Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 16 februari 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Schema

23-3-2022 vraag 2
25-3-2022 vraag 3
27-3-2022 vraag 4
29-3-2022 vraag 5
31-3-2022 vraag 6
2-4-2022 vraag 7
4-4-2022 vraag 8
6-4-2022 vraag 9
8-4-2022 vraag 10
Uiterlijke datum recensie: 13-4-2022
Verslag: Marieke 14/4
Afsluiting leesclub 14-4-2022

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk

1 A. Wat zijn jouw verwachtingen van De Rozentuin. (We komen hier in de laatste vraag nog op terug)

Nu je het boek in de handen hebt:

1 B. Wat is je eerste indruk van het boek. Voelt het lekker aan, hoe zijn de letters enz enz. Er komt nog een vraag over de cover en de titel en hoeverre die bij het boek passen, maar de eerste indruk mag je hier kwijt.

Vraag 2: De cover en de titel

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal?

2 b. Bij het zoeken naar andere covers kom ik een andere tegen, die in meerdere landen wordt gebruikt. Voor Nederland is er voor een nieuwe gekozen. Waarom zou er nu voor een andere cover zijn gekozen? Welke vind je mooier?

0f7c7305e7c80acb6e83aa1cf7e34cd4.jpg

2 c. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?

2 d. De oorspronkelijke titel is The Rosegarden. Voor de Nederlandse titel was de eenvoudige vertaling voldoende.
Als je een andere titel zou moeten bedenken, welke is dat dan?

Vraag 3: Personages

3 a Het draait in De Rozentuin om Olive, Mabs en Otty, hoe zou je hen omschrijven? Maken ze een ontwikkeling door? Heeft een van hen je voorkeur?

3 b. Naast deze drie zijn er diverse andere personages in het verhaal. Heb je een favoriet en waarom?

3 c. Is er een personage dat je totaal niet aanspreekt en waarom?

3 d. Rees voert ook personages op, die verder geen grote rol meer spelen terwijl dat in eerste instantie wel lijkt te gebeuren, zoals Gert en Jill. Waarom zou ze dat doen denk je? Is er een personage van wie je wel wat meer had willen weten?

Vraag 4: Schrijfwijze

4 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Tracy Rees?

4 b. Elk hoofdstuk is voorzien van een naam vanuit wie het perspectief is beschreven. Is dit handig, of had het niet gehoeven? 

4 c. De hoofdstukken zijn niet al te lang en wisselen constant van perspectief. Vond je dit prettig om te lezen of juist niet? 

4 d. Rees laat zien hoe groot de klassenverschillen waren in die tijd, door opvoeren van personages uit de verschillende lagen. Kon je de verschillen duidelijk opmerken? Wat is het meest opgevallen?

Vraag 5: Scénes en mooie zinnen

5 a. Heb jij mooie/bijzondere/indrukwekkende/ontroerende zinnen gemarkeerd? Laat maar horen welke zinnen dat zijn en waarom je deze zo aansprak.

5 b. Zijn er naast bijzondere zinnen zijn er ook scénes/gebeurtenissen in het boeken die indruk hebben gemaakt, zowel positief al negatief en heeft de schrijfster je kunnen raken? Vertel welke gebeurtenis dat is (of zijn) en waarom.

Vraag 6: Setting historische roman

De Rozentuin is een historische roman die speelt aan het einde van de 19e eeuw in Londen

6 a. Hoe heeft Rees deze setting uitgewerkt, was het duidelijk dat het in Londen speelt en kon je er een goede voorstelling van maken?

6 b Bij een historische roman is het van belang dat alles ook klopt met die tijd waarin het speelt. Komt het historische aspect goed tot zijn recht in dit boek en waar kon je dat aan merken?

 Vraag 7: Thema's en motieven

7 a. Rees legt in haar boek behoorlijk de nadruk op de vrouw en dan met name op de onderdrukking van de vrouw. Wat viel je het meest op in de uitwerking hiervan?

7 b. Welke algemene thema's heb je verder kunnen ontdekken in dit boek?

7 c Welke maatschappelijke thema’s heeft Rees nog meer verwerkt in dit boek?

7 b. Naast thema's zijn er ook motieven. Deze onderdelen worden wel door elkaar gebruikt, maar een motief kan veel meer zijn dan een thema dat door het hele boek heen is te vinden. Het kunnen kleuren of voorwerpen zijn die met regelmaat terugkeren. Heb je een of meerdere motieven kunnen vinden in het boek?
(Het kunnen dingen zijn als rozen, die zijn gedurende het verhaal aanwezig en komen steeds terug. Denk niet te moeilijk, het is vaak een gevoel, zo van he, opvallend, alweer dit of dat.)

Vraag 8: Het geheim en het einde

Het draait uiteindelijk allemaal om het geheim van de familie Finch. Halverwege vertelt Elfride over de reden waarom ze Durham hebben verlaten, maar dat blijkt maar een klein onderdeeltje te zijn in het hele verhaal.

8 a Wat dacht je dat het geheim werkelijk inhield?

8 b Had je het geraden of heeft het je verrast?

8 c Wat vind je van de uitwerking van het geheim?

8 d. Wat vind je van het einde van verhaal/boek? Zijn alle losse eindjes afgerond?

Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden

9 a. Op de achterzijde van het boek staat een citaat van Karen Swann: Bitterzoet, meeslepend en ronduit boeiend, ik kon het niet wegleggen. Ben je eens met deze quote? 

9 b Wat doet zp'n quote van een andere bekende schrijver op een boek met je, wordt je daardoor beïnvloed?

9 c. Als jij het boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. Rees heeft inmiddels acht boeken geschreven, waarvan er nu vier vertaald zijn. Ga je nog andere boeken van Rees lezen?

10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.

 

 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tracy Rees

Tracy Rees

Tracy Rees komt uit Swansea, Wales. Ze studeerde in Cambridge en Londen en werkt...

Gesponsorde boeken