Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 21 februari 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Opwarmer.

1a. Is het boekomslag geslaagd volgens jou? Is de kaft aantrekkelijk? Wat springt hier vooral in het oog? Wat vind je van de achterflap?

1b. Wat was je allereerste reactie toen je het boek uit de verpakking haalde?

1c. Heb je intussen al eens (stiekem?) de website van de auteur bezocht?

Vraag 2: Auteurs, wonen en reizen.

2a. Heb je eerder al romans van Vlaamse schrijvers gelezen? Welke? Heb je een voorkeur voor een Vlaamse auteur? Zijn er Nederlandse romanschrijvers die je heel graag leest? Welke en waarom?

2b. Ines Nijs woont en werkt afwisselend in België en in de Casamance (Senegal). Waar zou jij deels willen wonen? Waarom?

2c. De auteur heeft de reismicrobe te pakken. Heb jij die ook, of blijf je liever thuis of bij je in de buurt? Reis je graag, heb  je een favoriete bestemming?

Vraag 3: Hoofpersonage en favoriete passage.

3a. Victor Heylighen, de ‘vliegenier’, is het hoofdpersonage. Welke gevoelens (emoties) heeft hij bij je opgeroepen, tijdens en na het lezen? Vind je de naam ‘Heylighen’ goed gekozen, trouwens?

3b. Welke passage of hoofdstuk heeft werkelijk indruk op je gemaakt? Het maakt niet uit wat je verkiest, maar vertel in ieder geval waarom.

Vraag 4: Taal, stijl en motivatie.

4a. Hoe heb je de schrijfstijl en -taal ervaren? Graag je mening over bijvoorbeeld het taalgebruik, de lengte van de zinnen, de constructie van de zinnen, dialoog,…

4b. Ines Nijs maakt in de dialogen gebruik van ‘gij’, ‘ge’, ‘u’. Zoals ‘gij waart’, en nog een voorbeeld uit de tekst: ‘Of kunt ge dat niet, kunt ge echt alleen uw eigen schoenen vullen?’ 

Kun je het waarom van deze aanspreekvormen plaatsen? Is dit taalgebruik in de dialogen storend, of niet?

4c. Heb je tijdens het lezen metaforen of beeldspraak opgemerkt? Zo ja, kan je hiervan een treffend voorbeeld geven?

4d. Op welke wijze heeft Ines Nijs je gemotiveerd om steeds verder te blijven lezen?

Vraag 5: De Congoroute en de geboden voor de vliegenier.

a. Ben je na het lezen van De terugvlucht geïnteresseerd om meer informatie in te winnen over onderwerpen zoals de Congoroute? Graag je reactie hierover.

Hier is alvast een link naar een leuk filmpje:  https://inesnijs.be/beeldmateriaal-de-terugvlucht/

b. Tijd nu voor een heel andere deelvraag. Het eerste gebod voor de vliegenier luidt: ‘Kijk uit het raam.’ Het tweede gebod zegt: ‘Laat uw zorgen thuis’.

Hoe zouden jouw geboden voor de vliegenier (maximum 5) eruit zien? Het is om het even of je de vliegenier van toen, of de piloot van nu, bedoelt. Geef wel duidelijk aan voor wie (vliegenier of piloot) je geboden bedoeld zijn.

Haal je inspiratie en creativiteit maar naar boven.

Vraag 6: Eens of oneens?

Ga je wel of niet akkoord met de volgende stellingen? Graag telkens een korte motivatie.

a. De terugvlucht is geïnspireerd door het levensverhaal van luchtvaartpionier Prosper Cocquyt. Deze vliegenier kon niet overweg met de vooruitgang. Na 21.000 vlieguren en een professionele fout, kreeg deze chef-piloot een degradatie aangesmeerd. Hij werd instructeur en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Het einde dat Ines Nijs voor haar hoofpersonage Victor heeft gereserveerd, is helemaal anders.

