Advertentie

Vragen en discussie bij deel 1: hoofdstukken 1 tot en met 5

op 06 april 2018 door

Beste medereizigers, na een lange, maar aangename treinrit zijn we samen met Hans Castorp in het mooie Davos aangekomen. Drie weken zou hij er als toerist verblijven bij zijn neef Joachim, die er in een sanatorium woont in afwachting van zijn genezing. Joachim wil zo snel mogelijk zijn militaire carrière verder gaan uitbouwen.
Hans bekijkt vol verwondering hoe anders het leven hierboven is, gaande van kleine details - buitenshuis geen hoed opzetten - tot zaken die een grote impact op hem hebben - de tijd die helemaal anders verloopt dan in het laagland.
Hans vindt het wel aangenaam boven op de berg, nochtans een plek vol ziekte en dood. Het is dan ook helemaal niet zo erg dat een klein vochtig plekje op zijn longen wordt ontdekt en hij zijn verblijf moet verlengen, nu als patiënt... Tijdens zijn verblijf verdiept Hans zich steeds meer in filosofische en natuurwetenschappelijke thema's.
Samen met hem ontdekken we ook de omgeving en leren we heel wat leden van het medische korps en medepatiënten kennen. Opvallendst zijn Settembrini, die vanuit een mentorfunctie de neven graag wil overtuigen van zijn liberale humanisme, en Klavdia Chauchat, een dame op wie Hans een oogje heeft. Hij volgt haar doen en laten, maar durft haar niet aan te spreken tot op vastenavond, wanneer het carnavalsfeest alles op zijn kop zet. Ondertussen zijn er al zeven maanden verstreken sinds zijn aankomst. Hans verneemt dezelfde avond dat Klavdia de volgende dag weggaat uit het sanatorium, minstens tijdelijk...

Tot hier een wel heel korte samenvatting van de eerste vijf hoofdstukken van het boek. Hieronder vinden jullie vragen/discussie-onderwerpen. Het is zeker niet verplicht ze allemaal te beantwoorden, maar dat mag natuurlijk wel. En jullie kunnen ook nieuwe onderwerpen aanbrengen.

Een paar afspraken:
- Beperk je tot wat je las in de eerste vijf hoofdstukken, dus tot het vertrek van Klavdia Chauchat na het vastenavondfeest. (Dus niets over Naphta bijvoorbeeld, want die duikt pas in het volgende hoofdstuk op)
- Antwoord je op een vraag of reageer je op hetzelfde onderwerp, gebruik dan de grijze reageerknop.
-Wil je een nieuwe vraag stellen of een nieuw onderwerp aankaarten, ga dan helemaal naar beneden op de pagina en gebruik de roze reageerknop.

(Afbeelding: Pixabay.com)Reacties op: Vragen en discussie bij deel 1: hoofdstukken 1 tot en met 5

Meer informatie

Gesponsorde boeken