeten leggen, zo heftig kwam het binnen”.

Kwam De meisjes bij alle deelnemers zo heftig binnen? De traagheid van het verhaal kwam al eerder ter sprake en ook al waren de meeste reacties op de schrijfstijl redelijk positief, kon dit bij velen het verhaal zelf niet helemaal goed maken.

Zo merkt Lien op: “ De auteur kan prachtige zinnen schrijven, echt héél mooi, maar voor de rest vond ik het vervelend, vermoeiend en verwarrend”.

Of zoals Esther het kort en bondig formuleert: “Knap geschreven, maar inhoudelijk mwah…”.
En voor Anne was het zo lastig lezen dat ze er mee is gestopt.

Eindoordeel

De verwachtingen ten aanzien van het boek waren divers. Sommige deelnemers waren wel degelijk getriggerd door de hype er omheen, anderen probeerden hierdoor er juist onbevangen in te gaan. Het eindoordeel van de deelnemers, is De meisjes van Emma Cline een hoogvlieger of toch een hype?

Astrid:Ik vind de hype echt zwaar overdreven. Ik zou het boek niet nog een x lezen. Ik had er meer van verwacht en ik heb echt moeite moeten doen om het uit te lezen, 2 sterren”.

Anoushka: “Ik vind het een super boek, precies wat ik verwacht had en hoopte.Een prachtig coming of age verhaal, 5 sterren

De meningen over de meisjes lopen erg uiteen. Kunnen we hierdoor spreken van een geslaagd debuut? De leesclub is niet overtuigd. Van de 30 beoordeling geven 7 lezers 3,5 ster of meer, 13 lezers geven 3 sterren en de overige tien lezers geven 2 sterren. Gemiddeld komt De meisjes uit op 2,9 sterren.

Met deze beoordeling kan de leesclub alleen maar aangeven dat je dit boek niet zomaar onder de hype bestseller kan plaatsen. De meisjes is een debuut waar Emma Cline tevreden over kan zijn. Haar stijl is eigenzinnig en bijzonder te noemen. Je houdt van deze manier van schrijven of niet.

Op Hebban.nl hebben in totaal 82 lezers sterren beoordeling gegeven en deze lezers zijn positiever gestemd. Met een gemiddelde van 3,4 sterren mag je toch wel spreken van een geslaagd debuut.Reacties op: Is De meisjes een terechte zomerhype?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Emma Cline

Emma Cline

Emma Cline (1989) behaalde een Master aan de Universiteit van Columbia en schrij...

Gesponsorde boeken