Deze deelvraag klinkt als volgt: "De terugvlucht is dan wel geen echte historische thriller, toch is hier enigszins sprake van enige historische inslag.           

b.  De terugvlucht is een psycholoigsche roman, opgehangen aan de kapstok die luchtvaart (Sabena) en Afrika (Congo) heet.

c. Tijdens het lezen proef en ruik je Afrika.

d. Het einde van deze roman vind ik geslaagd.

e. Het belangrijkste pluspunt is het keurig uitgediepte karakter van Victor.

f. Ines Nijs heeft zich vooraf grondig gedocumenteerd. 

Graag telkens duidelijk in je antwoord vermelden over welke stelling het gaat: a - b - c - d - e - f.

Vraag 7: Andere personages, thema's en titel.

a. Victor is het hoofdpersonage, met hem houden we geen rekening hier met 7a.

Is er een ander personage dat je interressant, intrigerend of zelfs weerzinwekkend vindt? Kies minstens één van deze drie mogelijkheden. Graag een motivatie.

b. Een chef-piloot gelooft niet in de vooruitgang, voor hem hoeft het niet "hoger, sneller en verder" te zijn. Victor moet op zoek naar een nieuw evenwicht en richting. Welke andere thema's heb je gevonden?

c. Vertoont Victor - qua karakter - raakvlakken met zijn vader Valère?

d. Stel dat jij de auteur zou zijn van deze roman. Vind je De terugvlucht een goede keuze als titel?

Wat vind je bijvoorbeeld van "In vrije val"?

Heb je een andere titel in gedachten? 

Vraag 8: Hoe gaat het verder en de derde roman van Ines Nijs.

a. Een vervolg op De terugvlucht zal er niet komen, dit denk ik toch, maar zeg nooit 'nooit', want...

Stel dat jij de uitdaging krijgt om een vervolg op het boek te verzinnen; welke grote lijnen zou je uit je brede mouwen schudden? Denk zeker ook aan hoe het verder zou moeten met Victor en Helena. Of pik je andere personages uit De terugvlucht en leg je daar de focus op?

(Antwoorden dat je geen auteur bent, of dat je die ambitie niet hebt, kan ik niet als een geldig antwoord beschouwen)

b. Zou je, na het lezen van 'De terugvlucht', eventueel de volgende roman van Ines Nijs willen lezen? Of haar debuut 'Onomkeerbaar'?

Vraag 9: Op reis, maar met wie?

Na al die leuke reacties op vraag 8, volgt vraag 9 net op tijd.

Stel: je ontvangt een uitnodiging, om samen met Ines Nijs en een van de personages uit De terugvlucht op reis te vertrekken.

a. Jij kiest de bestemming, welke gaat dit zijn? Waarom?

b. Welk personage uit het boek nodig jij uit en waarom?

c. Over welk(e) onderwerp(en) wil je discussiëren (spreken, kletsen kan ook) tijdens het verblijf?

Vraag 10: Aan jou de keuze.

Deze coördinator heeft al heel wat (deel)vragen gesteld. Hij wil even op adem komen en speelt de bal door naar jullie, deelnemers!

Welke vraag zou jij nog willen stellen aan de andere deelnemers? Heb je een vraag, plaats die in het Leesclubcafé. Zie je daar een leuke/interessante vraag van een deelnemer, vink daar dan 'vind ik leuk' aan. De vraag met de meeste vind ik leuks wordt aldus onze tiende en laatste vraag. 

Hilde heeft met haar vraag de meeste stemmen gekregen. 

a. Wat vind je van de verhaallijn van het verkeerde bombardement tijdens de oorlog, en het opzoeken van het slachtoffer door Victor?

Ook de vraag van Wendy heeft heel wat stemmen opgeleverd:

b. Dit boek heeft geen voorwoord, nawoord, of dankwoord. Is dit iets wat jullie missen, of waar jullie bij andere boeken een toegevoegde waarde in zien?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ines Nijs

Ines Nijs

Ik hou van lezen. Ik lees met een bereidheid tot overgave die ik bij andere acti...

Gesponsorde boeken