Leesclubverslag: Niet alle verwachtingen kwamen uit, maar dat is helemaal niet erg

op 24 april 2022 door

Over het boek en de auteur
De Ierse Cecelia Ahern brak wereldwijd door met haar debuutroman P.S. I love you, dat later verfilmd werd met onder andere Hilary Swank in de hooofdrol. Ze heeft sindsdien beslist niet stil gezeten. Ze schreef meerdere romans en was de bedenker van de Amerikaanse televisieserie Samantha Who? De som van jou en mij is haar meest recente roman.

Allegra heeft een gedurfde stap gezet: ze heeft haar excentrieke vader achtergelaten op het eiland waar ze is opgegroeid en ze is verhuisd naar Dublin om haar moeder te zoeken. Ze werkt als parkeerwacht en vervult nauwgezet haar rondes. Allegra leeft teruggetrokken en laat niemand bij haar in de buurt komen. Totdat een arrogante Ferrari-coureur haar op een dag een vraag stelt die haar leven overhoopgooit. In verwarring begint Allegra zich af te vragen: wie zijn de vijf belangrijkste mensen in mijn leven? Een opwindende zoektocht naar betekenis begint.


Tijdens de discussie

De schrijfstijl
Wat al vrij snel opvalt is dat Ahern ervoor gekozen heeft om geen aanhallingstekens te gebruiken. Matie geeft aan dat dit de keus is van de schrijver en dat ze veel respect heeft voor de keus die hier gemaakt is. Likemandy heeft hier in het begin veel moeite mee gehad: "Ik vond het vooral storend dat ik niet wist of het om een gesprek of om een gedachte ging. Daardoor moest ik stukken terug lezen." Hoewel het na een tijdje wel wende, bleef ze het toch een gemis vinden. Susanne geeft aan dat het in het beegin vooral even wennen was. Soraya laat weten dat ze het op een gegeven moment niet eens meer merkte. 


Het gemiddelde van vijf mensen
De theorie die het boek behandelt is erg interessant: Iedereen is een gemiddelde van de vijf personen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Hoe denken de lezers daarover? Joyce denkt dat dit waar is, maar gelooft ook dat het een momentopname is: "Ik ben niet de persoon die ik 10 jaar geleden was. Er zijn nu anderen die invloed hebben op wie ik ben." Matie gelooft niet dat deze theorie klopt. Violette denkt niet dat per se dat iedereen een gemiddelde is, maar vindt wel dat de mensen om je heen invloed hebben. Al heeft dat volgens haar ook te maken met een samenloop van omstandigheden. Carine gelooft niet dat iedereen een gemiddelde is: "Je wordt zeker beinvloed door mensen om je heen en afhankelijk van je levensfase kunnen dit andere mensen zijn, maar je bent ook je eigen unieke persoon. je voegt je eigen kenmerken toe." Volgens SonjaR is karakter hierbij een belangrijke factor: "Mensen die sterk in hun schoenen staan, worden minder beinvloed door mensen rondom hen. In een mindere periode met minder zelfvertrouwen is het moeilijker om niet beinvloed te worden." Edriënne denkt dat het vooral te maken heeft met de personen waan wie je waarde hecht. Het ligt eraan wat die mensen voor jou betekenen en wat je daarmee doet: "Als de mening of acties van iemand er voor jou toe doen, zul je meer naar hun adviezen handelen. "


(Niet) uitgekomen verwachtingen
Er waren hoge verwachtingen. Ahern is een bekende naam, ook voor de lezers die nog nooits iets van haar gelezen hadden.
De meesten hadden een feelgoodachtig verhaal verwacht met een wellicht iets te voorspelbaar einde. SimoneGJ geeft aan dat het verhaal anders was dan ze verwacht had, maar dat dat niet per se een tegenvaller was: "Soms vind ik het juist leuk als een flaptekst niet te veel weggeeft van een boek, zodat ik dan ook verrast wordt." Judith sluit zich hierbij aan. Volgens haar doet het verhaal niet onder voor haar verwachtingen. Voor SonjaR was het boek zelfs beter dan haar verwachtingen en dat vindt ze stiekem helemaal niet erg: "Ik verwachtte een echt feelgoodboek, maar het was veel meer. Er was meer diepgang dat ik meestal zie bij feelgood." BrigitteM liet zich leiden door wat ze al eerder had gelezen: "Ik had een verhaal verwacht zoals bij P.S. Ik hou van je & De P.S. I Love You Club. Meer een feelgood verhaal. Dat was De soms van jou en mij zeker niet. Daarnaast viel het verhaal mij ook erg tegen en heb ik mij er erg doorheen moeten worstelen." Ook Rcisca heeft aan moeite gehad te hebben om in het verhaal te komen, maar dat de tweede helft wel beter was.

Eindoordeel en waardering
Hoewel de verwachtingen dus niet overal uitgekomen zijn, waren de deelnemers toch redelijk positief over De som van jou en mij. De gemiddelde waardering is 3.4 sterren.

Roos: "Al heeft dit boek me niet tot tranen toe geraakt, zoals zoveel van haar boeken zette het me wel aan het denken" (4*)
SimoneGJ: "Ondanks dat het een bijzonder boek is om meerdere redenen en ook zeker aangrijpende momenten bevat, kon het verhaal mij niet helemaal pakken." (3*)
Joyce: "Het is een bijzonder verhaal en zeker niet wat ik verwacht had toen ik de sneak preview las" (3*)Reacties op: Leesclubverslag: Niet alle verwachtingen kwamen uit, maar dat is helemaal niet erg

Meer informatie